Uutiskirje 14/2024

Pääsiäistauon jälkeen parlamentti kokoontui jälleen valiokuntaviikolle. Valiokuntakokouksia viikolla oli kuitenkin normaalia vähemmän, mutta montaa muutakin tärkeää asiaa kylläkin sitä enemmän.

Tässä uutiskirjeessä:

Rahoitustietojen avoimuus etenee
600 miljoonan euron kavallus
Vieraita Suomesta
Vilkas viikonvaihde kotimaassa
Ensi viikko


Rahoitustietojen avoimuus etenee

Tämän vaalikauden viimeisiin vastuullani oleviin lainsäädäntöhankkeisiin lukeutuu avointa rahoitusdataa koskeva aloite, jonka osalta toimin sosialidemokraattien neuvottelijana.

Asettamalla puitteet rahoitusalan asiakastietojen saatavuudelle ja käytölle, on komission esittämän asetuksen tarkoituksena edistää kuluttajien mahdollisuuksia halutessaan jakaa dataansa kolmansille osapuolille ja näin myös mahdollisesti hyötyä entistä räätälöidymmistä rahoitustuotteista ja -palveluista.

Asetuksesta käytiin torstaina poliittisten ryhmien väliset neuvottelut ja hyvää edistystä saavutettiin useammassa suhteessa. Avoimiksi kysymyksiksi neuvotteluissa jäivät edelleen niin sanottujen portinvartijoiden, eli suurten verkkoalustojen kuten Facebookin ja Applen, kohtelu, sanktioiden suuruus sekä uusien säännösten voimaantulon aikataulu.

Parlamentin poliittisilta ryhmiltä odotetaan nyt viimeisiä kommentteja kompromissitekstiin ja tavoitteena on äänestää valiokunnan kannasta asetukseen vielä tämän vaalikauden aikana 18. päivä huhtikuuta.


600 miljoonan euron kavallus

Useat lehdet raportoivat eilen vakavasta petoksesta, joka kohdistui EU:n koronaelpymisrahastoon. Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) mukaan rajat ylittävä rikollisjärjestö kavalsi vuosina 2021-2023 yhteensä 600 miljoonaa euroa EU:n Italialle myöntämiä tukia monimutkaisen petoksen kautta.

Rikollisjärjestö loi yrityksille tarkoitettujen koronatukien hakemiseen fiktiivisten yritysten verkoston, käyttäen rahanpesuun kehittyneitä teknologioita kuten kryptovaluuttoja, pilvipalveluita ja tekoälyä. Fiktiivisten yritysten varjolla rikolliset hakivat vuosina 2021-2023 pk-yritysten digitalisaatioon, innovaatioon ja kilpailukyvyn tukemiseksi tarkoitettuja avustuksia.

Ilmi tulleen petoksen myötä Italian talousrikosviranomaiset ovat takavarikoineet asuntoja, luksusautoja, kryptovaluuttaa sekä kelloja ja koruja, jotka vastaavat arvoltaan kavallettua summaa. Lisaksi 22 ihmistä on pidätetty Italiassa, Itävallassa, Romaniassa ja Slovakiassa.

EU-budjettiin kohdistuvat petokset eivät valitettavasti ole uusi asia. Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) on vuosina 2010-2022 tutkinut yli 2600 EU-varojen väärinkäytöstapausta ja suosittanut yli 8,4 miljardin euron takaisinperintää.

EPPO:n vuoden 2023 vuosikertomuksen mukaan virastolla oli vuoden 2023 lopussa käynnissä yhteensä 1927 tutkintaa, joista EU:n budjetille aiheutuneen kokonaisvahingon arvioidaan olevan 19,2 miljardia euroa. Yli puolet liittyi vakaviin rajat ylittäviin arvonlisäveropetoksiin. Yli 200 tutkintaa taas liittyi EU:n elpymisrahastoon, joiden vahingoksi arvioitiin yli 1,8 miljardia euroa. EPPO arvioi EU:n elpymisrahastoon liittyvien petosten lisääntyvän tulevien vuosin aikana, sillä koronaelpymisrahastoon varat tulisi käyttää vuoteen 2026 loppuun mennessä.

Ajatukseni on, että EU:ta kannattavien ja integraatioon myönteisesti suhtautuvien on oltava erityisen armottomia puuttumaan ongelmiin. Väärinkäytöksiin on puututtava ja niistä on puhuttava, muutoin epäkohdat eivät poistu.


Vieraita Suomesta

Viikon aikana ehdin isännöidä miellyttäviä vieraita Suomesta yhdessä kollegani Miapetra Kumpula-Natrin kanssa. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kanslian väkeä ja uusmaalaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia oli kolmen päivän ajan tutustumassa EU-päätöksentekoon ja EU-vaikuttamiseen.

Oman eduskuntamme työssä hyvinkin yli puolella asioista on eurooppalaiset juuret tai lähtökohdat, joten tänä päivänä yhteistyö EU-parlamentin jäsenten ja kotimaan kansanedustajien välillä korostuu. Mielenkiintoista kyllä, äskettäisen selvityksen mukaan kuntahallinnossakin yli 40 prosentilla asioista on yhteyttä eurooppalaiseen lainsäädäntöön ja säädöksiin.

Kiitokset vierailla ja menestystä ajankohdan tärkeisiin haasteisiin erityisesti eduskuntatyössä.


Vilkas viikonvaihde kotimaassa

Tämä viikonvaihde kotimaassa käynnistyi aamulla tasokkaalla Eurooppa-seminaarilla, jossa pohdittiin, mihin suuntaan Eurooppa on kulkemassa kesän eurovaalien jälkeen. Aamun seminaarin jälkeen päivä jatkui useiden ammattiliittojen, kuten PAM, TEK, Insinööriliitto, TFiF, DIFF ja Pro, yhteisessä eurovaalitentissä teemalla ”Miten EU voittaa vihreässä siirtymässä, digitalisaatiossa ja työmarkkinakysymyksissä?”. Lisäksi päivän ohjelmassa oli muutamia sidosryhmätapaamisia sekä yhteinen palaveri eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan demareiden kanssa.

Huomenna lauantaina matkaan Oulun sosialidemokraattisen piirin piirikokoukseen keskustelemaan ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Piirikokouksen lisäksi järjestän keskustelukahvilan yhdessä paikallisen demariväen kanssa Mihin Suomi, EU ja maailma ovat matkalla? -teemalla klo 10.30 kahvila Sofiassa, Kauppurienkatu 14-16. Joten tervetuloa kahville ja keskustelemaan.

Kuun ensimmäisen sunnuntain perinteinen ohjelma sisältää Hakaniemen markkinat, joilla olen jälleen kansalaisten kanssa keskustelemassa klo 11 alkaen. Joten torilla tavataan.


Ensi viikko

Ensi viikolla on niin sanottu minitäysistunto, kun parlamentti äänestää kahtena päivänä täydessä kokoonpanossa, mutta Strasbourgin sijaan Brysselissä. Luvassa on jälleen paljon äänestyksiä, ja erityinen mielenkiinto kohdistuu maahanmuutto- ja turvapaikkapakettiin. Osana pakettia äänestetään esimerkiksi EU:n rajaturvallisuudesta, eli kyseessä on tärkeä kokonaisuus Suomenkin kannalta.

Täysistunnon ja Suomesta tulevan vierasryhmän lisäksi viikko täyttyy erilaisista sidosryhmätapaamisista ja kokouksista. Parlamentin työtä on jäljellä enää muutama viikko ennen vaaleja, ja tämän huomaa suuressa tapaamispyyntöjen määrässä.

Scroll to Top