People walking to EU parliament

Viikon kuulumiset 6/2020

Viikon kuulumiset saat sähköpostiin tilaamalla Eeron uutiskirjeen.

Brysselin komiteaviikko on takana

Talous- ja rahavaliokunta sai valmiiksi oman kantansa Euroopan investointipankin lainapolitiikkaan. Siinä haluttiin korostaa, että EIP:n investointien on tuotettava lisäarvoa veronmaksajille. Investointipankin on myös tehtävä työtä erityisesti pienten ja keskisuurien yritysten kasvun mahdollistamiseksi, ilmastonmuutoksen torjunnassa ja rahanpesun estämisessä. Investointipankin tukemien projektien pitäisi olla entistä läpinäkyvämpiä ja EIP:n on pystyttävä puuttumaan, jos sen rahoittamien projektien alaisuudessa tapahtuu esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksia.

Merkitystä oli silläkin, että mietintö hyväksyttiin laajalla yhteistyöllä valtaosin neljän ja viiden puolueen yhteisymmärryksessä. Kyky ja halu hakea laveampaa enemmistöä eri päätöksissä on ilahduttanut minua kesästä lähtien. Monipuoluehallituksiin ja laajaan yhteistyöhön tottuneelle suomalaiselle konsensushakuinen politiikka on luonnollista.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde oli valiokunnan kuultavana kahden tunnin ajan. Huomaan pitäväni uudesta pääjohtajasta kierros kierrokselta enemmän. Hän puhuu selkeästi, ymmärtää EKP:n roolin paitsi hintavakauden myös kasvun ja työllisyyden kannalta. Lagarde on kykenevä myös kuuntelemaan muita mikä ei keskuspankkimaailmassa ole aivan tavanomaista.

Itse nostin esiin kysymyksen, mitä EKP aikoo osaltaan tehdä rahanpesun kitkemiseksi. Rahanpesu on iso toimintariski pankeille, ja ennen kaikkea se syö veronmaksajien rahoja sekä heikentää rehellisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia.

Lagarden vastaukseen voi olla ihan tyytyväinen. EKP on ottanut rahanpesun suuret vaikutukset tosissaan. Keskuspankki myös haluaa yhteisiä sääntöjä Eurooppaan mutta sen mandaatti ei tietenkään riitä sääntöjen toimeenpanoon jäsenmaissa. Tähän tarvitaan uusia toimia ja tahtoa eurooppalaisilta päättäjiltä.

EKP:n kanssa keskustelut jatkuvat. Ensi viikon maanantaina olen mukana Euroopan parlamentin delegaatiossa vierailemassa EKP:n pääkonttorilla Frankfurtissa, jossa ohjelmassa on keskuspankin pääjohtaja Lagarden ja muun johdon kanssa yhteiset keskustelut.

Suomen valtiopäivien avajaiset

Viikon tärkeisiin asioihin kuului myös Suomen Eduskunnassa valtiopäivien avajaiset. Entisenä puhemiehenä osallistuin keskiviikon avajaisin. Hyvillä mielin kuuntelin niin presidentin kuin puhemiehenkin puheenvuorot.

Eduskunnassa kannattaisi nyt pysähtyä pidemmäksi aikaa näiden puheenvuorojen ääreen. Kun kansanedustajat laittavat oman kuvansa yhteyteen rynnäkkökiväärin ja tviittaavat, että tällaisella mielellä valtiopäivien avajaisiin ollaan menossa, ei kaikki ole kunnossa.

Viikonloppuna EU-keskustelua Lapissa ja Hesarissa

Helsingin Sanomat teki viikolla haastattelua ja reportaasia europarlamentaarikon työstä ja ajatuksista. Mielenkiintoista nähdä, mitä lehti asiasta viikonloppuna kertoo.

Viikon vaihteessa kierrän myös Lappia ja kuuntelen Lapin ihmisten ääntä. EU:n pohjoinen ulottuvuus ja arktinen yhteistyö voivat tuoda myös Lappiin työtä ja toimeentuloa. Nämä mahdollisuudet kannattaa hyödyntää, ja pohjoisen elinkeinoelämällä on siihen selkeästi valmiudet. Osaamista löytyy ja EU:n puolelta on tärkeää tukea näiden pohjoisen Euroopan kehitystä.

Vierailuryhmistä

Isännöin tämän vuoden aikana useampaakin nuorisoryhmää. Nuorille EU:n eduista nauttiminen on jo arkipäivää, mutta EU-vaikuttamisen saloihin kannattaa heidänkin paneutua. Yksi ryhmä lähtee vieraanani Strasbourgiin European Youth Eventiin, jossa tuhannet nuoret ympäri Euroopan kokoontuvat yhteen tutustumaan politiikan tekoon ja esittämään omia näkemyksiään, mitä Unionin pitäisi seuraavaksi.

Syksyllä Brysselissä vierailee vielä kaksi ryhmää. Ensimmäisessä syksyn ryhmässä on omakotiliiton aktiiveja ja toinen onkin erityisen tärkeä. Olen varannut Uutiskirjeen lukijoille yhden vierailuryhmän joka tämän hetkisen tiedon toteutuu marraskuussa. Palaan tarkempaan ajankohtaan seuraavissa kirjeissä.

Ensi viikolla Strasbourgiin

Ensi viikolla parlamentti kokoontuu täysistuntoviikolle Strasbourgiin. Esityslista on jälleen pitkä ja mukana mm. kauppasopimus Vietnamin kanssa sekä EU:n neuvottelut Britannian kanssa tulevasta suhteesta. Täysistunnosta lisää ensi viikolla.

Scroll to Top