Eero Heinäluoma

Elpymispaketista jatkettava neuvotteluja

Ensi viikolla EU:n jäsenmaiden johto kokoontuu huippukokoukseen keskustelemaan komission esityksestä elpymispaketiksi. Helsingin Sanomat kysyi aiheesta sunnuntain pidempään artikkeliin.

Kaikki maat näkevät eurooppalaisen elvytyksen tärkeäksi. Ratkaisua on haettava ja nopeasti, mutta komission nykyinen ehdotus ei mielestäni ole hyväksyttävissä. Se näyttää turhan paljon itsetarkoitetusti lihavoitetulta lähivuosien rahoituskehykseltä, kun sen pitäisi olla väline koronakriisin talousvaikeuksien voittamiseen.

Elpymisrahaston pitäisi sisällöltään olla vastaus juuri koronakriisin talousvaikutuksiin. Nykyisessä esityksessä varat eivät kohdennu riittävästi niille alueille ja aloille, jotka eniten koronasta ovat kärsineet. Varojen käytön pitää olla selkeämmin ehdollista, ja ehtoihin kuulua mm. vastuullinen valtiontalouden hoito sekä oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen.

Paketin pitää olla alkuperäistä lainapainotteisempi. Lainamuodossa jäsenmaat ottavat aidosti vastuun rahojen käytöstä. Lainamuotoisuudella sekä suorien tukien takaisinperinnän mahdollisuudella rahojen käyttöön saadaan kurinalaisuutta.

Veronmaksajien pitää tietää, mihin heidän rahojaan käytetään.

Scroll to Top