Euroopan parlamentin neuvottelut kryptovaluuttojen sääntelystä alkoivat

Kryptovaluutta bitcoinin voimakkaat arvon vaihtelut ovat puhututtaneet laajalti viime aikoina. Yksin bitcoinin louhinta aiheuttaa vuosittain yhtä suuret päästöt kuin koko Singaporen valtio.

Olen parlamenttiryhmäni pääneuvottelijana uudessa kryptovaluuttamarkkinoiden sääntelykokonaisuudessa. Neuvottelut kompromissiehdotuksesta alkoivat tänään. On selvää, mihin uudessa sääntelyssä pitää keskittyä. Voimakas arvon vaihtelu on uhka niin talouden vakaudelle kuin sijoittajien suojallekin. Ylipäänsä valuutan liikkeellelaskun pitäisi olla julkisen vallan tehtävä, jolloin tavallisille kansalaisille tärkeään valuutan vakauteen voidaan vaikuttaa.

Lakikokonaisuuden saksalainen esittelijä Stefan Berger esitti joukon kompromissiehdotuksia. On ilo nähdä, että hän ottaa huomioon useita ehdotuksiani, kuten tiukemmat säännöt rahanpesun torjunnasta, yhteyksien lopettamisesta yhteistyöhaluttomiin veroalueisiin, Euroopan keskuspankin suurempi rooli ja tiukemmat sijoittajansuojaa koskevat säännöt.

Nykyinen lainsäädäntö on auttamatta vanhentunut, eikä huomioi nykytilaa niin kryptovaluutan louhinnan, käytön kuin ympäristökuormankaan osalta. Ikävä kyllä arviolta puolet kryptovaluuttaliikenteestä liittyy rikolliseen toimintaan, kuten rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen. Laajemmin kryptovaluutoissa on kyse uskosta siihen, että joku on aina tulevaisuudessa valmis maksamaan enemmän kuin tänään.

Scroll to Top