Strasbourgin päättyneellä täysistuntoviikolla oli useampi tärkeä äänestys ja useita tärkeitä keskusteluja, joissa pohjustettiin parlamentin kantoja tulevia päätöksiä varten. Ukraina, Venäjä ja Trump olivat viikon isoja keskustelunaiheita. Säätelyn yksinkertaistamiselle haettiin sillekin tosissaan sisältöä, kun ensimmäisiä komission lakiesityksiä aiheista käsiteltiin.
Tässä kirjeessä:
- Yksinkertaistamista vai sääntelyn purkua?
- Keskustelua puolustusmenoista ja taloussäännöistä EU:ssa
- Ensi vuoden budjetti
- FiDA-neuvottelut käynnistyivät
- Suuresti energiaa tarvitsevat teollisuudenalat aiheena
- Kysymys TikTokista komissiolle
- Työntekijäoikeuksia haastetaan
- Euroopan unionissa etsitään ratkaisuja köyhyyden torjumiseksi
- Perjantaina vierailin Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja Tampereella
- Alkanut viikko
Yksinkertaistamista vai sääntelyn purkua?
Komission Omnibus-hanke oli äänestysten kohteena tiistaina ja torstaina. Tiistaina äänestettiin lakiehdotuksen nopeutetusta käsittelystä ja torstaina siitä, annetaanko mm. yritysvastuudirektiivin toimeenpanoon yrityksille lisäaikaa. Kiiremenettely meni äänestyksessä lävitse, vaikkakin esityksen perusteet kyllä hiukan horjuivat. Aiemmin nopeutettua menettelyä on käytetty koronan ja Ukrainan sodan yhteydessä eikä yrityslainsäädännön korjaustarpeita voi ihan suoraan koronaan tai sotaan verrata.
Neljä eurooppamyönteistä ryhmää – demarit, EPP, Renew ja vihreät – pääsivät torstaiaamuna sopuun komission lakiesityksen käsittelystä ja yhteistyöstä. Ratkaisu on merkittävä ja antaa näköalaa myös jatkoyhteistyöhön. Yhteistyön lähtökohtana on sääntelyn yksinkertaistaminen – ei amerikkalaisen mallin mukainen koko sääntelyn purkaminen.
Keskustelua puolustusmenoista ja taloussäännöistä EU:ssa
Talous- ja raha-asioiden valiokunnassa käsiteltiin päättyneellä viikolla komission ehdotusta hyödyntää jäsenvaltioiden velkaantumista ehkäisevän EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen poikkeuslauseketta puolustusmenojen kattamiseksi. Keskustelimme myös komission ehdotuksesta perustaa uusi SAFE-rahoitusväline (Security Action for Europe), jonka avulla jäsenvaltioille voitaisiin myöntää lainoja puolustusmenojen kasvattamiseksi.
Talous- ja tuottavuusasioista vastaava komissaari Valdis Dombrovskis totesi, että nykyisessä poikkeustilanteessa puolustusmenoihin voidaan käyttää enemmän varoja, vaikka se johtaisi jäsenvaltioissa merkittävään alijäämään. Venäjän aiheuttaman sotilaallisen uhan vuoksi vakaus- ja kasvusopimuksen poikkeuslauseketta voidaan hyödyntää, jos valtiot näin haluavat tehdä.
Komissio tulee kuitenkin sääntelemään poikkeuslausekkeen käyttöä kolmen periaatteen mukaisesti: 1) vain EU:n tilastovirasto Eurostatin luokittelemat puolustusmenot voidaan laskea poikkeuslausekkeen piiriin, 2) lisäpuolustusmenojen kustannukset eivät saa ylittää 1,5 prosenttia maan vuotuisesta bruttokansantuotteesta, 3) poikkeuslauseketta on mahdollista hyödyntää vuodesta 2025 alkaen vuoteen 2029 asti.
On selvää, että puolustuksen lisärahoitus tulee vaatiman jäsenvaltioilta nyt tärkeitä päätöksiä.
Ensi vuoden budjetti
Keskiviikkona hyväksyimme parlamentin suuntaviivat unionin ensi vuoden budjetiksi. Komission on määrä antaa esityksensä vuoden 2026 EU-budjetiksi kesäkuussa ja nyt hyväksyttyjen suuntaviivojen kautta annamme omat syötteemme rahoituksen painopisteiksi. Keskeiseen rooliin nousee tarve panostaa turvallisuuteen ja puolustukseen kasvattamalla paitsi niin jäsenmaiden kuin unionin yhteistä puolustusrahoitusta, myös yksityistä rahoitusta muun muassa Euroopan investointipankin entistä suurempaa roolia tukemalla. Erityisesti Venäjän hybridivaikuttamisen valossa vaadimme myös, että rajaturvallisuuteen myönnetään tarvittava rahoitus, jotta rajavalvonnan tarpeet esimerkiksi infrastruktuurin, välineiden tai palveluiden osalta täyttyvät. Painotimme myös, kuinka Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut erityisesti Suomeen ja muihin jäsenmaihin, jotka jakavat maarajan Venäjän tai Valko-Venäjän kanssa, ja kuinka nämä maat ansaitsevat tukea tilanteeseen vastaamiseksi.
FiDA-neuvottelut käynnistyivät
Olemme aloittaneet trilogineuvottelut rahoitusdatan käyttökehyssääntelystä (Framework for financial data access). Kuluttajille tärkeän sääntelyn tarkoituksena on auttaa EU:n kansalaisia hallitsemaan omia taloustietojaan paremmin sekä lisätä laadukkaiden rahoituspalveluiden saatavuutta. Vastaan kokonaisuudesta sosialidemokraattien neuvottelijana.
Parlamentti on hyväksynyt kantansa neuvotteluihin viime vuoden lopulla puoluerajat ylittävällä enemmistöllä. Ensimmäisessä trilogissa kuulluissa parlamentin ja neuvoston kannoissa ei ollut merkittäviä näkemyseroja. Sääntelyn yksinkertaistamisvaateet kuitenkin todennäköisesti nousevat esiin tulevissa neuvotteluissa. Komissiota pyydettiin laatimaan neljän viikon kuluessa epävirallinen asiakirja, ”non-paper”, joka arvioi, mitä kehyssääntelyn kohtia voitaisiin yksinkertaistaa ilman sen keskeisten tavoitteiden vaarantumista. Seuraavan trilogikierroksen odotetaan käynnistyvän alkukesästä.
Suuresti energiaa tarvitsevat teollisuudenalat aiheena
Torstain täysistunnossa käsittelimme päätöslauselmaa, joka linjaa Euroopan parlamentin ehdotuksia energiaintensiivisten teollisuudenalojen tukemiseksi vihreässä siirtymässä. Olen tukenut suunnitelmaa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa (ITRE), ja niin tein myös täysistunnon äänestyksessä. Täysistunnossa päätöslauselma hyväksyttiin käsiäänestyksellä.
Hyväksytty suunnitelma pyrkii vahvistamaan energiaintensiivisten alojen, kuten teräksen, sementin, kemikaalien, lasin ja paperin tuotannon, kilpailukykyä ja turvaamaan työpaikat siirtymässä vähähiiliseen tuotantoon. Painopisteinä ovat muun muassa edullisen ja päästöttömän energian saatavuus, investointiympäristön ennakoitavuus sekä teknologisten innovaatioiden edistäminen.
Päätöslauselma on erittäin ajankohtainen etenkin nyt, kun USA:n presidentti Trump asetti tällä viikolla EU:n viennille 20 prosentin tullit. Teräkselle ja alumiinille 25 prosentin tullit ovat olleet voimassa helmikuusta lähtien. Tullien tavoitteena on vahvistaa USA:n kauppatasetta ja houkutella teollista tuotantoa siirtymään USA:han muun muassa EU:sta.
Arvaamattomassa maailmanpoliittisessa tilanteessa on kuitenkin tärkeää, että valmistavan teollisuuden ja perinteisten teollisuudenalojen, kuten teräksen, tuotanto ja työpaikat säilyvät EU:ssa ja Suomessa. Siksi EU tarvitsee nyt vahvan suunnitelman ja konkreettisia toimenpiteitä vahvistamaan energiaintensiivisten alojen kilpailukykyä.
Kiinnostavaa on, että ydinvoiman osalta parlamentin ajattelussa vaikuttaa tapahtuneen iso muutos viime kauteen verrattuna. Erittäin suuri enemmistö mepeistä (453 puolesta, 127 vastaan, 32 tyhjää) kannatti muotoilua, jossa todetaan, että vähähiiliseen talouteen siirtymisessä on otettava huomioon kaikki saatavilla olevat teknologiat, ottaen huomioon jäsenvaltioiden erilaiset energialähteiden yhdistelmät, myös uusiutuvien energialähteiden ja ydinvoiman osalta. Viime kaudella parlamentilla oli selvästi ideologisempi suhtautuminen energiapolitiikkaan ja ydinvoiman vastustajia oli paljon. Vaikuttaa siltä, että parlamentin suhtautuminen ydinenergiaan osana EU:n energia- ja ilmastopolitiikkaa ja vuoden 2050 nettonollatavoitteen saavuttamista on todellakin muuttunut.
Kysymys TikTokista komissiolle
Allekirjoitin komissiolle esitettävän kysymyksen koskien TikTok-verkkokauppaa. Nuorten suosima TikTok-sovellus on tarjonnut valituissa maissa sovelluksen sisäisen verkkokaupan, jossa maksaminen onnistuu yhdellä klikkauksella. Ominaisuus on saatavilla nyt Euroopassa Ranskassa, Saksassa ja Italiassa.
TikTok-verkkokauppa herättää huolta erityisesti alaikäisten käyttäjien ostokäyttäytymisestä. Yhden klikkauksen maksutoiminto voi johtaa impulsiiviseen, yli varojen ostamiseen ja velkaantumiseen. Odotan komissiolta pikaista vastausta tähän tärkeään kysymykseen.
Työntekijäoikeuksia haastetaan
Ammattiyhdistyksiä käsittelevä laajennettu työryhmä oli koolla torstaina. Kyseessä oli tämän kauden ensimmäinen kokous, sillä joka kauden alussa parlamentaarikot päättävät, mitkä laajennetut työryhmät parlamenttiin asetetaan, ja se ottaa oman aikansa. Laajennetut työryhmät mahdollistavat eri poliittisten ryhmien välisen keskustelun lisäksi parlamentin jäsenten ja kansalaisyhteiskunnan vuoropuhelua. Tärkeää on, että poliittisen taistelun jälkeen tämä ammattiyhdistyksiin ja työntekijäoikeuksiin keskittyvä ryhmä jatkaa työtään.
Saimme ammattiliittojen eurooppalaiselta kattojärjesto ETUC:lta tilannekatsauksen ajankohtaisaiheisiin. ETUC edustaa 45 miljoonaa jäsentä 94 ammattiliittojärjestöstä 42 Euroopan maassa sekä 10 Euroopan ammattiliittojen liitosta. Heidän viestinsä oli huolestuttava erityisesti Trumpin politiikkaa koskien. Yhdysvaltain hallinnolta on tullut eurooppalaisille kauppakumppaneille ukaaseja, joilla vaaditaan moninaisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuustoimien lopettamista kaupankäynnin päättämisen uhalla. Kyseessä on selvästi pyrkimys tuoda yhdysvaltalainen kulttuurisota myös tänne Eurooppaan.
Trumpin tullipolitiikka vaikuttaa sekin suoraan työntekijöihin. Mahdollisesti vähentyvä kauppa Yhdysvaltoihin voi aiheuttaa suuriakin irtisanomisaaltoja. Myös nousevat kustannukset tuntuvat suoraan palkansaajan kukkarossa. Keskustelussa puhuttiin myös siitä, miten Trump on Yhdysvalloissa viemässä julkishallinnon työntekijöiltä oikeuden järjestäytymiseen ja ammattiliittojen jäsenyyteen. Tämä kaikki on hyvin huolestuttavaa perusoikeuksien näkökulmasta. Samaan suuntaan ei voida Euroopassa kulkea, vaan meidän täytyy nyt EU:ssa varmistaa työmarkkinaosapuolten toimiva keskusteluyhteys sekä vahvistaa työehtosopimusneuvottelukulttuuria. Komission uudet tavoitteet esimerkiksi sääntelyn purkamisessa sekä selvästi työnantajapuolen tavoitteisiin painottuvassa työohjelmassa ovat haastamassa työntekijäoikeuksia myös meillä. Työehtosopimukset ovat työntekijän paras turva.
Euroopan unionissa etsitään ratkaisuja köyhyyden torjumiseksi
Köyhyyden torjuntaa käsittelevä laajennettu työryhmä kokoontui Strasbourgissa torstaina keskustelemaan köyhien osallisuudesta yhteiskuntaan. Tärkeää on, että myös pienituloiset ja työttömät EU-kansalaiset ovat aidosti mukana päätöksenteossa ja poliittisessa keskustelussa. Erilaiset tutkimukset osoittavat, että työttömät ja pienituloiset esimerkiksi äänestävät hyvä- ja suurituloisia vähemmän, ja tämä on aito yhteiskunnallinen ongelma. Demokratiassa kaikkien ääni painaa yhtä paljon, mutta äänensä käyttää todennäköisemmin hyvätuloinen.
Köyhyyden vastaisen toiminnan merkitys korostui keskustelussa. Köyhyyttä kokevat ihmiset on otettava mukaan köyhyyttä torjuvaan työhön aktiivisina kumppaneina työn kaikissa vaiheissa. Tämä edellyttää mahdollisuutta valmistautua, luottamuksen rakentamista ja käytännön tukea osallistumisen mahdollistamiseksi, kuten kulukorvauksia ja lastenhoidon järjestämistä. Lisäksi on tärkeää välttää pelkkää symbolista osallistumista ja keskittyä toimintaan, jolla on todellinen vaikutus. Demokraattisessa yhteiskunnassa on syytä vahvistaa kansalaisten osallisuutta päätöksenteossa.
Perjantaina vierailin Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja Tampereella
Minulle meppinä tärkeää on tavata ihmisiä ympäri Suomea. Viime perjantaina osallistuin kansalaistilaisuuksiin Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa. Myöhemmin iltapäivällä osallistuin Tampereen Kauppahallissa pitkäaikaisen ystäväni ja eduskuntakollegani Pia Viitasen 30-vuotisen kansanedustajauran juhlatilaisuuteen. Tulevaisuuteen katsoessa on hyvä muistella myös menneitä. Sunnuntaina Hakaniemen markkinoilla tuli paljon kannustavaa palautetta. EU:sta toivottiin pelastavaa tekijää levottomassa maailmassa. Kiitos hyvistä keskusteluista ja mukavista kohtaamisista.
Alkanut viikko
Tämä viikko on parlamentin viikkorytmissä valiokuntaviikko, ja kaikki kolme valiokuntaani ovat koolla. Myös omat vastuutehtäväni etenevät: olemme puolustusteollisuusohjelman varjoneuvotteloiden kesken koolla keskiviikkona ja bioteknologiaa ja -valmistusta koskevasta neuvottelemastani oma-aloitemietinnöstä käydään keskustelu niin ikään keskiviikkona.
Järjestämme talous- ja raha-asioiden valiokunnassa tällä viikolla kuulemistilaisuuden, jossa arvioidaan voivatko nopeasti kasvavat kryptomarkkinat uhata rahoitusvakautta, ja onko EU:lla riittävät välineet vastata mahdollisiin riskeihin. Aihetta on syytä seurata tiiviisti kryptosektorin kasvaessa etenkin Yhdysvalloissa.
Viikon tärkein päivä on kuitenkin sunnuntai, kun Suomessa käydään alue- ja kuntavaalit. Muista käyttää ääntäsi ja ottaa osaa demokratian toteutumiseen.
Eero