Ryhmäkokousviikolla on jatkettu ryhmien järjestäytymistä ja koko parlamentin järjestäytymisen valmistelua. Viikko oli takaraja myös poliittisten ryhmien muodostamiselle. Ja tietysti Ranskan ja Britannian vaalit ovat puhuttaneet parlamenttia, koko Eurooppaa ja myös maailmaa.
Tässä uutiskirjeessä:
- Suomen demareille hyvät asemat
- Ursula von der Leyen varovaisena
- Unkari pilaa koko unionin uskottavuutta
- Eurovaalien linja jatkui Ranskassa ja Britanniassa
- Parlamentin laitaoikeistossa kuhisee
- Ensi viikko
Suomen demareille hyvät asemat
Viikon neuvotteluissa saimme neuvoteltua valiokuntapaikat tuleville vuosille toiveidemme mukaisiksi. Itse olen jatkossakin täysjäsen talous- ja raha-asioiden valiokunta ECONissa. Siellähän ovat talous- ja rahaliiton asiat, verotus, pankki- ja vakuutuslainsäädäntö sekä Euroopan keskuspankin ja investointipankin valvonta. Tulen myös täysjäseneksi teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta ITREen. Valiokunta on teollisuus- ja energiapolitiikan suuntaamisessa avainasemassa. ITREssa on ainakin toistaiseksi myös puolustusteollisuuden asiat, kun puolustusvaliokunta SEDEn asemaa ei vahvistettu. Tulin myös valituksi talousarvion valvontavaliokunta CONTiin, joka on merkittävä valiokunta EU:n talousarvion seurannan ja valvonnan kannalta.
Kollega Maria Guzenina taas pääsi oman toiveensa mukaisesti sisämarkkinavaliokunta IMCOon ja kulttuurivaliokunta CULTiin. IMCOssa on paljon lainsäädäntöä mm. kuluttajansuojan ja digilainsäädännön aloilta. CULTissa taas on mm. kulttuurin, koulutuksen ja journalismin koko kenttä. Maria tuli myös FEMMiin, joka myös on haluttu valiokunta, koska siellä käsitellään tasa-arvoon ja naisten asemaan liittyvät asiat.
Ursula von der Leyen varovaisena
Komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen vieraili tiistai-iltana ryhmässämme. Kolmituntiseksi venähtänyt keskustelu oli tiivis työpaikkahaastattelu, jossa komission puheenjohtajaehdokkaan kantoja tivattiin hyvinkin yksityiskohtaisesti. Vaikka tunnelma olikin täysin toinen kuin viisi vuotta sitten, ei vierailusta syntynyt myöskään aivan täysosumaa.
Ehdokas oli ottanut itselleen roolin istuvana komission puheenjohtajana vähän kuin toimitusjohtaja esittelemässä aikaansaannoksia ja linjoituksia tulevaan. EU-ohjelmat ja rahoituskuviot tulivat sujuvasti kuin apteekin hyllyltä. Ryhmämme on kuitenkin vaativa erityisesti siitä, millaista komissiota nyt ollaan rakentamassa, joten miksikään läpijuoksuksi vierailua ei voi luonnehtia.
Vaikka puheenjohtajaehdokas osasi hyvin EU:n nykytoiminnot, jäi ryhmäämme aika paljon tyytymättömyyttä kolmesta asiasta; vihreän siirtymän jatkosta, sosiaalisten oikeuksien ja erityisesti työntekijöiden aseman suojelemisesta ja myös ehdokkaan asenteesta EU:n itärajan tarpeiden tunnustamisesta ja niihin vastaamisesta.
Ryhmä päätti jatkaa vuoropuhelua komission puheenjohtajaehdokkaan kanssa vielä kirjallisesti. Odotamme lisäkysymyksiin vastauksia ensi maanantaiksi ja ryhmän kanta komission puheenjohtajaan ratkaistaan aikaisintaan tiistaina. Koko ensi viikko istutaan täysistuntoa ja ryhmäkokouksia maanantaista perjantaihin.
Kolmen EU-myönteisen ison ryhmän, demareiden S&D:n sekä EPP:n ja Renew:n kesken jatketaan ensi viikolla neuvotteluja koko vaalikauden yhteistyöstä. Me demarit olemme toivottaneet tähän yhteistyöhön mukaan myös vihreät. Vaalikauden yhteistyösopimus yhdessä komission puheenjohtajaehdokkaan sitoumusten kanssa antaisi näköalaa EU:n vastuulliseen uudistamiseen ja EU:n poliittisen painoarvon ja myös sosiaalisesti vastuullisen roolin turvaamiseen lähivuosille.
Unkari pilaa koko unionin uskottavuutta
Unkarin pääministeri Viktor Orbán on päättänyt ottaa puolen vuoden EU-puheenjohtajuudesta kaiken riemun irti. Unkarin puheenjohtajuuden tunnukseksi Orbán päätti ytimekkäästi Let’s make EU great again. Tehdään EU:sta jälleen suuri. En tiedä, onko unioni ollut milloinkaan Orbánin mielestä suuri, mutta sloganilla taidetaan tavoitella vain muiden ärsyttämistä ja Unkarin hallituksen omaleimaisuuden korostamista.
Vakavampi asia koskee Unkarin pääministerin omaa diplomatiaa, jota hän harrastaa EU-puheenjohtajuuden varjolla. Orbán on lyhyessä ajassa käynyt vierailulla Kiovassa, Moskovassa, Pekingissä ja viimeksi Trumpin luona Floridassa.
Unkarin valtionmedia luo kuvaa pääministeri Orbánista rauhanlähettiläänä ikään kuin hän samalla toimisi EU-maiden edustajana. Mitä hän keskusteluissa puhuu tai esittää, ei näytä olevan yhdenkään EU-maan tai EU-johdon tiedossa. Sekaannusta kuitenkin syntyy, kun ulkopuolella on vaikea nähdä, mikä on vain Unkarin puuhaa ja missä voisi olla mukana EU:n yhteistä linjaa.
Neuvoston lakimiehet ovat jo arvioineet Orbánin matkailun ja soolosuoritukset EU-lainsäädännön vastaisiksi. Ärtymys kasvaa nyt eksponentiaalisesti muiden EU:n jäsenvaltioiden pääministereiden keskuudessa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esitti ennen eurovaaleja, että Suomen hallitus olisi tehnyt aloitteen Unkarin EU-puheenjohtajuuden peruuttamisesta. Tähän EU-sopimukset olisivat antaneet mahdollisuuden.
Kun nyt nähdään, kuinka vastuuttomasti puheenjohtajamaa toimii, voi vain sanoa, että vahinko, ettei Suomen hallitus tarttunut tähän Lindtmanin esitykseen. Monelta harmilta olisi vältytty, jos olisi toimittu ajoissa. Nyt sitten peruutetaan cocktail-kutsuille osallistumisia, jolla ei ole mitään vaikutusta Unkarin hallituksen ja Orbánin toimintaan.
Parlamentin laitaoikeistossa kuhisee
Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien muotoutuminen on laitaoikeiston osalta jatkunut yli parlamentin asettaman määräajan. Virallisestihan poliittisten ryhmien ilmoitusaika päättyi jo viime viikolla, mutta tuon määräajan jälkeen on laitaoikealla tapahtunut edelleen uutta ryhmämuodostusta.
Viktor Orbánin Fidesz-puolueen johdolla on muodostettu Patriootit Euroopan puolesta-ryhmä ja Saksan AFD johdolla koottiin Kansakuntien Eurooppa -ryhmä. Näyttää siis siltä, että Euroopan parlamentissa on alkavalla kaudella kolme laita- ja äärioikeistoryhmää; perussuomalaisten ECR, Orbánin luotsaama Euroopan patriootit ja AfD:n luotsaama Itsenäisten Kansakuntien Eurooppa -ryhmä.
Lopullisesti parlamentin ryhmien kokoonpanot varmistuvat ensi viikon täysistunnossa, sillä poliittisten ryhmien on ilmoitettava nimensä, kokoonpanonsa sekä poliittinen julistuksensa lopullisesti 15.7. mennessä parlamentin puhemiehelle. Poliittinen julistus käsittää ryhmän arvot ja päämäärät. Puhemies ilmoittaa poliittisten ryhmien perustamisesta 16. heinäkuuta parlamentin järjestäytymisistunnossa.
Eurovaalien linja jatkui Ranskassa ja Britanniassa
Kesäkuun alun EU:n parlamenttivaalien suuntaus jatkui sekä Ranskan vaalien toisella kierroksella, että EU:n ulkopuolella Iso-Britannian parlamenttivaaleissa.
Äärioikeisto lässähti Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella kolmanneksi ja vasemmisto vahvistui merkittävästi saaden parlamenttiin suurimman koalition.
Nyt Ranskassa on kolme vahvaa blokkia, joiden yhteistyö voi olla hyvin hankalaa. EU:n tulevalle kehitykselle paras vaihtoehto olisi Emmanuel Macronin takana olevan ryhmittymän ja vaalien voittajan Uuden kansanrintaman yhteistyö. Tässä koalitiossa olisi mahdollista jatkaa vastuullista ja rakentavaa Eurooppa-politiikkaa vaikkapa demaripääministerin johdolla.
Iso-Britannian vaaleissa nähtiin yhden sortin vallankumous. Keir Starmerin johtaman työväenpuolueen maltillinen keskustavasemmistolainen linja otti murskavoiton konservatiivien oikeistopopulismia lähentyneestä linjasta.
Konservatiivien pitkä valtakausi on ollut erittäin karikkoinen ja kiteytyy Britannian eroon EU:sta. Kansalaiset ovat huomanneet brexitiä vaatineiden väitteet siitä, että EU:n ulkopuolella Britannia olisi taloudellisesti vahvempi ja sen asema maailmalla vahvempi, osoittautuneen juuri päinvastaisiksi.
Ensi viikko
Parlamentin täysistunto järjestetään ensi viikolla Ranskan Strasbourgissa. Tiedossa on todella tärkeä viikko; uuden, kesäkuun vaaleissa valitun parlamentin kausi alkaa virallisesti tiistaina. On arvokasta ja suuri kunnia olla Euroopan parlamentin 10. vaalikauden edustaja.
Viikolla tehdään myös tärkeitä valintoja. Tiistaina parlamentti valitsee uuden puhemiehen, ja tehtävään jatkoa hakee maltalainen EPP-ryhmän Roberta Metsola. Hänen valintaansa voi pitää kohtalaisen varmana.
Torstaina taas äänestetään komission uudesta puheenjohtajasta, ja nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen on niin ikään hakemassa jatkoa. EPP:n ja jäsenmaiden ehdokkaana hän on vahvoilla, mutta mikään läpihuutojuttu hänen valintansa ei ole. Siihen vaaditaan parlamentin enemmistön tuki, ja sosialidemokraattien S&D-ryhmä, parlamentin toiseksi suurin ryhmä, ei ole vielä tehnyt päätöstä tuestaan. Se riippuu siitä, miten von der Leyen sitoutuu edistämään meille tärkeitä teemoja komission uudessa työohjelmassa.
Parlamentin on myös tarkoitus hyväksyä päätöslauselma Ukrainan tukemiseksi. Asiasta on tarkoitus keskustella ja äänestää keskiviikkona. On tärkeää, että uusi parlamentti sinetöi tukensa jatkumisen vahvana ja johdonmukaisena.