European parliament

Uutiskirje 29/2024

Uuden parlamenttikauden ensimmäinen hieno täysistuntoviikko Strasbourgissa on nyt takana. Poikkeuksellisesti parlamentti oli nyt koolla koko viikon maanantaista perjantaihin. Ensin alkuun vanhojen parlamentaarikkojen voimin ja tiistaista alkaen valta siirtyi uusille tai uudelleen valituille parlamentaarikoille. Parlamentin koko on myös hivenen suurempi ja nyt Euroopan parlamentin lainsäädäntötyöstä vastaa 720 parlamentaarikkoa.

Tässä uutiskirjeessä:

Eurooppa rakentavien voimien liitto
Äärilaidat yhteistyön ulkopuolella
Parlamentin järjestäytyminen sujui sovitusti
Pohjoismaille ja balteille menestystä
Suomalaisille hyvät vaikutuspaikat
Uusi parlamentti sinetöi tukensa Ukrainalle
Hieman kesäohjelmasta
Ensi viikko


Eurooppa rakentavien voimien liitto

Viikko oli erinomaisen onnistunut. Usean viikon neuvottelujen jälkeen parlamenttiryhmien välillä, ja myös komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyenin kanssa, syntyi riittävä yhteisymmärrys tulevan viiden vuoden lainsäädäntötyön suuntaviitoista. Neuvottelut käynnistyivät aluksi kolmen ryhmän, demarien, Euroopan kansanpuolue EPP:n ja liberaalin Renew –ryhmän kesken. Neuvottelujen kulkiessa eteenpäin mukaan tulivat myös Vihreät, joten jatkossa nämä neljä ryhmää pyrkivät yhteistyöhön keskeisissä lainsäädäntöasioissa.

Ryhmämme sai omat isot tavoitteensa komission tulevaa työohjelmaa pohjustavaan Politiikan suuntaviivat –asiakirjaan sekä myös Ursula von der Leyenin puheeseen. Keskeisiin tavoitteisiimme kuuluivat mm. ilmastomuutoksen pysäyttäminen yhtenä EU:n painopisteenä jatkossakin, riittävien investointien mahdollistaminen, työntekijöistä ja kuluttajista huolehtiminen, oikeusvaltion turvaaminen kaikissa EU:n jäsenmaissa sekä Ukrainan tukeminen. Nämä kaikki tärkeät asiat löytyvät uudesta Politiikan suuntaviivat –asiakirjasta ja myös Ursula von der Leyenin puheesta.

Komission puheenjohtajaehdokas von der Leyen esitteli torstaiaamuna lähes 30 sivuisen asiakirjan politiikan suuntaviivoista hänen komission puheenjohtajakaudelleen. Tätä kirjallista ohjelmaa vahvisti hänen esiintymisensä EU –parlamentin edessä torstaiaamuna.

Komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen onnistui hyvin omassa puheenvuorossaan. Hän oli vahvassa vedossa ja esitteli selkeästi Eurooppaa rakentavan, eteenpäin katsovan ja eurooppalaisia poliittisia voimia kokoavan ohjelman. Tämän ohjelman taakse asettuivat keskustelussa demarien lisäksi kansanpuolue EPP, liberaalien Renew –ryhmä ja myös vihreät. Näin on syntynyt vaikuttava neljän keskeisen ryhmän yhteisymmärrys komission puheenjohtajaehdokkaan kanssa siitä, mille pohjalle lähivuosien yhteistyötä jatketaan.

Von der Leyen rakensi esiintymisensä selvästi myötäelämään Eurooppaa rakentavien ryhmien kanssa samansuuntaisesti ja teki selvän pesäeron parlamentissakin vaikuttaviin äärioikeistolaisiin ryhmiin. Tämä myös äärioikealla laidalla noteerattiin ja oli selvää, että sieltä ei Ursula von der Leyenille tullut ääniä. Ursula von der Leyen sai tällä kertaa 401 ääntä, joka oli selkeästi enemmän kuin komission puheenjohtajan vaalissa 2019. Demarit äänestivät hyvin yksituumaisesti hänen puolestaan kuten ilmeisesti myös EPP ja Renew, mutta Vihreistä ilmeisesti yhdeksän edustajaa äänesti häntä vastaan.


Äärilaidat yhteistyön ulkopuolella

Sopimuksen, ja siten myös tulevan yhteistyön, ulkopuolelle jäivät äärioikeisto ja -vasemmisto. Äärioikealla kaksi ryhmää, Viktor Orbánin Euroopan patriooteiksi itseään kutsuva ryhmä ja vanhan ID –ryhmän jälkeläiset Suvereenien kansakuntien Eurooppa –ryhmä äänestivät Ursula von der Leyenin valintaa vastaan. Lisäksi ECR–ryhmä äänesti lähes kokonaisuudessaan Ursula von der Leyenin nimitystä vastaan. Viime hetkellä myös Perussuomalaiset valitsivat hyvin kriittisen linjan Ursula von der Leyenin valintaan.

Left –ryhmä, johon Vasemmistoliitto kuuluu, äänesti ilmeisesti kokonaisuudessaan Ursula von der Leyenia vastaan. Hehän asettivat myös oman ehdokkaan parlamentin puhemieheksi ja esiintyivät aivan samoilla radikaaleilla linjoilla kuin ovat tehneet päättyneenkin parlamenttikauden aikana. Leftistien linjassa näiltä osin ei siis muutosta ole näkyvissä.


Parlamentin järjestäytyminen sujui sovitusti

Parlamentin järjestäytyminen sujui pitkien neuvottelujen jälkeen hyvin selkeällä enemmistöllä. Maltalainen istuva puhemies Roberta Metsola sai taakseen hyvin vahvan, 562 edustajan, joukon ja myös parlamentin varapuhemiehet valittiin kohtuullisen yksimielisesti vain kahden äänestyskierroksen jälkeen.

Kaikki demarien asettamat viisi ehdokasta tulivat valittua varapuhemiehiksi. Valitut parlamentin varapuhemiehet ovat Katarina Barley (Saksa), Javi Lopez (Espanja), Christel Schaldemose (Tanska), Pina Picierno (Italia) ja ⁠Victor Negrescu (Romania). Lisäksi puhemiehistöön kuuluvaksi kvestoriksi valittiin S&D –ryhmän ehdokas Marc Angel (Luxembourg).

Tärkeintä tämän viikon tapahtumissa on, että ennen vaaleja ollut iso riski äärioikeiston valtaannoususta on torjuttu. Suuret Eurooppa –myönteiset ryhmät pystyvät yhteistyöhön ja tuntevat oman vastuunsa. Jatkossa tulee varmasti vaikeita vaiheita ja joudutaan katsomaan, miten vahvasti EPP tähän yhteistyöhön on sitoutunut vai syntyykö houkutuksia erityisesti talouden lainsäädäntöasioissa katsoa äärioikean laidan suuntaan.

Voi myös olla, että kaikki Ursula von der Leyenin komissiossa ei tule olemaan niin auvoista, kuin miltä se tämän viikon esiintymisten pohjalta näyttää. Joten varmasti pomppuja on tiedossa, mutta positiivista on, että liikkeellelähtö tapahtui rakentavassa hengessä.


Pohjoismaille ja balteille menestystä

Pohjoismaiden ja balttien demarien yhteistyö on ollut koko päättyneen viiden vuoden parlamenttikauden yhteinen sävel ja nyt se kantoi hyvää hedelmää uuden parlamentin järjestäytyessä. Nordic Baltic –ryhmästä valittiin ryhmämme johtoon lisäkseni ruotsalainen Heléne Fritzon. Tanskasta parlamentissa jo 18 vuotta vaikuttanut Christel Schaldemose valittiin ensimmäisellä äänestyskierroksella parlamentin puhemiehistöön.

Tämän lisäksi kaikista Baltian maista valittiin edustajia tärkeisiin valiokuntakoordinaattoreiden ja valiokuntien johtotehtäviin. Voi sanoa, ettei koskaan aiemmin pohjoisesta ole ollut näin laajasti edustusta parlamentin tai ryhmämme johtopaikoilla kuin nyt.


Suomalaisille hyvät vaikutuspaikat

Me suomalaiset demarimepit saimme sen, mitä lähdimme hakemaan. Itse tulin valituksi paitsi oman ryhmäni johtoon myös jatkamaan talous- ja rahavaliokunta ECON:ssa ja lisäksi uutena valiokuntavastuuna tuli teollisuus- ja energiavaliokunta ITRE:n jäsenyys. Lisäksi tulin valittua budjetin valvontavaliokunta CONT:n jäseneksi. Tämän valiokunnan merkitys sekin on tärkeä parlamentin varmistaessa, että komissio ja sen alaiset virastot ovat toimineet parlamentin antamien ohjeiden ja valtuuksien mukaisesti.

Meppikollegani Maria Guzenina puolestaan tuli valittua niihin valiokuntiin, jotka hän oli asettanut tavoitteekseen. Lainsäädäntötyön kannalta merkityksellinen sisämarkkinavaliokunta IMCO oli hänen ensisijainen valintansa ja toisena valiokuntana kulttuurivaliokunta CULT. Näin suomalaiset demariparlamentaarikot palaavat pienen tauon jälkeen sekä sisämarkkinavaliokuntaan, että kulttuurivaliokuntaan. Lisäksi Maria tulee myös tasa-arvovaliokunta FEMM:iin, josta siitäkin on tullut vuosien työn tuloksena noteerattu ja vaikutusvaltainen valiokunta.

Voimme siis olla tyytyväisiä suomalaisten rooliin sekä oman että muidenkin ryhmien osalta. Tärkeitä tehtäviä, joista voi vaikuttaa tulevan lainsäädäntötyön keskeisiin valintoihin ja parlamentin kannanottoihin.


Uusi parlamentti sinetöi tukensa Ukrainalle

Euroopan parlamentin sitoumus Ukrainan tukemiseen ja Venäjän hyökkäyssodan pysäyttämiseen säilyy alkavallakin parlamenttikaudella vahvana. Keskiviikkona sinetöimme ensimmäistä kertaa uutena parlamenttina ja täysistunnon suurella enemmistöllä, äänin 496 puolesta ja 137 vastaan, tukemme Ukrainan itsemääräämisoikeudelle ja kansalliselle olemassaololle.

Äärioikean laidan Viktor Orbánin Fidesz –puolueen johdolla muodostama Patriootit Euroopan puolesta –ryhmä ja Saksan AfD:n johdolla kootun Suvereenien kansakuntien Eurooppa –ryhmä, mutta myöskään enemmistö parlamentin Vasemmisto –ryhmän jäsenistä, ei tukenut päätöslauselmaa. Samat ryhmät pyrkivät vielä äänestyksessäkin vesittämään neuvotellun päätöslauselmatekstin keskeisiä kirjauksia Ukrainan tukemisesta. Laajan Pro Ukraina koalition tuella säilytimme kuitenkin parlamentin tuen jatkumisen vahvana ja johdonmukaisena.

Hyväksytyssä päätöslauselmassa kehotamme EU:ta ja sen jäsenvaltioita lisäämään sotilaallista tukeaan Ukrainalle niin kauan, kuin se on tarpeen ja missä tahansa muodossa. Vahvistimme myös jo viime kaudella hyväksytyn kannan, jonka mukaan kaikkien jäsenvaltioiden ja Naton liittolaisten olisi sitouduttava tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti vähintään 0,25 prosentilla niiden BKT:stä vuosittain.

Parlamentin äärilaitojen haluttomuudesta huolimatta, saimme sisällytettyä tekstiin lisäksi tärkeän kehotuksen poistaa rajoitukset, jotka koskevat Ukrainaan toimitettujen länsimaisten asejärjestelmien käyttöä Venäjän alueella sijaitsevia sotilaskohteita vastaan.


Hieman kesäohjelmasta

Parlamentin viimeinen työskentelyviikko on täynnä uusien valiokuntien työn käynnistämistä ja valiokuntien järjestäytymistä. Myös S&D –ryhmän puitteissa on luvassa vielä useita valmistelupalavereja ennen elokuussa koittavaa istuntotaukoa.

Elokuinen istuntotauko on toki tulevaan valmistautumisen ja latautumisen aikaa mutta myös kansalaisten tapaamista eri tilaisuuksissa sekä myös kotimaisten sidosryhmien työn käynnistymisen aikaa. Tässä eurooppalainen ja kotimainen lomakausien yhteensovittaminen on kieltämättä hankalaa.

Kun kotimassaa kesäkuun lopulla ja heinäkuussa on varsinainen kesätapahtumien ruuhka, on meillä Euroopan parlamentissa ollut vielä todella tiiviit työviikot. Näin uuden parlamentin järjestäytyessä jopa normivuosia vilkkaammat. Ja vastaavasti nyt, kun parlamentti jää elokuun alusta tauolle, käynnistyy kotimassa jo elokuun puolivälissä mm. eduskuntaryhmän kesäkokouksen puitteissa valmistautuminen uuteen istuntokauteen.

Omassa kalenterissa on myös heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun sovittuna ohjelmaa eri tapahtumien muodossa. Heti viikon päästä lauantaina 27.7. olen Valkeakosken Musiikkitapahtuman yhteydessä järjestettävässä Suomen Wanhojen Toverien toveripäivillä keskustelemassa yhdessä presidentti Tarja Halosen ja meppikollega Maria Guzeninan kanssa. Tapahtumasta voitte lukea lisää täältä.

Hakaniemen maalaismarkkinat kuuluvat luonnollisesti ohjelmaan elokuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.8.klo 11 ja Nastolan Sosialidemokraattien kesäjuhla lauantaina 10.8.. Elokuun toisella viikolla olen tapaamassa kansalaisia 13.8. Joensuussa, Lieksassa ja Nurmeksessa, 14.–15.8. sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Rovaniemellä sekä Rovaniemeltä paluumatkalla 16.8. Kajaanissa. Näiden tilaisuuksien tarkempiin kellonaikoihin ja tapahtumapaikkoihin palaan ensi viikon viikkokirjeessä.


Ensi viikko

Ensi viikolla parlamentin valiokunnat järjestäytyvät. Järjestäytyminen vahvistaa valiokuntien johtohahmot ja jäsenet. Omat valiokuntani tulevat olemaan talous- ja raha-asioiden valiokunta ECON, teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta ITRE sekä budjetin valvontavaliokunta CONT. On hyvä saada valiokunnat muodollisesti lähtövalmiiksi, niin syksy alkaa työskentelyvalmiudessa. Ensiviikolla varmistuvat myös kansainvälisten valtuuskuntien paikkajako. Siitä siis lisää viikon kuluttua. Ensi viikko on myös parlamentin viimeinen työviikko ennen lomia. Keski-Eurooppa lomailee tyypillisesti elokuun, ja myös oma Brysselin toimistoni on elokuun lomalla. Mutta sitä odotellessa jaksaa vielä painaa läpi tärkeän valiokuntaviikon.

Scroll to Top