Kesätaukoa edeltävä viimeinen valiokuntaviikko takana. Valiokunnat ovat järjestäytyneet ja aloittelevat työtään. Omissa valiokunnissani järjestäytyminen sujui yllätyksittä.
Talous- ja rahavaliokunnassa puheenjohtajaksi valittiin ranskalainen demari Aurore Lalucq, teollisuusvaliokunnassa puolalainen EPP:hen kuuluva Borys Budka ja talousarvion valvontavaliokunnassa saksalainen EPP:hen kuuluva Niclas Herbst. Hyviä valintoja varmasti kaikki.
Nyt kun EU-parlamentti hiljenee neljän viikon kesätauolle, pidän itsekin lomaa, joskin muutama kesätapahtuma ja tilaisuus on ohjelmassa. Kesäloman vieton aloitan viikonloppuna Työväen Musiikkitapahtumassa Valkeakoskella.
Syksyn vierasryhmätkin ovat jo pitkälle sovittuja, mutta peruutuspaikkoja voi tiedustella kotimaan avustajaltani Kimmo Käärmelahdelta. Syyskuussa Kimmo rakentaa jo vuoden 2025 vierailijaryhmiä; neljä ryhmää Brysseliin ja yksi Strasbourgiin.
Uutiskirje palaa postilaatikkoon kesätauon jälkeen seuraavan kerran syyskuun alussa.
Hyvää kesää arvoisa lukijani!
Tässä uutiskirjeessä:
- Puolustusteollisuusohjelman valmistelu uudessa valiokunnassani
- Unkari ei ole korjannut oikeusvaltio-ongelmiaan
- Tavataan elokuun tapahtumissa
Puolustusteollisuusohjelman valmistelu uudessa valiokunnassani
Olen aloittanut uutena jäsenenä parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa (ITRE), joka käsittelee monia EU:n kilpailukykyyn olennaisesti liittyviä aiheita. Eurooppalaisten yritysten kilpailukyky sekä investointien vauhdittaminen uusien laadukkaiden työpaikkojen luomiseksi tulevat olemaan uuden komission asialistan kärjessä.
Työt valiokunnassa alkoivatkin vauhdilla. Heti järjestäytymiskokouksen jälkeen keskiviikkona pidettiin valiokunnan ensimmäinen varsinainen kokous, jossa kuultavana oli komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston suomalainen pääjohtaja Timo Pesonen. Pesonen esitteli valiokunnalle komission maaliskuussa esittämää puolustusteollisuusohjelmaa (EDIP), jonka tarkoituksena on 1,5 miljardin euron rahoituksen avulla kannustaa jäsenmaita puolustusalan yhteishankintoihin ja tukea puolustusteollisuutta tuotantokapasiteetin nostamisessa.
Pesosen mukaan jäsenmaat ovat suhtautuneet komission aloitteeseen myönteisesti ja myös parlamentin puolella vastaanotto oli laajalti positiivinen. Keskustelua käytiin enimmäkseen siitä, pitäisikö ohjelman rahoituksen palvella ainoastaan eurooppalaisia yrityksiä, vai voisivatko kolmansienkin maiden toimijat hyötyä siitä. Pesosen mukaan lähtökohtana tukikelpoisuusperusteiden määrittämiselle on, että ne olisivat EDIP:lle samat kuin Euroopan puolustusrahaston (EDF) osalta. Näin kolmansien maiden yritykset voisivat hyötyä ohjelmasta edellyttäen, että rahoitus käytettäisiin unionin alueella ja siihen liittyvät turvallisuustakuut täyttyvät.
Viime kaudella minut nimitettiin budjettivaliokunnan pääneuvottelijaksi ohjelmaan, mutta valiokuntapaikkojen vaihduttua tulen vaikuttaman ohjelmaan teollisuusvaliokunnasta käsin. Käsittely jatkuu heti parlamentin kesätauon jälkeen.
Unkari ei ole korjannut oikeusvaltio-ongelmiaan
Komissio julkaisi kuluneella viikolla viidennen oikeusvaltiokertomuksensa. Vuosittain annettavassa kertomuksessa komissio arvioi oikeusvaltiotilanteen kehitystä jokaisessa jäsenvaltiossa kuluneen vuoden ajalta ja antaa maakohtaisia suosituksia oikeusvaltioperiaatteen lujittamiseksi. Uutta tämän vuoden kertomuksessa olivat luvut neljän EU-jäsenyysprosessissa pisimmälle edenneen maan – Albanian, Montenegron, Pohjois-Makedonian ja Serbian – oikeusvaltiokehityksen osalta.
Viime vuoden kertomukseen verrattuna kehitys on oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen kannalta ollut yleisesti ottaen myönteistä. Kertomuksesta on tullut tärkeä työväline oikeusvaltioperiaatteen edistämiseksi unionissa: jäsenvaltiot ovat osittain tai kokonaan toteuttaneet 68 prosenttia uudistuksista, joita komissio niille vuoden 2023 kertomuksessa antoi. Positiivisena esimerkkinä voi nostaa Puolan, joka vallanvaihdoksen mahdollistamien oikeusvaltiouudistusten myötä pääsi monia vuosia kestäneestä, niin sanotusta Artikla 7 -rikkomusmenettelystä.
Samalla on unionissa ongelmalapsensakin. Unkarin osalta komissio arvioi, ettei maa ole edennyt yhdenkään sille viime vuoden kertomuksessa annetun suosituksen osalta. Unkarille annetut seitsemän uudistussuositusta koskivat oikeuslaitoksen riippumattomuutta, korruption kitkentää, median vapautta ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Samalla kun Unkarin oikeusvaltiontilanne tuskin tulee enää monelle yllätyksenä, on komission arvio merkillinen sen viime vuoden lopulla tekemien päätösten valossa, kun se joulukuun EU-huippukokouksen alla vapautti Unkarilta reilun kymmenen miljardin euron edestä EU-tukia, sillä perustein, että maa olisi tehnyt riittävästi oikeuslaitoksen riippumattomuuden edistämiseksi. Ei kestänyt kauaa, kunnes Unkarin vastustus huippukokouksessa päätettävästä Ukraina-tuesta ratkesi.
Ilmeisen ristiriitaisten linjausten takia lähetin komissiolle asiasta kirjallisen kysymyksen. Kun se samaan aikaan toteaa, ettei Unkari ole edennyt oikeusvaltiouudistuksissa lainkaan mutta kuitenkin riittävästi tukien vapauttamiseksi, herää kysymys, miten nämä voivat komission mukaan olla sopusoinnussa toistensa kanssa. Kysyin myös, miten komissio aikoo varmistaa, että oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen todella on EU-varojen saamisen ehto, kuten uudelleenvalittu puheenjohtaja Ursula von der Leyen komission ohjelmassa tulevalle kaudelle linjasi. Komissiolla on nyt kuusi viikkoa aikaa vastata kysymykseen.
Tavataan elokuun tapahtumissa
Parlamentin nyt käynnistynyt elokuinen viikon istuntotauko on oivallista aikaa myös kansalaisten tapaamiseen eri tilaisuuksissa ympäri maata. Lomailun oheen on kalenterissani sovittuna useita osallistumisia eri tapahtumiin.
Heti huomenna lauantaina 27.7. olen Valkeakosken Musiikkitapahtuman yhteydessä järjestettävässä Suomen Wanhojen Toverien toveripäivillä keskustelemassa yhdessä presidentti Tarja Halosen ja meppikollega Maria Guzeninan kanssa.
Hakaniemen maalaismarkkinat kuuluvat luonnollisesti ohjelmaan elokuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.8.klo 11 ja lauantaina 10.8. olen Nastolan Sosialidemokraatit ry:n Kesäjuhlilla Lahden Kesälässä.
Elokuun toisella viikolla järjestetään sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous 14.-15.8. Rovaniemellä. Menomatkalla Rovaniemelle järjestämme yhdessä kansanedustaja Seppo Eskelisen ja paikallisten demareiden kanssa kansalaistapaamiset tiistaina 13.8. klo 9 Joensuun torikahviossa, klo 11.30 Lieksan Retkiaitassa sekä klo 13 Nurmeksen Kauppalantalolla.
Rovaniemellä olemme meppikollega Maria Guzeninan kanssa kansalaisten tavattavissa Lordin aukiolla keskiviikkona 14.8. klo 12 ja Rovaniemeltä paluumatkalla Kajaanissa yhdessä ex-kansanedustaja Raimo Piiraisen ja muiden paikallisten tovereiden kanssa perjantaina 16.8. klo 15 Raatihuonen torilla sekä lauantaina 17.8. klo 11 paikallisten tovereiden kanssa Savonlinnan kauppatorilla.
Elokuun viimeisellä viikolla olen Turussa Eurooppafoorumin meppipaneelissa perjantaina 30.8. klo 9 Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä sekä tuon tilaisuuden jälkeen turkulaisten demarien toritilaisuudessa klo 11 alkaen yhdessä meppikollega Maria Guzeninan kanssa.
Ja koska seuraava uutiskirjeeni ilmestyy vasta perjantaina 6. syyskuuta, niin on syytä muistuttaa myös perinteisistä Hakaniemen markkinoista syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina 1.9., jolloin olen torilla tavattavissa klo 11 aikaan.
Uusia elokuisia kesätilaisuuksia saattaa vielä varmistua, ja niistä, kuten edellä luetelluistakin tilaisuuksista voit lukea tarkempia tietoja sekä kotisivultani että facebookista.
Näiden tilaisuuksien, vierasryhmäasioiden ja muiden elokuisten ajankohtaisten asioiden osalta avustajakunnastani päivystää kotimaan avustaja Kimmo Käärmelahti, jonka tavoitatte tarvittaessa joko sähköpostitse kimmo.kaarmelahti@eduskunta.fi tai puhelimitse 050 476 7776.
Hyvää kesää arvoisa lukijani!