Uutiskirje 33/2023

Kolmas ja samalla viimeinen lomaviikko on päättymässä. Omalta osaltani poliittinen syksy käynnistyi tällä viikolla sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla. Hienoa olla mukana lämminhenkisessä kokouksessa, jossa äänestäjäpalaute koetaan tärkeäksi. Syksyn poliittisiin taistoihin eduskuntaryhmä on lähdössä yhtenäisenä ja tarmokkaana. 

Myös ensi tammikuun presidentinvaaleihin kesäkokous antoi hyvän lähdön; niin vankkaa kokouksen tuki Jutta Urpilaisen ehdokkuudelle oli, että kukaan ei jäänyt epäröimään, mikä on hänen vastauksensa puheenjohtaja Marinin esittämään kutsuun asettua SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Olin myös iloinen, että Urpilainen otti omassa puheessaan vahvasti kantaa EU-asioihin.

Tässä uutiskirjeessä:

  • Kohujen kesäkuu kääntymässä kuumaan poliittiseen syksyyn
  • Parlamentin työ käynnistyy
  • Tervetuloa lauantaina kahville

Kohujen kesäkuu kääntymässä kuumaan poliittiseen syksyyn

Uudet gallupit ovat kylmää luettavaa hallituspuolueille. Kesäkuussa asetettu oikeistohallitus on viimeisimmän tutkimuksen mukaan onnistunut tuhraamaan koko ”kuherruskuukautensa” toistuvissa rasismikohuissa. Maaseudun Tulevaisuuden tällä viikolla julkaiseman tutkimuksen mukaan 62% kansalaisista on tyytymättömiä ja vain noin neljäsosa tyytyväisä hallituksen toimintaan. Tuskin yksikään maamme hallitus on aloittanut taipaleensa näin jyrkässä syöksykierteessä.

Osaa kansalaisista kauhistuttaa varmasti hallituksen jyrkkä oikeistolainen ohjelma, osa on pettynyt vaalilupausten pettämiseen maksaessaan edelleen bensiinistä yli kahden euron litrahintaa ja osalle erityisesti kokoomuksen ja RKP:n kannattajista on myrkkyä ollut hallituksen kyvyttömyys irtisanoutua suvaitsemattomuudesta ja rasismista.

Hallitusohjelman ensimmäiset kansalaisten elinoloihin kohdistuvat heikennykset ja palkansaajien oikeuksia murentavat ehdotukset ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn heti syyskuun alussa. Syksy tulee kotimaassa olemaan jo nyt tiedossa olevan valossa vastakkainasettelun aikaa. Näyttää ikävä kyllä siltä, että Suomen poliittinen ilmasto on eräällä tapaa eurooppalaistunut.

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla linjattiin sosialidemokraattista linjaa ajankohtaisiin asioihin. Talouden tervehdyttämistoimet nähdään välttämättömiksi ja talouden taantumaan liukumiseen on reagoitava, mutta kaikki tämä on tehtävä huomattavasti oikeudenmukaisemmin, kuin maan hallitus on linjannut tehtäväksi. Samaan aikaan on huolehdittava myös siitä, että Suomen kansainvälinen asema ei rasismikohun vuoksi heikkene ja aiheuta lisää ongelmia maamme taloudelle.

Tuon keskustelun pohjalta luotan vankasti siihen, että sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä ja koko SDP tulee oleman syksyn poliittisessa keskustelussa vahva vaihtoehto oikeistohallitukselle.


Parlamentin työ käynnistyy

Parlamentin työ on myös käynnistymässä kolmen viikon kesäloman jälkeen. Ensi viikko on vielä hieman rauhallisempi ns. ”vihreä viikko”, jolloin on aikaa parlamentaarikkojen omaan ohjelmaan ilman valiokuntakokouksia. Itse aloitan työt Brysselissä tiimisuunnittelun ja ensimmäisten tapaamisten merkeissä jo ensi tiistaina. Seuraavalla viikolla käynnistyy valiokuntatyöskentely Brysselissä täysipainoisesti ja ensimmäinen täysistuntoviikkokin on edessä varsin pian.

Myös parlamentin poliittisesta syksystä ja talvesta on lupa odottaa vilkasta; nykyisen parlamentin tehokasta istuntokautta on jäljellä noin kahdeksan kuukautta, merkittäviä asioita on vielä saatava ratkaisuun, kesäkuussa 2024 järjestettävät Euroopan parlamentin vaalit aiheuttavat oman jännitteensä ja edelleen jatkuva Venäjän sota Ukrainaa vastaan vaikuttaa sekin merkittävästi Euroopan tilanteeseen. Poliittinen elämä tulee olemaan mielenkiintoista niin kotimaassa kuin laajemminkin Euroopassa.

Parlamentin työn käynnistyessä myös uutiskirjeeni palaa kesätauolta jälleen perinteiseen rytmiin. Joka perjantai kerron teille ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset niin Euroopan parlamentin kuin hieman laajemminkin poliittisen toiminnan saralta. Mikäli tuttavapiirissänne on henkilöitä, joiden voisitte olevan kiinnostuneita uutiskirjeeni seurannasta, niin suosittakaa heille uutiskirjeen tilaamista kotisivuillani olevan linkin kautta.


Tervetuloa lauantaina kahville

Selvä päättyvän kesän merkki on myös tilaisuuksien siirtyminen pikku hiljaa sisätiloihin. Kesän kulkuessa olen tavanut kansalaisia erilaisissa ulkoilmatilaisuuksissa, mutta lauantaina 19.8. käynnistetään taas myös sisätiloissa tapahtuvien tilaisuuksien kausi.

Parlamenttikauden käynnistymistä ja tulevia haasteita pohdiskellaan lauantaina 19.8. klo 13 alkaen Helsingin Itäkeskuksessa kulttuurikeskus Stoan kahvila Skuttassa. Tilaisuuden otsikko on ”Parlamenttien syyskaudet alkavat – mitä on odotettavissa Suomessa, EU:ssa ja maailmalla?”. Kanssani tässä kahvitilaisuudessa tilannetta on arvioimassa monien teidän hyvin tuntema kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Helsingistä.

Tervetuloa Stoaan.

Scroll to Top