Työskentely parlamentissa käynnistyi tällä viikolla täydellä teholla. Valiokunnat palasivat tärkeiden asioiden pariin ja parlamentaarikkojen kanssa vaihdettiin työn ohessa menneen kesän kuulumisia. Sekä luonnollisesti linjattiin parlamentin viimeisten yhdeksän kuukauden haasteita. Paljon on vielä työtä jäljellä.
Tämän viikonvaihteen osallistun SDP:n 47. puoluekokoukseen Jyväskylässä. Jo puoluekokouksen ensimmäinen päivä on osoittanut, miten innostunutta ja motivoitunutta jäsenistömme on tulevien haasteiden edessä. Ja niitä haasteita riittää niin laajemmin Euroopassa kuin Suomen oikeistohallituksen tulevien esitysten seurauksena kotimaassakin.
Tässä uutiskirjeessä:
- Lisäpanostusta itäiseen Suomeen
- Tukea Ukrainan uudistumiseen
- Talousvaliokunnassa jatkamme ajankohtaisten uudistusten työstämistä
- Nigerin vallankaappaus vaikuttaa myös Eurooppaan
- Puoluekokous käynnistyi Jyväskylässä
- Ensi viikko
Lisäpanostusta itäiseen Suomeen
Suomen itäisten raja-alueiden ahdinko on jäänyt liian vähälle huomiolle EU:ssa. Venäjän hyökkäyssodan seurauksena raja-alueet ja kaupungit 1344 km pituisen itärajamme tuntumassa ovat kokeneet valtavan taloudellisen shokin, kun rajat ylittävä kaupankäynti ja turismi tyrehtyivät lähes yhdessä yössä. Alueiden kohtaamat haasteet ovat syventyneet Venäjän brutaalin sodan jatkuessa jo toista vuotta.
EU:ssa asiaan ei ole vielä herätty. Siksi pöytäsin tällä viikolla yhdessä Mauri Pekkarisen kanssa aiheesta tarkistuksen budjettivaliokunnan mietintöön koskien EU:n monivuotisen rahoituskehyksen 2021–2027 väliarviointia. Itäisten raja-alueiden lisärahoituksen tarve täytyy ottaa esille jo nykyisellä rahoituskaudella, eikä vasta neljän vuoden kuluttua seuraavassa rahoituskehyksessä.
Toivon, että myös nykyinen hallitus pitäisi itäisen Suomen puolia sekä EU-pöydissä että omassa politiikassaan.
Tiedoksi myös, että europarlamentaarikkojen pöytäämät asiat eli muutosesitykset julkaistaan aina valiokuntien sivuilla ja niitä voi kuka tahansa kiinnostunut käydä katsomassa. Kannattaa vierailla noilla sivuilla seuraamassa parlamentin työskentelyä.
Tukea Ukrainan uudistumiseen
Komission ehdotus 50 miljardin euron Ukrainan tukivälineen perustamisesta sai keskiviikkona budjetti- ja ulkoasianvaliokuntien yhteiskokouksessa suuren enemmistön tuen. Komission ehdotuksen mukaan osa varoista kanavoitaisiin Ukrainan hyväksi avustuksina ja osa lainoina seuraavan neljän vuoden aikana. Varojen on tarkoitus tukea Ukrainan talouden elpymistä ja jälleenrakennusta sekä tarpeellisten uudistusten toimeenpanemista. Varoja voisi myös käyttää Ukrainan makrotaloudellisen vakauden tukemiseen eli budjettivajeen paikkaamiseen. Ukrainan täytyy varojen vastineeksi laatia suunnitelma siitä, miten maa aikoo toteuttaa talouden elpymistä ja jälleenrakennusta tukevia toimenpiteitä sekä EU-jäsenyyttä valmistelevia uudistuksia.
Valiokuntakeskustelussa tärkeiksi teemoiksi nousivat vihreät investoinnit, korruption vastainen työ, naisten ja tyttöjen tukeminen sekä Venäjän ja Valko-Venäjän jäädytettyjen varojen ohjaaminen Ukrainan tueksi.
Budjettivaliokunnalla oli mahdollisuus torstaina keskustella ehdotetusta tukivälineestä myös Ukrainan parlamentin Verkhovna Radan kanssa. Ukrainan parlamentin viesti oli, että kansainvälisiä avustuksia kuten EU:n myöntämää tukea ei käytetä puolustusvoimien rahoittamiseen, vaan niillä maksetaan esimerkiksi opettajien ja lääkärien palkkoja, eläkkeitä ja maan jälleenrakennusta. Maan kuukausittainen budjettivaje pysyy kuitenkin korkeana ja Ukraina tulee luultavasti tarvitsemaan 15 miljardia euroa tulevasta tukivälineestä ensi vuoden budjettivajeen paikkaamiseen. Maan rahoitustarpeet tulevat pysymään korkealla tulevien vuosien aikana.
EU:n jäsenmaiden täytyy sopia uudesta tukivälineestä osana EU:n pitkänaikavälin budjetin eli MFF:än väliaikatarkastelua, josta käydään neuvotteluja loppuvuoden aikana.
Talousvaliokunnassa jatkamme ajankohtaisten uudistusten työstämistä
Talousvaliokunta palasi kuluneella viikolla kesätauolta ja omalta osaltani se tarkoitti lainsäädäntötyön jatkumista erityisesti kahden kokonaisuuden tiimoilta.
Rahanpesulainsäädännön uudistamiseksi neuvottelut jatkuivat niin sanotulla teknisellä tasolla, eli virkamiesten ja avustajien kesken. Lakitekstiä käytiin parlamentin, neuvoston ja komission edustajien kesken rivi riviltä lävitse, seuraavia kolmikantaneuvotteluja pohjustaen. Työ etenee hyvää vauhtia ja tavoitteena on saada paketti valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
Komission toukokuussa esittämän vähittäissijoittajia koskevan toimenpidepaketin osalta kävin rakentavan keskustelun Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) pääjohtaja Verena Rossin kanssa. Paketin tavoitteena on parantaa vähittäissijoittajien (eli yksityis- ja piensijoittajien) asemaa pääomamarkkinoilla ja toimin siinä parlamentin sosialidemokraattisen ryhmän neuvottelijana.
Prioriteettina ryhmälläni on aidosti vahvistaa piensijoittajien asemaa markkinoilla ja varmistaa, että he saavat parhaan mahdollisen vastineen sijoittamalleen rahalle. Keskeisenä keinona tälle pidämme kieltoa eturistiriitoihin johtaville niin sanotuille kannustimille. Kielto on mielestämme perusteltu, sillä nykyisellään sijoitusneuvojat voivat suositella asiakkailleen kalliimpia tuotteita sen perusteella, että saavat näin itse korkeamman palkkion.
Nigerin vallankaappaus vaikuttaa myös Eurooppaan
Parlamentin ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnat kokoontuivat keskiviikkona yhteiskokoukseen puimaan Nigerin tilannetta maan heinäkuisen vallankaappauksen jälkeen. Heinäkuun lopulla sotilasjuntta kenraali Abdourahamane Tchianin johdolla kaappasi vallan maan demokraattisesti valitulta presidentiltä Mohamed Bazoumilta.
Valiokunnalle puhunut Euroopan ulkosuhdehallinnon Länsi-Afrikan yksikön päällikkö Richard Young painotti EU:n reaktion keskiössä olevan tuki Länsi-Afrikan talousyhteisölle (Ecowas). Kuluneella viikolla kokoontuneet EU:n puolustus- ja ulkoministerit vahvistivatkin unionin olevan valmis tarkastelemaan ja ottamaan käyttöön Ecowasin ehdottamia toimia. EU asettaa lisäksi pakotteita vallankaappauksen toteuttajia vastaan.
Parlamentin keskustelussa keskeiseksi kysymykseksi nousi länsivastaisuus ja Sahelin alueen haastava kehityssuunta laajemmin. Niin EU kuin Yhdysvallatkin ovat pyrkineet tukemaan alueen maita esimerkiksi kehitysyhteistyön avulla, mutta jalansijaa alueella ovat kuitenkin yhä enenevissä määrin ottaneet Kiina ja Venäjä. Alueen epävakaus heijastuu Eurooppaankin esimerkiksi muuttoliikkeen ja terrorismin torjunnan suhteen. Vastauksessaan meppikollegoille Young totesikin, että unionin on nyt syytä kriittisesti tarkastella omaa toimintaansa ja olla valmis myös muuttamaan sitä.
Puoluekokous käynnistyi Jyväskylässä
Viimeistelen tätä uutiskirjettä SDP:n puoluekokouksessa Jyväskylässä. Kokouksen alku on ollut hieno ja tunteikaskin, sillä kyseessä oli kuitenkin puheenjohtaja Sanna Marinin puheenjohtajakauden eräänlainen päätöspuheenvuoro.
Tässä tilanteessa luonnollisesti puhe sisälsi ennen kaikkea summausta menneestä puheenjohtajakaudesta, joka samalla oli myös hyvin haastava pääministerikausi. Puoluekokous otti puheen lämpimästi vastaan, taisipa jokunen silmänurkkakin salissa kostua. Puheen pohjalta on nyt käyty vilkasta poliittista keskustelua, joka jatkuu vielä tulevinakin kokouspäivinä.
Puoluekokouksessa on myös aistittavissa kokouksen suurten valintojen aiheuttama vire. Puolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin juuri yksimielisesti Antti Lindtman hänen saatuaan jäsenäänestyksessä lähes 80% annetuista äänistä. Uuden puheenjohtajan puhe oli vaikuttava ja tehtävien vaihto uudelle puheenjohtajalle sujui muutenkin vakuuttavasti. Hyvältä siis näyttää.
Lisää puoluekokouksen tunnelmista, valinnoista ja linjauksista ensi viikon uutiskirjeessä.
Ensi viikko
Ensi viikolla valiokuntatyö jatkuu useiden kokousten merkeissä ja samalla parlamentin poliittiset ryhmät alkavat valmistautua seuraavan viikon täysistuntoon Strasbourgissa.
Omalla työpöydälläni on esimerkiksi rahanpesulainsäädännön kolmikantaneuvotteluiden teknisiä tapaamisia. Ensi viikko on myös vahvasti suomalaisten vaikuttajien tapaamisten viikko, sillä luvassa on tapaamisia niin Suomen pysyvän EU-edustuston lähettiläiden, sosiaalialan edunvalvojien, Keskuskauppakamarin kuin evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispankin kanssa.
Odotettavissa ensi viikolla on tunnelman sähköistymistä, sillä 11.9. alkavalla viikolla Strasbourgin täysistunnossa starttaa kunnolla tämän parlamentin ja nykyisen komission viimeiset toimintavuodet. Työohjelmassa on vielä paljon lakeja säätämättä ja samalla ensi kesän vaalit saavat uusia jännitteitä aikaan. Kiinnostavaa on myös, mitä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tulee täysistuntoviikolla jokasyksyisessä Unionin tila -puheessaan korostamaan. Siihen palaamme uutiskirjeessä sitten viimeistään kahden viikon päästä.