Eero Heinäluoma

Uutiskirje 41/2023

Viikko alkoi surullisissa merkeissä. Hamasin terroristi-isku Israeliin vaati lähes tuhannen viattoman ihmisen hengen. Kaikkinainen terrorismi on ehdottomasti tuomittavaa ja tässä hengessä kaikkien ajatukset ovat tällä viikolla iskun uhrien ja heidän omaistensa luona. Hamasin isku on ollut iso puheenaihe päättyvällä ryhmäkokousviikolla, jossa on valmistauduttu ensi viikon parlamentin täysistuntoon.

Viikon positiivisiin uutisiin kuului puolestaan ahkera ja aikaansaapa vierailuryhmä Suomesta. Paljon hyviä ja opettavia keskusteluita siis viikkoon mahtui.

Tässä uutiskirjeessä:

  • Hamasin hyökkäys
  • Metsät puhuttavat
  • Budjetin käsittely etenee
  • Pohjoismaista mallia piensijoittajien turvaksi
  • SDP:n puolue- ja piiritoimistot vieraina Brysselissä
  • Viikonvaihteessa Oulussa ja Helsingissä
  • Valmistaudutaan Talvivastaanottoon
  • Ensi viikko

Hamasin hyökkäys

Hamasin julma terroristinen hyökkäys Israeliin on tällä viikolla järkyttänyt meitä kaikkia. Täysin tuomittavassa hyökkäyksessä on henkensä menettänyt jo yli tuhat ihmistä. Valtaosa viattomia siviilejä, joiden joukossa myös lapsia ja nuoria. Tuhannet ovat loukkaantuneet Hamasin iskuissa ja yli sata henkilöä on otettu panttivangeiksi.

Terrorin uhreja muistettiin keskiviikkona Brysselissä, kun EU-parlamentin edustalla oleva aukio täyttyi sadoista europarlamentaarikoista ja parlamentin henkilöstöstä. Mukana oli koko unionin johto; parlamentin puhemies Roberta Metsola, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Väkivallan loppumiseksi tullaan tarvitsemaan EU:lta vahvaa toimintaa.

Kuluneella viikolla saimme myös uutta tietoa terroristijärjestö Hamasin rahoituksesta. Vuoden 2023 aikana Hamas on saanut käyttöönsä 134 miljoonan euron arvosta kryptovaroja. Hamas ja muut terroristijärjestöt suosivat kryptovaluuttoja, sillä ne tarjoavat keinon kiertää kansainvälisiä pakotteita. Tämä porsaanreikä on vihdoinkin poistettava.

Olen tehnyt jo vuosia töitä kryptovaluuttojen paremman sääntelyn puolesta. Ikävä kyllä kaikki päättäjät eivät ole olleet halukkaita hyväksymään kunnollista säätelyä näille uusille maksuvälineille.

Parhaillaan neuvottelen EU-parlamentin pääneuvottelijana lainsäädännöstä rahanpesun ja terrorismin rahoituksen nujertamiseksi. Jokaisen neuvotteluosapuolen täytyy viimeistään nyt ymmärtää, että rahahanojen sulkeminen terroristeilta on välttämätöntä, jotta täysin viattomiin siviileihin kohdistuvia terroristihyökkäyksiä voidaan estää.


Metsät puhuttavat

Metsistä riitti puhetta tälläkin viikolla. Nyt kyseessä oli parlamentin perusoikeusvaliokunnassa Afcossa valmisteltu esitys Euroopan unionin perussopimusten uudistamisesta. Poliittiset ryhmät olivat valiokunnassa päässeet jo sopuun ehdotuksesta uusia EU-sopimuksia. Ehdotuksen kyseenalaisiin kohtiin kuului ajatus laittaa metsät osittaiseen EU:n päätösvaltaan. Tähän saakka metsät ovat olleet jäsenvaltioiden toimivallassa, mikä on meille Euroopan unionin alueen metsien suurvaltana ollut tärkeä asia.

Sain tiistaina ryhmämme johdon kannattamaan metsien säilyttämistä jäsenmaiden päätösvallassa. Tämän linjauksen mukaisesti tehty sopimus avattiin keskiviikkona ja metsät palautettiin parlamentin kannassa jäsenmaiden vastuulle. Keskiviikkoinen linjaus oli iso voitto ja tunnustus sille, että vaikuttaminen kannattaa!


Budjetin käsittely etenee

Budjettivaliokunta kokoontui maanantaina äänestämään keskeisistä käynnissä olevista aloitteista, kuten valiokunnan kannasta EU:n vuoden 2024 budjettiin sekä komission päivitettyyn ehdotukseen EU:n omista varoista. Valiokunta äänesti myös yhdessä teollisuus- tutkimus ja energiavaliokunnan kanssa komission ehdotuksesta Euroopan kriittisten teknologioiden kehysvälineeksi (Strategic Technologies for Europe Platform, STEP), jolla tuetaan strategisia investointeja olemassa olevien EU-ohjelmien kautta.

Vuoden 2024 budjetti sekä STEP-aloite etenevät nopealla aikataululla täysistunnon äänestettäväksi jo ensi viikolla.

Selvää on, että Hamas-järjestön terrori-iskut Israelissa sekä Israelin vastatoimet puhuttavat myös EU-budjetin näkökulmasta. Mepit tulevat pyytämään komissiota tarkistamaan EU-budjetin rahoituksen alueelle. Näistä siis lisää ensi viikolla. 


Pohjoismaista mallia piensijoittajien turvaksi

Vähittäissijoittajastrategian osalta työ jatkui kuluneella viikolla asiantuntija- ja sidosryhmätapaamisten muodossa. Komission toukokuussa esittämän lakipaketin tarkoituksena on vahvistaa yksityis- ja piensijoittajien asemaa pääomamarkkinoilla. Toimin tämän kokonaisuuden osalta parlamentin demariryhmän neuvottelijana.

Helsingissä tapasin Finanssialaa ja Brysselissä puolestaan pohjoismainen rahoitusala järjesti tilaisuuden, jossa kokonaisuuden pääneuvottelija, ranskalainen kollegani Stephanie Yon-Courtin, esitteli mietintöluonnoksen päälinjoja. Tilaisuudessa kävi myös hyvin ilmi, että mitä tulee kilpailuun, on muulla unionilla pohjoismaisista vähittäissijoitusmarkkinoista opittavaa.

Loppuviikkoon mahtui lisäksi puhetilaisuus eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen konferenssissa, jossa avasin ryhmäni näkemyksiä lakipakettiin. On selvää, että tiukkoja sääntöjä tarvitaan, jotta kansalaiset saavat hyvän tuoton sijoitukselleen.


SDP:n puolue- ja piiritoimistot vieraina Brysselissä

Tällä viikolla isännöin yhdessä kollegani Miapetra Kumpula-Natrin kanssa vierasryhmää Suomesta, kun vieraanamme oli SDP:n puolue- ja piiritoimistojen väki. EU on sosialidemokraateille politiikan ytimessä, ja syvensimme sekä osaamista että kontakteja yhdessä. Tapasimme mm. komissaari Jutta Urpilaisen, NATO:n pysyvän edustajan Piritta Asunmaan sekä pysyvän sotilaskomitean (EUMC) apulaissotilasedustaja Tuomas Syväsen. Keskustelut olivat antoisia ja hedelmällisiä.

Eurovaalit ovat ensi kesänä ja keskustelua EU:n tulevaisuudesta ja tavoitteista on käytävä entistäkin aktiivisemmin. Tämän päivän maailmassa moni asia on niin suuri, ettei niitä ratkaista yksin Suomessa, vaan tarvitaan EU:ta. Vahva EU on Suomen ja koko maailman etu.


Viikonvaihteessa Oulussa ja Helsingissä

Tässä viikonvaihteessa olen lauantaina sekä järjestöväen että kansalaisten parissa Oulun alueella. Aamupäivästä aloitan vuoropuhelun oman väen kanssa SDP:n Oulun piirin järjestöpäivillä Iso-Syötteen Kide-hotellissa. Keskusteltavaa riittää aivan varmasti niin maailmanpoliittisesta tilanteesta, Euroopan tulevasta kehityksestä kuin kotimaan kysymyksistäkin.

Oulussa tapaan lauantaina myös kansalaisia konditoria-kahvila Sofiassa, osoitteessa Kirkkokatu 21, klo 15.00 alkaen. Kanssani kansalaisia kuulemassa on myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen, joten tulkaapa keskustelemaan ja nauttimaan kahvitarjoilusta.

Helsingissä on sunnuntaina vuorossa Eurooppa -brunssi Mestaritallissa. Tilaisuus on ennakkoilmoittautumisten valossa loppuunmyyty, mutta peruutuspaikkoja kannattaa vielä tiedustella sähköpostitse kotimaan avustajaltani Kimmo Käärmelahdelta, kimmo.kaarmelahti@eduskunta.fi


Valmistaudutaan Talvivastaanottoon

Vaikka olemmekin vasta lähellä lokakuun puoliväliä, on jo aika merkitä Suomen S&D -parlamenttivaltuuskunnan perinteinen Talvivastaanotto kalentereihin.

Miapetra Kumpula-Natrilla ja minulla on ilo kutsua teidät Talvivastaanotolle Helsingin Paasitorniin perjantaina 24.11.2023 klo 15.00 alkaen. Aluksi ohjelmassa on hieman yli puolitoista tuntia ajankohtaista asiaa ja tämän jälkeen vuorossa on Talvivastaanoton vapaamuotisempi seurusteluosuus pienen purtavan ja kuohuvan juoman merkeissä.

Ilmoittautuminen Talvivastaanotolle avautuu ensi viikolla ja tarkemmat ilmoittautumistiedot ja sähköisen ilmoittautumisen linkki julkaistaan ensi viikon uutiskirjeessä. Mutta merkitkääpä varaus 24.11. klo 15 alkaen jo kalentereihinne.


Ensi viikko

Ensi viikolla on jälleen parlamentin täysistuntoviikko Ranskan Strasbourgissa. Lokakuuhan on siitä kiinnostava kuukausi, että parlamentin normaalin viikkorytmin vastaisesti lokakuussa täysistuntoja on yhden sijaan kaksi. Asiaa on näin syksyisin paljon, ja lainsäädäntöä täytyy saada päätöksillä eteenpäin.

Odotettavissa on, että Israelin tilanne nousee keskusteluihin, mutta vielä ei ole tiedossa, missä muodossa keskustelu tapahtuu. Muina tärkeinä nostoina ensi viikolta on kaksi taloudellista välinettä; Ukraina-tukiväline ja ns. STEP-väline, eli EU:n strategisten teknologioiden tukiväline, jolla EU:n strategista autonomiaa vahvistetaan. Näiden ympärillä käydään varmasti tiukkaa keskustelua niin euromääristä kuin niiden käyttötarkoituksistakin.

Täysistunnon ohella rahanpesun vastaiset lainsäädäntöneuvottelut jatkuvat, eli napakka viikko on jälleen tiedossa.

Scroll to Top