Uutiskirje 7/2024

Perinteistä valiokuntaviikkoa on jälleen vietetty. Viikkoa sävytti myös ihan kohtuullinen flunssa, joka rajoitti tehoja koko viikon ajan. Ystävän suosituksesta käytin sinkkilääkitystä suihkeena, joka tuntui toimivan niin, että parin päivän jälkeen tauti alkoi helpottamaan.

Tässä uutiskirjeessä:

Ukrainan tuki sai budjettivaliokunnan hyväksynnän
Edistämme ”oikeutta tulla unohdetuksi”
Somejätit vastuuseen petoksia edistävästä mainonnastaan
Kremlin viestinnällä ei Venäjän vaaleista saa demokraattisia
Ensi viikko


Ukrainan tuki sai budjettivaliokunnan hyväksynnän

Budjettivaliokunta keskusteli EU:n pitkänaikavälin budjetin tarkistuksesta, josta jäsenmaat pääsivät sopuun helmikuun alussa. Jäsenmaat sopivat 50 miljardin euron Ukrainan tukivälineestä sekä neljän miljardin maltillisesta lisäyksestä rahoituskehykseen muiden prioriteettien tukemiseksi. Parlamentilla ei ole toimivaltaa neuvotella rahoituskehyksestä, mutta sen tulee antaa jäsenmaiden päätökselle hyväksyntänsä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun rahoituskehyksen raameja korotetaan välitarkistuksen yhteydessä. Valiokunnan keskustelussa tuli selväksi, että budjettivaliokunta on valmis antamaan hyväksyntänsä budjettikehyksen muutoksille. Ukrainan tukeminen nähdään välttämättömänä ja parlamentti voi olla tyytyväinen myös muihin maltillisiin muutoksiin.

Budjettivaliokunnan oli myös määrä keskustella Ukrainan parlamentin, eli Verh’ovna Radan, budjettivaliokunnan kanssa, mutta valitettavasti keskustelua jouduttiin siirtämään jo toistamiseen ukrainalaisten vaikeuksien takia.


Edistämme ”oikeutta tulla unohdetuksi”

Parlamentin poliittisten ryhmien väliset neuvottelut avointa rahoitusta koskevan lakiesityksen tiimoilta käynnistyivät kuluneella viikolla. Komission viime vuoden kesäkuussa esittämällä aloitteella pyritään asettamaan puitteet rahoitusalan asiakasdatan saatavuudelle ja käytölle. Tämä data on paitsi itsemme rahoituslaitoksille luovuttamaa tietoa, myös tietoa, joka syntyy vuorovaikutuksestamme muun muassa pankkien kanssa. Puuttumalla nykyisen sääntökehikon vajaavaisuuksiin on tavoitteena edistää kuluttajien mahdollisuuksia halutessaan jakaa dataansa kolmansille osapuolille ja näin myös mahdollisesti hyötyä yhä räätälöidyimmistä rahoitustuotteista ja -palveluista.

Ensimmäisissä neuvotteluissa kävimme neuvottelijoiden kesken lävitse kunkin poliittisen ryhmän pääprioriteetit sekä annoimme valtuudet aloittaa tekniset, eli avustaja- ja virkamiestason, neuvottelut asetuksesta. Sosialidemokraateille asetuksen keskiössä on kuluttajan asema. Pääprioriteettimme neuvotteluissa tulee siksi olemaan sen varmistaminen, että tiedon jakaminen tapahtuu ainoastaan kuluttajan aidolla suostumuksella ja EU:n tietosuojalainsäädännön mukaisesti, että kuluttajan datan omistaa kuluttaja itse eikä pankki tai vakuutuslaitos sekä, että tiedon jakaminen ei johda syrjintään hinnoittelussa.

Yhtenä esimerkkinä voi nostaa vakuutusalan. Vastaisuudessa vakuutusyhtiöt tulevat mahdollisesti pääsemään käsiksi kuluttajien hyvinkin arkaluontoiseen ja henkilökohtaiseen tietoon, joka luo riskin siitä, että joiltakin veloitetaan vakuutuksista korkeampi hinta tai pahimmassa tapauksessa ei ylipäänsä huolita asiakkaaksi. Olen siksi esittänyt muutosehdotuksia komission tekstiin, joilla puututaan epäreiluun hinnoitteluun. Näihin lukeutuu muun muassa ehdotus ”oikeudesta tulla unohdetuksi”, joka onkin jo muun muassa Alankomaissa ja Belgiassa otettu käyttöön. Näin voimme estää muun muassa sen, että syövästä selvinneiltä henkilöiltä veloitetaan kohtuuton hinta henkivakuutuksista. Sama oikeus tulisi ottaa käyttöön koko unionissa.

Kokonaisuudessaan asetus sisältää useamman poliittisesti vaikean kohdan, jotka tulevat vaatimaan keskusteluja näkemyserojen kaventamiseksi. Päätimme keskiviikkona ryhmien kesken kuitenkin pyrkiä löytämään yhteisymmärryksen Talous- ja rahavaliokunnan (ECON) kannaksi vielä ennen nykyisen parlamenttikauden loppua. Sopu pitäisi siis saada aikaan ennen kevään viimeisiä valiokuntakokouksia- ja äänestyksiä. Tiukkaa tekee!


Somejätit vastuuseen petoksia edistävästä mainonnastaan

Äänestimme talous- ja rahavaliokunnassa keskiviikkona ehdotuksesta uudeksi maksupalveluasetukseksi. Maksupalveluja koskevien sääntöjen päivittämisen eteneminen tietää hyvää jokaiselle, joka maksaa ostoksia tai laskuja sähköisesti niin kotimaassaan kuin myös EU:ssa jäsenmaasta toiseen.

Tarkoituksena on torjua ja vähentää maksupetoksia muun muassa antamalla maksupalveluiden tarjoajille mahdollisuus jakaa keskenään petoksiin liittyvää tietoa, laajentamalla uhrien oikeuksia korvauksiin ja tekemällä pakolliseksi järjestelmän, jolla tarkistetaan, että maksun saajan tilinumero täsmää hänen nimensä kanssa.

Uusien sääntöjen myötä vahvistetaan kuluttajien suojelua muun muassa sellaisia petoksia vastaan, jossa rikolliset esiintyvät luotettavina lähteinä huijatakseen kuluttajia suorittamaan maksuja tai jakamaan henkilökohtaista rahoitustietoa. Taakka petokseen puuttumisesta olisi vastaisuudessa kuluttajan sijaan paitsi pankeilla, myös verkkoalustoilla kuten sosiaalisen median jäteillä tai suoratoistopalveluilla, jos petos on peräisin niillä esiintyvistä mainoksista tai niiden kautta tapahtuvista viesteistä ja puheluista. Näin esimerkiksi Facebookin olisi kannettava vastuu sen alustalla näytettävistä valheellisista mainoksista ja tileistä.

Näillä näkymin talous- ja rahavaliokunnan mietintö tulee koko parlamentin hyväksyttäväksi huhtikuun täysistunnossa. Instituutioiden väliset neuvottelut puolestaan saavat odottaa EU-vaalien jälkeen, kun uusi parlamentti aloittaa työnsä.


Kremlin viestinnällä ei Venäjän vaaleista saa demokraattisia

Parlamentin Venäjää käsittelevä valtuuskunta kokoontui keskiviikkona kuulemaan Venäjän oppositiota maan ensi kuussa järjestettävistä presidentinvaaleista. Paikalla oli niin Venäjällä toimivia poliitikkoja, kansalaisjärjestöjen edustajia kuin myös ihmisoikeusaktivisteja. Heidän joukossaan puhumassa mepeille olivat muun muassa vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin entinen kabinettipäällikkö Leonid Volkov sekä Venäjän hallinnon ja hyökkäyssodan kritisoimisesta maanpetokseen tuomitun Vladimir Kara-Murzan asianajaja Vadim Prokhorov.

Viesti parlamentille oli varsin yksituumainen; lännen ei pidä langeta puhumaan presidentinvaaleista vaaleina, otsikoimaan millä luvuin Putin vaalit ”voitti”, tai muutoin analysoimaan vaalitulosta. Putinin tavoitteena on luoda kuvaa niin suuresta kansansuosiosta, että hän on yhtä kuin Venäjän kansa. Vaalitulos on, mitä hallinto sen haluaa olevan. Puhujat painottivat sen sijaan opposition strategiaksi Putinin tavoitteleman julkisuuskuvan vastaan vaikuttamista.

Kansalaisyhteiskunnan järjestöjen teettämien mielipidetutkimusten mukaan Putinin tai Venäjän käymän hyökkäyssodan suosio ole lainkaan niin suurta, kuin mitä maan hallinto vakuuttaa sen olevan. Kun Putinin tavoitteena on saada häntä vastustavat tuntemaan itsensä marginaalisiksi yksittäistapauksiksi, on opposition puolestaan todistettava tämä narratiivi virheelliseksi. Leonid Volkov kertoi muun muassa aloitteesta, jolla kehotetaan Putinin vastustajia saapumaan äänestyspaikoille kello kahdeltatoista vaalipäivänä – näin he pystyvät maaliskuun 17. päivä näkemään ja näyttämään, etteivät he todellisuudessa ole yksin, vaan osa suurempaa oppositiota.


Ensi viikko

Ensi viikolla on taas valiokuntaviikko parlamentissa, jonka merkeissä sekä talousvaliokunnassa että budjettivaliokunnassa on luvassa tärkeitä äänestyksiä.

Budjettivaliokunnan on määrä antaa hyväksyntänsä EU:n pitkän aikavälin budjetin muutoksille sekä toimielinten välisissä neuvotteluissa saavutetulle sovulle koskien STEP-välinettä ja Ukrainan tukivälinettä.

Talousvaliokunnassa äänestetään niin ikään useammasta lainsäädännöstä, joista on toimielinten välisissä neuvotteluissa saavutettu sopu esimerkiksi asetuksesta, jolla helpotetaan pk-yritysten pääoman saantia. Talousvaliokunnan esityslistalla on myös keskustelu rahoitusdatan saatavuutta koskevasta aloitteesta, jossa toimin ryhmäni neuvottelijana.

Viikkoon mahtuu myös mielenkiintoisia sidosryhmätapaamisia sekä ajatustenvaihtoa ajankohtaisista EU-asioista eduskunnan ympäristö- sekä ulkoasiainvaliokuntien kanssa. Viikko huipentuu mukavan vierasryhmän saapumiseen Helsingistä, jonka ohjelmaan kuuluu myös vierailu Liègen kaupungissa.

Perjantaina suuntaan Madridiin Sosialistisen internationaalin eli sosialidemokraattisten puolueiden kansanvaalisen yhteistyöjärjestön tapaamiseen. SI:n neuvosto on koolla perjantaista sunnuntaihin.

Scroll to Top