Viikon kuulumiset 14/2021

Mennyt viikko on parlamenttikalenterissa ollut ns. vihreä viikko eli viikko, jonka aikana ei ole valiokuntakokouksia ja joka on varattu kotimaan tehtäviin. Niinpä olen ollut Suomessa ja osallistunut moniin kotimaan kokouksiin ja neuvotteluihin. Tässä koonnissa muutama poiminta viikon tapahtumista Suomesta ja maailmalta.

– Vaaleilla on väliä
– Valtiontalouden tarkastusvirasto tarvitsee nopeasti työrauhan
– Hämmentävä sohvagate
– Ensi viikko


Vaaleilla on väliä

Yhdysvaltain presidentti Bidenin ja hänen hallintonsa valtiovarainministeri Janet Yellen tämän viikkoiset yritysverolinjaukset ovat historiallisia, ja toteutuessaan muuttavat maailmaa ja yritysverotusta merkittävästi. Yellen ilmoitti kannattavansa yritysverotukseen kansainvälisesti sovittuja minimiverokantoja ja ottavansa asian esille G20-maiden kokouksessa. Kansainvälinen vähimmäisyritysvero voisi Yellenin mielestä lopettaa kolmikymmenvuotisen kisan yritysverotuksen laskemisessa.

G20-maat ovat maailman kaksikymmentä suurinta taloutta. Maaryhmässä on mukana myös EU. Itse olin vuoden 2006 Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana edustamassa EU:ta Melbournessa pidetyssä G20-maiden valtiovarainministereiden ja keskuspankkien pääjohtajien kokouksessa, jolloin silloinkin esillä olivat yritysverotuksen asiat. Joskus tie muutoksiin on pitkä.

Yhdysvaltain kannanmuutos on merkittävä ja sen taustalla on verokilpailun ulottuminen haitallisella tavalla myös maailman suurimpaan talousmahtiin. Presidentti Trump laski yritysverotusta omalla kaudellaan 35 prosentista 21 prosenttiin. Massiivisten veronalennusten jälkeen Yhdysvaltain budjettialijäämät syventyivät.

Yhdysvalloissa on valtaisa infrastruktuurin (mm. lentokentät, rautatiet, sillat, energiayhteydet) korjaustarve, jota on jo vuosia ja vuosikymmeniä aina vaan lykätty eteenpäin. Presidentti Trumpin vuoden 2016 vaalilupauksiin kuului jättimäinen investointiohjelma tämän infravajeen pienentämiseksi, mutta tälle lupaukselle Trump ei tehnyt mitään.

Bidenin hallinnon tuoreisiin esityksiin kuuluu vaaliohjelman mukaisesti laaja investointiohjelma, mutta myös sen vastuullinen rahoitus. Niinpä Yellen on esittämässä 2000 miljardin dollarin investointeja seuraavan kahdeksan vuoden kuluessa. Infrastruktuuti-investoinnit ovat osa elpymisen jättikokonaisuutta, jonka muut panostukset tukevat mm. työllisyyttä ja koulutusta.

Investointien rahoittamiseksi Biden ja uusi valtiovarainministeri Yellen esittävät yritysverotuksen kiristämistä Trumpin 21 prosentista 28 prosenttiin. Samalla ulkomailta tuloutettujen yritystulojen vähimmäiskannaksi ehdotetaan 21 prosenttia. Yritysten verotuksen kiristykset toisivat valtiolle noin 2,5 biljoonan eli 2 500 miljardin dollarin verotulot 15 vuodessa, jolla infrastruktuuri-investoinnit katetaan.

Ja jotta kiristyvä verotus ei johtaisi verotulojen katoamiseen muihin maihin, Yhdysvallat tarvitsee sopimuksen yritysverotuksen vähimmäiskannoista. On ilmeistä, että saadakseen investointiohjelman lävitse ja myös veroratkaisut hyväksytyksi kongressissa, valtiovarainministeri Yellenin pitää pystyä kertomaan edistyksestä kansainvälisissä yritysveroneuvotteluissa.

Kaikissa tapauksissa muutokset maailmantalouteen ja yritysverotukseen ovat historiallisia ja merkittäviä. Kolme vuosikymmentä kestänyt yritysverotuskilpailu kohti pohjaa on nyt kääntymässä.

Pohjoismaiset hyvinvointiyhteiskunnat ja Suomi näiden mukana ovat Yhdysvaltain uuden linjauksen suuria voittajia. Suomella pitäisi olla kaikki syyt tukea täysimääräisesti Yhdysvaltain uuden hallinnon ajattelua. Siksi Suomen hallituksen edustajien vaivaantuneet kommentit Yellenin ehdotuksista tuntuvat kummallisilta.

G20-ryhmän lisäksi yritysverotuksesta on pitkään neuvoteltu OECD-maiden kesken. Kansainvälistä minimiverojärjestelmää koskeva selvitys julkaistiin viime syksynä. Yellenin kannanotto tuo vauhtia neuvotteluihin, ja nyt tuloksia odotetaan vielä tämän vuoden aikana. Käytännössä Yhdysvallat antoi tukensa OECD:n pitkään jatkuneille ponnistuksille kansainvälisen verotuksen uudistamiseksi.

Yritysverokeskustelulla on tietysti suuri yhteys digijättien verotusta koskeviin ajankohtaisiin OECD-neuvotteluihin. Niistäkin tuloksia odotetaan tämän vuoden aikana. EU-parlamentissa kasvava enemmistö on jo jonkin aikaa katsonut, että EU:n tulee olla valmis toteuttamaan digijättien verotus EU-alueella omin säännöksin, jos OECD-neuvotteluissa ei synny tulosta kesään mennessä. Veromenetykset nousevat kymmeniin miljardiin euroihin, jos mitään ei tehdä.

Yhdysvaltain uudet ohjaukset ovat siis merkittäviä ja ne osoittavat, että vaaleilla on väliä. Presidentinvaihdos Yhdysvalloissa tuottaa monenlaista vaikutusta taloudesta ulkopolitiikkaan koko maailmaan ja myös Eurooppaan ja Suomeen.


Valtiontalouden tarkastusvirasto tarvitsee nopeasti työrauhan

Valtiontalouden tarkastusvirastoa koskevat uutiset ovat surullista luettavaa. Viraston rooli valtiontalouden tarkastajana on äärimmäisen merkityksellinen. Viraston henkilökunnalla on monipuolinen osaaminen ja tälle osaamiselle pitäisi antaa mahdollisuudet toipua.

Virasto on rakennettu luonteeltaan itsenäiseksi, jotta se voisi tehdä valvontansa riippumattomasti. Nyt tuo itsenäisyys näyttää mahdollistaneen myös väärää toimintaa, joka pitää kiireesti korjata.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta tekee parhaillaan omaa selvitystään tarkastusviraston viime vuosien toiminnasta. Luotan siihen, että tämä selvitys valaisee asiaa luotettavalla tavalla ja pitää sisällään myös tarpeellisia korjausehdotuksia.


Hämmentävä sohvagate

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tekivät tärkeän vierailun Turkkiin tällä viikolla. Turkki on EU:lle tärkeä kumppani ja maa, joka on halunnut myös unionin jäseneksi. Turkin sisäisen kehityksen ongelmien takia jäsenyysneuvottelut eivät kuitenkaan ole edenneet.

Tärkeän vierailun hämmentäväksi uutiseksi nousi komission puheenjohtajan von der Leyenin huono kohtelu neuvotteluissa. Vastoin käytäntöä Leyenille ei oltu varattu tasaveroista paikkaa neuvottelutilanteessa. Hänet ohjattiin istumaan sivulla olevaan sohvaan kauemmaksi presidentti Erdoganista ja EU-presidentti Michelistä.

Neuvottelutilanteen alkua koskeva video on noloa katsottavaa. Myöskään presidentti Michelin toiminta ei täyttänyt asiallisuuden vaatimuksia, hänenhän olisi pitänyt puolustaa omaa kollegaansa EU-komission johdossa.

Erdoganin ja Turkin osalta tilannetta pahentaa se, että Turkki juuri hetki aiemmin päätti irtaantua naisten oikeuksia puolustavasta Istanbulin sopimuksesta, jonka allekirjoittajia ovat 45 valtiota. Väheksyvä suhtautuminen naisiin näyttää olevan Turkin nykyhallinnon johdonmukainen linja.

Oma ryhmäni on esittänyt, että EU-presidentti Michel tulisi seuraavaan parlamentin täysistuntoon huhtikuussa paikan päälle antamaan selkoa Turkin neuvotteluista. Mielenkiintoinen keskustelu on luvassa.


Ensi viikko

Ensi viikolla on tiedossa intensiivinen valiokuntaviikko. Tiistaina veroasioiden erityisvaliokunta keskustelee Saksan eduskunnan talousvaliokunnan kanssa digiverosta ja vihreästä verotuksesta.

Keskiviikkona talous- ja raha-asioiden valiokunta käsittelee Euroopan keskuspankin vuosiraporttia ja kuultavana on EKP:n varapääjohtaja Luis De Guindos. Keskiviikon asialistalla on myös debatti digitaalisen rahoituksen paketista, sekä itselleni ryhmäni neuvottelijana erittäin tärkeä keskustelu kryptovaluuttojen sääntelyä koskevasta uudistustyöstä. Tähän linkittyy tiiviisti myös iltapäivän ohjelma, kun EKP:n Fabio Panetta esittelee valiokunnalle EKP:n digitaalista euroa koskevan julkisen kuulemisen tulokset. Mahtuupa keskiviikon asialistalle vielä keskustelu verotietojen vaihdosta EU-alueella, kun valiokunnalle esitellään Euroopan tilintarkastustuomioistuimen raportti.

Budjettivaliokunnallakin on intensiivinen viikko. Agendalle mahtuu mm. keskustelua ensi vuoden budjetin roolista elpymisessä, sekä tuoreimmat päivitykset elpymiskokonaisuuden hyväksymiseen liittyen. Budjettikomissaari Hahn tulee valiokunnan kuultavaksi aiheesta.

Ylipäänsä kiinnostavina teemoina parlamentin muissa valiokunnissa käsitellään ensi viikolla normaaliin liikkuvuuteen palaamiseen tähtäävää digitaalista vihreää sertifikaattia, eli koronapassia. Parlamentti aloittaa keskustelut komission kanssa sertifikaatista, ja he mitä luultavimmin keskittyvät erityisesti EU-kansalaisten tietosuojaan. Parlamentin valiokunnissa keskustellaan myös uusista prosesseista, joilla rokotetuotantoa ja -jakelua voitaisiin paremmin jouduttaa.

Ja nyt sunnuntaina on jo Sdp:n puoluevaltuusto ja kunnallisvaalikampanjan avaus. Olen mukana ja tällä kertaa virtuaalisesti.

Pysytään kuulolla.

Eero

Vieritä ylös