Mennyt viikko on ollut ns. ryhmäkokousviikko, jonka aikana valmistellaan tulevan täysistuntoviikon kannanottoja. Mukaan on mahtunut myös useita valiokunta-aktiviteetteja.
Ukraina on puhuttanut edelleenkin. Kaikessa parlamenttityössä päivittäin pohditaan ukrainalaisten auttamista.
Tässä uutiskirjeessä:
- Vauhditimme Unkarin vastuunottoa oikeusvaltioperiaatteistamme
- Uudistuksia jatketaan synkentyvässä taloustilanteessa
- Merkittävää panostusta turvallisuusinvestointeihin
- Tavataan vappuna
- Vapusta suoraan täysistuntoviikolle
Vauhditimme Unkarin vastuunottoa oikeusvaltioperiaatteistamme
Viikon merkittävin EU-budjettia koskeva uutinen oli komission keskiviikkona käynnistämä oikeusvaltioprosessi Unkaria vastaan.
Kyseessä on historiallinen ensimmäinen askel EU-budjettiin kytketyn oikeusvaltiomekanismin käyttöönotossa. Komissio lähetti Unkarille niin kutsutun notifikaatiokirjeen, jossa komissio kertoo epäilevänsä EU:n budjetin vaarantuneen Unkarin oikeusvaltioperiaatteen puutteiden takia. Esimerkkejä puutteista ovat muun muassa maan heikot korruption vastaiset käytännöt sekä julkisia hankintoja koskevat epäselvyydet.
Huoli vallan keskittymisestä Unkarissa Orbanin lähipiirin käsiin ja EU-tukien ohjautuminen samoihin taskuihin on ollut aiheellinen jo vuosien ajan. Orbanin hiljattaisten vaalivoiton jälkeen suunnan muutosta ei ole odotettavissa.
Parlamentin budjettivaliokunta keskusteli komission käynnistämästä prosessista tuoreeltaan suljetussa kokouksessa torstaina. Mepit antoivat käytännössä yksimielisen tukensa komission aloitteelle, mutta ilmapiiri oli turhautunut. Komission viivyttely ei saanut ymmärrystä, onhan varojen jäädyttämisen mahdollistava asetus ollut voimassa jo yli vuoden verran. Monet myös korostivat, että notifikaatiokirje olisi syytä lähettää myös Puolalle. Useat puheenvuorot myös korostivat, että komissio olisi voinut käynnistää laajemman tutkimuksen Unkarista.
Unkarilla on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata kirjeeseen. Lopulta pallo siirtyy EU:n neuvostolle eli jäsenmaille, jotka voivat määräenemmistöllä päättää, mitä seurauksia Unkarille koituu. Oikeusvaltioprosessi voi komission virkamiesten mukaan kestää jopa 5-9 kuukautta ja lopputuloksena voi olla Unkarin EU-tukien tai ainakin osan niistä jäädyttäminen. Unkari on Puolan ohella EU-budjetin suurimpia nettosaajia.
Suomen EU-puheenjohtajakaudella käynnistetty työ oikeusvaltioperiaatteen ja budjettivarojen käytön ehdollistamisen hyväksi kantaa nyt hedelmää. Tein itsekin paljon työtä sen hyväksi, että elvytyslainsäädäntöön saatiin kirjaukset oikeusvaltioperiaatteesta.
Taistelu jatkuu!
Uudistuksia jatketaan synkentyvässä taloustilanteessa
Kävimme kuluneella viikolla hyvän keskustelun Euroopan keskuspankin (EKP) varapuheenjohtaja Luis de Guindosin kanssa EU:n taloudesta ja sodan vaikutuksista siihen. De Guindosin puheenvuorossa välittyi melko synkkä tilannekuva ja muun muassa huoli korkeasta inflaatiosta, jonka EKP ennustaa pysyvän korkeana myös tulevina kuukausina energiariippuvuutemme johdosta. Sota on voimistanut vaikutusta energian kuluttajahintoihin, jotka ovat nousseet entisestään Venäjän hyökkäyksen alettua ja ovat nyt 44 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten.
Keskustelin myös Saksan valtiovarainministeriön edustajien kanssa työn alla olevaa rahanpesulainsäädännön uudistamista koskien. Vaikka raporttiluonnosta pidettiin tervetulleena, toivat he kuitenkin esiin tärkeitä näkökantoja liittyen käteisvarojen rajoituksista sekä välittäjien, erityisesti asianajajien, roolista ja tosiasiallisten omistajien rekisteristä.
Yhdyn viestiin siitä, että ehdotustemme on oltava toteutuskelpoisia. Samaan aikaan on pyrittävä kunnianhimoiseen uudistukseen. Tapaamisessamme esitetyt huolet tulevat varmasti näkymään myös meppikollegoiden esittämissä muutosehdotuksissa, joita odotamme ensi kuun loppuun mennessä.
Vaihdoimme myös kollegoiden kesken ajatuksia EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mahdollisesta uudistamisesta. Aihe on paljon keskustelua herättävä ja kansallisten jakolinjojen värittämä. Vahvistuksena saimme hyödynnettäväksemme euroryhmän puheenjohtajan Tuomas Saarenheimon asiantuntijapanoksen.
On selvää, että tulevissa keskusteluissa panokset tulevat olemaan korkeat ja että tulemme tarvitsemaan realismia. Tulevaisuudessa on syytä keskittyä joustavampiin sääntöihin vihreiden investointien mahdollistamiseksi.
Merkittävää panostusta turvallisuusinvestointeihin
Euroopan investointipankin (EIP) varapuheenjohtaja Kris Peeters oli maanantaina turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan kuultavana pankin viime kuussa hyväksymästä aloitteesta, jonka avulla on tarkoitus vauhdittaa turvallisuus- ja puolustusalan investointeja kuuden miljardin euron edestä vuoteen 2027 mennessä.
Varapuheenjohtaja Peeters korosti valiokunnalle, että vaikkei aloitetta suunniteltukaan reaktiona Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, heijastaa se hyvin Euroopassa nyt vallitsevia turvallisuushaasteita sekä vastaa EU:n tarpeisiin alalla.
Kyber sekä uudet ja murrokselliset teknologiat koskien niin avaruutta, tekoälyä kuin myös kvanttiteknologiaa vaikuttavat perustavanlaatuisesti siihen, miten yhteiskuntamme toimivat sekä tuovat mukanaan uusia haavoittuvuuksia ja uhkia. Siksi on tärkeää, että nämä huomioidaan vahvasti osana puolustuksen suorituskykyjen kehittämistä ja että niille varmistetaan riittävä rahoitus.
Monet näistä turvallisuuden ja puolustuksen kannalta kriittisistä teknologioista ovat alun perin kehittyneet siviilisektorilla ja niiden kriittiset komponentit ovat usein luonteeltaan kaksoiskäyttöisiä.
EIP ei sääntöjensä mukaan voi rahoittaa puhtaasti sotilaallista toimintaa, kuten aseita, vaan sen rahoituksen on tuettava juuri niin sanottuja kaksoiskäyttötuotteita, joiden pääsääntöinen käyttö on suunniteltu siviilisektorilla sovellettavaksi.
Tukemalla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa aloitteen on tarkoitus vastata alan rahoitustarpeeseen ja samalla toimia EIP:n panoksena EU:n turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamiseksi laajemmin.
Tavataan vappuna
Tuleva viikonvaihde on meille kaikille yksi vuoden sykähdyttävistä hetkistä, kun kokoonnumme eri puolilla Suomea sunnuntaina viettämään työväen ja opiskelijoiden vappua. Itse olen puhumassa Uudellamaalla, Hyvinkään kauppatorilla klo 11 aikoihin ja Kirkkonummen torilla klo 13 aikoihin.
Toivottavasti tapaamme torilla ja voimme vaihtaa mielipiteitä ajankohtaisista asioista.
Mutta tapaammepa tai emme, niin toivotan kaikille uutiskirjeeni lukijoille oikein hyvää ja mukavaa vappua.
Vapusta suoraan täysistuntoviikolle
Maanantaina vappuhulinoiden jälkeen on suunta jälleen kohti Ranskan Strasbourgia ja Euroopan parlamentin täysistuntoviikkoa.
Täysistuntoviikolla keskustellaan luonnollisesti Ukrainan tilanteesta ja EU:n vastauksesta sotaan. Saamme parlamenttiin vieraaksemme myös italian pääministeri Mario Draghin.
Parlamentin äänestyksissä tulee olemaan muutamia meidän jokaisen elämään vaikuttavia asioita, sillä äänestämme ensi viikolla muun muassa tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan lopullisista suosituksista, EU:n vaalilainsäädännön muutoksista sekä paljon odotetusta ehdotuksesta matkapuhelinten ja muiden pienten elektroniikkalaitteiden yleislaturista.
Tulevan viikon lopuksi sunnuntaina 8.5. järjestetään myös Hakaniemen markkinat poikkeuksellisesti vapun takia toukokuun toisena sunnuntaina. Olen tuttuun tapaan tavattavissa klo 11.
Ja kerrottakoon nyt jo ennakkotietona myös ensi viikkoa seuraavan viikon tapahtumista niin Turussa viettämäni Eurooppa-päivän kuin viikon lopulla Helsingissä järjestettävän Euroopan parlamentin S&D-ryhmän turvallisuuspoliittisen seminaarin osalta.
Eurooppa-päivää maanantaita 9.5. vietän pitkälti Turussa, jossa olen Turun SDP:n Eurooppa-päivän aamukahveilla vieraana Turun kauppatorilla klo 9 alkaen. Aamukahvien jälkeen osallistun klo 11-11.45 Turun Eurooppanuorten rentoon keskustelutuokioon Euroopan ajankohtaisista aiheista sekä nuorten EU:n tulevaisuuden näkymistä. Ohjelmassa on vielä vierailu Turun Seudun Wanhojen Tovereiden kuukausikokoontumiseen, josta ehdin vielä illaksi Helsingin Kristillisten Sosialidemokraattien Yhdistyksen kokoukseen.
Euroopan parlamentin S&D-ryhmän Paasitornissa lauantaina 14.5. klo 10-14 järjestettävän seminaarin teema on Mitä EU tarjoaa turvallisuudellemme? Alustajina seminaarissa ovat mm. Eurooppa-ministerimme Tytti Tuppurainen, vierailevat puhujat sekä parlamentin S&D-ryhmästä ja Ruotsin sosialidemokraateista sekä koko EU-parlamentin S&D-ryhmä eli Miapetra Kumpula-Natri ja allekirjoittanut. Seminaarin teema, aika ja paikka ovat erityisen mielenkiintoiset, sillä SDP:n puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä kokoontuvat samana päivänä Paasitorniin linjaamaan demareiden kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.
Seminaarista tarkemmin ensi viikon uutiskirjeessä. Mutta koska maksuttomaan 14.5. seminaariin on rajallinen määrä paikkoja tarjolla ja jotta osaamme varata riittävästi tarjottavaa (aamukahvi+lounas) osallistujille, niin voit varata paikkasi jo nyt seminaariin tämän linkin kautta.
Hyvän vapun toivotuksin
Eero