People walking to EU parliament

Viikon kuulumiset 2/2020

Viikon kuulumiset saat sähköpostiin tilaamalla Eeron uutiskirjeen.

Bryssel aloitti loppiaispäivänä täyden aherruksen, sillä Belgiassa maanantai ei ollut yleinen vapaapäivä. Tämä viikko on ollut ryhmäkokousviikko. Ryhmissä on valmisteltu kantoja parlamentin tämän vuoden suuriin linjauksiin: komission työohjelmaan, vihreän kehityksen ohjelmaan ja moneen muuhun asiaan. Demariryhmässä valmistelemme lisäksi tärkeää politiikkapaperia parlamenttikauden alun painopisteistä.

Tulevia kokonaisuuksia

Metsäasiat ovat lähes päivittäin keskustelussa mukana. Nyt tärkeää on, mitä asiasta kirjoitetaan komission tulevaan ohjelmaan ja parlamentin ensi viikon päätöslauselmaan vihreän kehityksen ohjelmasta.

Komission työohjelma ei todennäköisesti johda parlamentin yhteisiin kannanottoihin. Sen sijaan kukin ryhmä tulee tekemään omat linjauksensa, joiden mukaan komission kannanottoihin pyritään vaikuttamaan. Pidän tätä menettelyä kaikkien kannalta parempana kuin ajan käyttämistä ympäripyöreisiin kannanottoihin, jotka eivät todellisuudessa sitten ohjaa komission työtä ollenkaan.

Tapasin alkuviikosta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kabinetin Green Deal-vastuuhenkilöä. Kävimme hyvähenkisen keskustelun, joka varmisti, että kanavat ovat jatkossa auki. Suomalaisten metsien merkitys ja metsänhoidon linjaukset alkavat vähitellen tulla tutuksi keskeisille eurooppalaisille toimijoille.

Lähi-idän kiristynyt tilanne sai lisää vauhtia myös oman ryhmäni turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen keskusteluun. S&D-ryhmä kävi historiansa ensimmäisen pitkän keskustelun EU:n yhteisen politiikan kehittämisen tavoista juuri turvallisuuden ja puolustuksen alueilla. Koko parlamentti tulee ensi viikolla ottamaan asiaan kantaa.

Viikon tapaamisia

Eurooppalainen kemianteollisuus kertoi omista toiveistaan päästöneutraaliin tuotantoon siirtymisessä. Saksalainen kemian alan jätti BASF on jo pitkällä vaihtoehtosuunnitelmissaan mutta hekin kaipaavat tutkimukseen ja tuotekehitykseen lisää voimavaroja ja selkeitä eurooppalaisia pelisääntöjä.

Eurooppalainen sahateollisuus kertoi sekin suunnitelmistaan viedä eteenpäin vihreän kehityksen sanomaa. Sahateollisuus Suomessa on menettänyt viime vuosina asemiaan paljon balttialaisille ja puolalaisille sahoille, joten kirittävää on tälläkin puolella.

Deutsche Bank on eurooppalaisen pankkialan suuri nimi. Pankki on ollut viime vuosina monenmoisissa vaikeuksissa niin rahanpesuun kuin kannattavuuteenkin liittyvien ongelmien kanssa. Tapasin pankin johtoa keskiviikkona ja kuulin heidän toiveitaan rahoitusmarkkinoiden uudistuksista. Vedän eurooppalaisen ajatushautomon CEPSin tutkimusryhmää rahanpesusäännösten uudistamisesta ja olikin kiinnostavaa kuulla Deutsche Bankin puhuvan sitovan yhteisen eurooppalaisen lainsäädännön puolesta.

Vierailuryhmät

Tänä vuonna voin ottaa vastaan kuusi vierailijaryhmää. Maaliskuun alussa tulee satakuntalaisia sosialidemokraatteja ja tärkeitä puoluevaikuttajia. Saman kuun lopulla toimittajia ja viestintäalan väkeä. Huhtikuussa vierailulle tulee Työväen Sivistysliiton ihmisiä tutustumaan eurooppalaiseen sivistystyöhön. Toukokuussa on nuorten ryhmän vuoro, kun sadat muutkin nuorisoryhmät ympäri Euroopan kokoontuvat Strasbourgiin pohtimaan politiikan teemoja ja tavoitteita nuorten näkökulmasta.

Syksyyn on suunnitteilla kaksi Brysselin vierailuryhmää. Kerron niistä myöhemmin keväällä. Kotimaan avustajaani Aila Pääkköön voit aina olla yhteydessä vierailuasioissa.

Kohti ensi viikkoa

Ensi viikolla on sitten luvassa parlamentin tämän vuoden ensimmäinen täysistuntoviikko Strasbourgissa. Luvassa on pitkä lista keskusteluja ja kannanottoja tärkeistä asioista. Suomelta Euroopan neuvoston puheenjohtajuuden saanut Kroatia kertoo omista tavoitteistaan. Lisäksi agendalla on isoja ajankohtaisia asioita kuten yhteinen puolustuspolitiikka, kestävien investointien ohjelma ja pohdintaa Euroopan tulevaisuudesta (Future of Europe).

Vielä kerran menestyksellistä uutta vuotta 2020. Pidetään yhteyttä!

Scroll to Top