EU parliament room

Viikon kuulumiset 35/2020

Syyskausi on alkanut

Toivottavasti kesä on sujunut kohdaltasi mukavasti ja rentouttavasti, vaikka elämmekin haasteellisia korona-aikoja. Oma lomani jäi runsaan kahden viikon mittaiseksi, mutta sitäkin antoisammaksi. Kotimaassa vietetty aika on stressitöntä laatuaikaa!

Parlamentin kesätauko jäi sekin normaalia lyhyemmäksi koronaratkaisujen takia. Tällä viikolla parlamentti on jo käynnistänyt työnsä tällä Brysselissä.

Tässä kirjeessä

  • puoluekokouksen annista
  • katsaus parlamentin syksyyn
  • muutoksia Brysselin tiimissä
  • koronan vaikutus MEP-työhön
  • Euroopan tulevaisuus – seminaari siirtyy

Puoluekokous Tampereella

Tampereen puoluekokous oli hyvähenkinen ja eteenpäinsuuntaava kokous. Puolue sai odotetusti uuden puheenjohtajan ja johto muutenkin uusiutui. Pääministerinä Sanna Marin on pärjännyt erinomaisesti eikä ole aihetta epäillä, etteikö hän hoitaisi puheenjohtajankin tehtäviä samalla tavalla.

Demokratia näytti voimansa myös tasa-arvon kannalta. Uudessa puoluejohdossa on kolme naista ja kolme miestä. Puoluesihteerinä jatkaa Antton Rönnholm ja puheenjohtajan vaihtuessa puoluesihteerin jatkaminen tehtävässään on ehdottomasti eduksi. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi kansanedustaja Niina Malm Imatralta. Komea äänimäärä vaalissa kertoo luottamuksesta terästehtaan entiseen pääluottamusmieheen. Pidän erityisen hienona sitä, että puolueen johtoon voi edelleenkin tulla työpaikkojen ja pitkän linjan kenttätyön kautta. Varapuheenjohtajana jatkaa ulkomaankauppaministerimme Ville Skinnari, lyhyessä ajassa komean poliittisen uran tehnyt, jääkiekkoilijanakin viihtynyt lahtelainen toveri. Ja kolmanneksi puheenjohtajistoon valittiin 29-vuotias vaasalainen kansanedustaja Matias Mäkynen, joka on aiemmin näyttänyt osaamistaan mm. nuorisoliiton tehtävissä. Kun joukkoon vielä liitetään puoluevaltuuston puheenjohtajana jatkava ja kokenut kuntaministerimme Sirpa Paatero, on koossa monipuolinen ja osaava puoluejohto.

Sdp:n perinteeseen kuuluu, että puoluekokous linjaa myös liikkeen yhteiset poliittiset tavoitteet. Niin tälläkin kertaa. Kokous hyväksyi myös uuden periaatejulistuksen, jonka sisältöä olen arvioinut tuoreessa Demokraatin kolumnissa. Asiakirjoihin kannattaa tutustua, sillä niiden mukaisesti oletetaan liikkeemme lähivuosina toimivan.

Parlamentin syksy

Parlamentin syksystä tulee erittäin työntäyteinen. Syksyyn kasautuu useita merkittäviä asioita, joiden hoitamisessa itsekin saan olla mukana.

Tulevan seitsemän vuoden budjetti on käsittelyssä syksyllä. Sen koostumuksesta käynnistyvät neuvottelut parlamentin ja neuvoston välillä lähiviikkoina. Pyrkimyksenä on, että parlamentti voisi hyväksyä osaltaan ratkaisun loka-marraskuun aikana. Neuvotteluista ei tule helpot. Parlamentin puolelta avainasemassa on budjettivaliokunta, jonka jäsenyys on nyt erinomaisen hyödyllinen asia.

Elvytyspaketin eri osat ovat nekin parlamentin käsittelyssä syksyn aikana. Jo nyt on tiedossa, että parlamentti tulee ajamaan neuvoston esityksiin muutoksia. Itse olen oman ryhmäni pääneuvottelija oikeudenmukaisen siirtymän rahaston julkisen sektorin lainoitusohjelmassa. Tästä rahastostahan on luvassa tukea Suomen turvetuotantopaikkakunnille.

Green deal -ratkaisun osat ovat nekin työn alla. Erityisen merkittävä asia on uuden ilmastolain säätäminen, sen käsittelyssä ympäristö- ja terveysvaliokunta on avainasemassa ja omat valiokuntani ovat lausunnon antajan roolissa.

Marraskuussa pitäisi valmistua myös johtamani rahanpesun vastaisen CEPS-ajatushautomon asiantuntijatyöryhmän mietintö. Rahanpesun vastaisessa työssä ensi vuosi tulee olemaan tärkeä. Vuoden alussa odotetaan komissiolta uusia lainsäädäntöehdotuksia.

Monta muutakin asiaa on jo työn alla. Niistä enemmän tulevissa kirjeissä.

Muutoksia tiimissä

Hienoa työtä toimissamme tehnyt erityisavustaja Elisa Selinummi on siirtynyt takaisin kotimaahan. Hänen seuraajanaan on aloittanut VTM Maria Loima, joka vastaa nyt kaikesta toimiston hallinnosta, viestinnästä ja niihin liittyvistä asioista. Kiitos Elisalle mahtavasta työstä ja menestystä uusiin kuvioihin.Elokuussa uutena harjoittelijana aloitti Henri Kääriäinen, maantieteen maisterivaiheen opiskelija Turun yliopistosta. Hän on opinnoissaan keskittynyt etenkin poliittiseen maantieteeseen ja pedagogiikaan.

Marian ja Henrin yhteystiedot löydät nettisivuiltani. Voit olla heihin yhteydessä esimerkiksi kutsuihin tai mediapyyntöihin liittyen. Tervetuloa toimistolle, Maria ja Henri!Muun toimiston työnjako säilyy ennallaan. Saara Anttinen jatkaa kabinetin johdossa ja asiantuntijana budjettivaliokunnan asioissa, Jan Moens asiantuntijana raha- ja talousvaliokunnan asioissa ja Aila Pääkkö kotimaan asioissa. Saat toimiston väen kiinni nettisivujen yhteystietojen avulla. 

Koronakaranteeni rajoittaa kotimaan toimintoja

Suomen ankarat matkustuslinjaukset näkyvät myös omassa työssäni. Työskentely Brysselissä johtaa kahden viikon omaehtoiseen kotimaan karenteeniin, mikä estää kanssaköymistä ja matkustelua kotimassa.

Tällä tietoa olen kotimaassa täysin työkykyinen seuraavan kerran vasta 21.-27.9. Muina aikoina Brysselissä tai kanssakäymistä rajoittavassa karanteenissa.. Näillä mennään.

Euroopan tulevaisuus – seminaari siirtyy

 5.9. Käpylässä pidettäväksi kaavailtu Euroopan tulevaisuus -seminaari on valitettavasti jouduttu siirtämään karanteenimääräysten ja isompia yleisötilaisuuksia koskevien ohjeiden vuoksi. Otan tämän koronatilanteen varsin vakavasti, ja on viisautta aikatauluttaa tilaisuudet ajankohtaan, jolloin tautitilanne on loivempi.

Toivon voivani palata uuteen ajankohtaan tässä syksyn mittaan. Aika näyttää, miten korona ja tilaisuudet sopivat yksiin.

Seuraava viikko

Ensi viikolla jatkuu aktiivinen työ valiokunnissa ja ryhmäkokouksissa. Ohjelmassa on myös Ylen Brysselin kone -ohjelmaan osallistuminen, lähetyksen pitäisi tulla kuunneltavaksi keskiviikkona.

Pidetään yhteyttä.

Terveisin,

Eero

Scroll to Top