Eero Heinäluoma

Eero Heinäluoma: Rahanpesua estetään teoilla eikä puheilla

Komissio julkaisi tänään toimenpidepaketin rahanpesun estämiseksi. Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) pitää esitystä hyvänä alkuna mutta kunnianhimoa tarvitaan aikatauluun ja konkretian saavuttamiseen. Heinäluoma vaatii myös riittävää lainsäädännön yhtenäistämistä.

Komission esitys perustuu kuuteen tavoitteeseen: nykyisten lakien vahvistaminen, yhtenäiset säännöt ja käytänteet jäsenmaille, EU-tason uusi valvonta, parempi koordinaatio ja tiedonvaihto sekä EU:n vahvempi rooli maailmassa. Komissio on myös esittämässä, että osa nykyisestä direktiivistä muutetaan sitovammaksi asetukseksi, mikä on huomattava parannus nykytilanteeseen.

– Jäsenmaiden lainsäädäntö on tällä hetkellä tilkkutäkki, joten toivottavasti komissio keskittyy tämän korjaamiseen. Ohjekirjat eivät ole riittäviä, vaan tarvitaan tehokasta ja yhtenäistä lainsäädäntöä, johon kaikki jäsenmaat sitoutuvat. Tämä on myös alan toimijoiden etu, jotta säännöt eivät vaihtele maasta toiseen ja luo näin ylimääräisiä kustannuksia.

– Tavoitteet ovat oikeita mutta nyt mitataan säilyykö komission kunnianhimo loppuun asti. Varapuheenjohtaja Dombrovskis esiintyi tiukkasanaisesti rahanpesua vastaan kuten tähänkin asti. Tulokset mitataan kuitenkin teoilla eikä sanoilla, huomauttaa Heinäluoma.

Yksityiskohtaisen esityksen arvioidaan olevan valmiina alkuvuodesta 2021, ja siitä on vielä pitkä matka hyväksyttyihin yhteisiin sääntöihin. Aikataulua pitäisi nopeuttaa, jotta päästään käytännön toimiin.

– Tämän päivän pakettia odotettiin julkaistavaksi maaliskuussa. Koronan vuoksi siirtyminen oli ymmärrettävää. Koronakriisi on kuitenkin myös syy, miksi komission pitäisi saada yksityiskohtainen esitys nopeammin valmiiksi, vaatii Heinäluoma.

– Euroopassa menetetään miljardeja rahanpesun vuoksi. Jäsenmailta jää saamatta suuret tulot, jotka tarvitaan lähivuosina ehdottomasti yhteiseen hyvään eikä rikollisten taskuun. Rahanpesun vastaiset toimet on saatava paperilta käytäntöön.

Eero Heinäluoma toimii sosialidemokraattisen ryhmän neuvottelijana rahanpesun vastaisiin toimiin liittyen ja puheenjohtajana eurooppalaisen ajatuspajan CEPS:in työryhmässä.

Komission esityksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä. Kuuleminen on käynnissä 29.6. asti.

Vieritä ylös