Eero Heinäluoma

Loppu rikollisen rahan piilopaikoille, oikeat omistajat esiin

Lokakuussa paljastunut rahanpesuskandaali Pandoran paperit oli Euroopan parlamentin verovaliokunnan asialistalla eilen. Yksi skandaalin paljastaneista journalisteista oli valiokunnassa kuultavana yhdessä verotuksen oikeudenmukaisuuteen erikoistuneen Tax Justice Network -verkoston asiantuntijan kanssa.

Pandoran paperit -skandaali paljasti, miten superrikkaat ja kuuluisuudet, myös korruptoituneet poliitikot, ovat käyttäneet hyväksi ns. offshore-rakenteita piilottaakseen miljoonia ja yhteenlaskettuna miljardeja euroja. Usein rikollisesti hankittu raha on kierrätetty laillisen rakenteen kautta niin, että rahan alkuperä hämärtyy ja se näyttää tulevan laillisesta lähteestä. Tämä olikin yksi keskeinen huomio eilen: näitä rakenteita on EU:ssa aivan liian paljon ja jopa julkisten varojen tuella.

Siksi aion EU:n rahanpesun torjunnan neuvottelijana keskittyä siihen, miten näihin rakenteisiin voidaan puuttua. Vahva, hyvin toimiva ja helposti saatavilla oleva pakolllinen tosiasiallisten omistajien rekisteri on tähän yksi keino, jota aion edistää.

Scroll to Top