Eero Heinäluoma

MEP Heinäluoma vaati avoimuutta rahanpesutoimiin

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) vaati keskiviikkona parlamentin Talous- ja raha-asioiden valiokunnan ja Oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan yhteiskokouksessa suurempaa avoimuutta rahanpesun estämistä koskevien päätösten valmisteluun. Europarlamentin kokouksessa käsiteltiin komission ajankohtaisselvitystä menetelmistä, joiden perusteella  komissio valmistelee listan korkean rahanpesun riskin maista.

– Pehmoilu on lopetettava ja rahanpesu saatava kuriin. Eurooppa menettää vuosittain miljardeja rikollisen toiminnan vuoksi ja siihen on tässä korona-ajan talouskriisissä vielä vähemmän varaa kuin aiemmin, huomauttaa Heinäluoma.

Heinäluoma nosti kokouksessa esiin erityisesti koronakriisin tuomat paineet rahanpesun torjunnassa. Taloudellinen tilanne on monessa maassa heikko ja paine on suuri sille, että moni jäsenmaa katsoo sormiensa läpi yhteistyötä veroparatiisien ja rahanpesun mahdollistavien maiden kanssa.

– Komissio ei kuitenkaan voi katsoa sormien läpi rahanpesun mahdollistavaa hallintoa ja lainsäädäntöä. EU:n on oltava tiukempi vaatimuksissaan kumppanimaille. Koronan tuomia taloudellisia ongelmia ei saada paikattua, jos järjestelmä vuotaa ja rahat valuvat rikolliseen toimintaan eivätkä kansalaisten hyväksi, sanoo europarlamentaarikko Heinäluoma.

Valiokuntien yhteiskokouksessa kysymykseen oli vastaamassa komission edustajana rahoitusvakaudesta, rahoituspalveluista ja pääomamarkkinaunionista vastaavan pääosaston johtaja Martin Merlin. Hänen mukaansa komissio tiivistää yhteistyötä riskimaiden kanssa ja tulee vaatimaan tiukempia toimenpiteitä rahanpesun estämiseksi.

Komissio julkaisee toukokuussa listan rahanpesun riskimaista. Se tehdään vanhoilla perusteilla ja uusien menetelmien perusteella tehty lista on käytössä vasta vuoden lopulla.

– Merlinin vastauksen perusteella komissio aikoo ottaa tiukemman otteen rahanpesusta. Tähän tarvitaan kuitenkin tahdon lisäksi konkreettisia päätöksiä ja pian. Vanhat keinot on korvattava uusilla nopeasti, vaatii Heinäluoma.

Heinäluoma toimii myös eurooppalaisen ajatuspaja CEPS:n rahanpesun vastaisen toimintaryhmän puheenjohtajana. CEPS:n esitystä uusista EU-toimista odotetaan ensin kesän aikana.

Scroll to Top