MEP Heinäluoman neuvottelema päätöslauselma hyväksyttiin: “Venäjän epädemokraattiset ja laittomat vaalit täytyy jättää tunnustamatta”

Euroopan parlamentti on tänään hyväksynyt päätöslauselman Venäjän epädemokraattisista presidentinvaaleista ja niiden laittomasta ulottamisesta miehitetyille alueille, jota neuvottelemassa on ollut europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd).

Heinäluoman mukaan Venäjän vaalit loukkasivat myös Ukrainan itsenäisyyttä. Päätöslauselmassa kehotetaan Euroopan unionin jäsenvaltioita ja kansainvälistä yhteisöä olemaan tunnustamatta Venäjän presidentinvaalien tuloksen legitiimiyttä.

“Venäjän presidentinvaalien tulos ei tainnut yllättää ketään. Maan oppositio on vangittuna, maanpaossa tai surmattuna. Todelliset poliittiset haastajat estetty asettumasta ehdolle ja vapaa media ajettu alas. Kansalaisyhteiskunta on tukahdutettu ja kansalaisia vangittu mielensä osoittamisesta. Vaalit eivät siis todellakaan olleet vapaat eivätkä reilut, vaan näytös istuvan presidentin valtakauden jatkamiseksi”, Heinäluoma kiteyttää.

“Sanoinkuvaamattoman häpeällistä on, että Venäjä järjesti äänestyksiä myös Ukrainan laittomasti miehitetyillä alueilla, aseistettujen sotilaiden tarkkailun ja painostuksen alla. Tämä on räikeä loukkaus Ukrainan itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta vastaan. Vaalit olivat kansainvälisen oikeuden vastaiset, ja niiden tulosta on siksi pidettävä laittomina”, Heinäluoma kertaa päätöslauselmaa.

Päätöslauselmallaan Euroopan parlamentti tuomitsee jyrkästi kaikenlaiset vaalirikkomukset, joihin Vladimir Putinin hallinto syyllistyi 15.–17. maaliskuuta 2024 pidettyjen Venäjän ”presidentinvaalien” aikana sekä kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien pitkäaikaisen ja järjestelmällisen polkemisen ja loukkaamisen ennen vaaleja. Päätöslauselmassa korostetaan, että se, että Venäjä kieltäytyi sallimasta riippumatonta kansainvälistä tarkkailua presidentinvaaleissaan vastoin Etyjin osallistujavaltiona tekemiään kansainvälisiä sitoumuksia, osoittaa ennennäkemätöntä demokratian taantumista.

“Venäjän muutos on venäläisten itsensä tehtävä. Vain he itse voivat palauttaa demokratian maahansa. Kuten Aleksei Navalnyi ennen kuolemaansa ja maan oppositio ennen vaaleja vetosi, saapui Putinin vastustajia protestimielessä samaan aikaan äänestyspaikoille sunnuntaina keskipäivällä. Nämä kansalaiset edustavat toisenlaista Venäjää, uutta Venäjää, Venäjää, jota meidän on syytä tukea”, Heinäluoma korostaa.

Euroopan parlamentti  vahvistaa päätöslauselmalla vankkumattoman solidaarisuutensa Ukrainan kansalle ja tukensa Ukrainan itsenäisyydelle, suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle sekä tuomitsee jälleen jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Parlamentti vaatii, että Venäjä ja sen joukot lopettavat kaiken sotilaallisen toiminnan sekä iskunsa asuinalueille ja siviili-infrastruktuuriin, vetävät kaikki sotajoukkonsa pois Ukrainan koko kansainvälisesti tunnustetulta alueelta, lopettavat ukrainalaissiviilien pakkosiirrot, vapauttavat kaikki vangittuina olevat ukrainalaiset, etenkin lapset, ja lopettavat pysyvästi Ukrainan suvereniteetin, itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden loukkaamisen ja uhkaamisen.

“Putinin käyttäessä tekaistua vaalivoittoa oikeuttaakseen sotatoimet Ukrainassa, tulee Euroopan unionin seistä Ukrainan ja ukrainalaisten rinnalla entistä lujemmin. Tukemme Ukrainalle tulee jatkua horjumattomana ja sitä tulee lisätä, ei vähentää”, Heinäluoma sanoo.

Scroll to Top