Eero Heinäluoma

Puheenvuoro: Kroatian otettava rahanpesun vastaiset toimet listalle

Kroatia on aloittanut kautensa Euroopan neuvoston puheenjohtajana. Talous- ja rahavaliokunnan kokouksessa oli esittelemässä puheenjohtajakauden aiheita Kroatian valtiovarainministeri ja siten myös Ecofinin puheenjohtaja Zdravko Maric.

Rahanpesun vastaiset toimet eivät nousseet Maricin puheessa esiin. Kyseessä on laaja eurooppalainen ongelma, jonka kitkeminen vaatii panostuksia. Tämän vuoksi käytin valiokunnan kokouksessa puheenvuoron erityisesti siitä, mitä Kroatia aikoo tehdä rahanpesun vastaisten toimien edistämiseksi.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Drombovskis on tällä viikolla hyvin selväsanaisesti ilmaissut huolensa siitä, miten heikosti jäsenmaat ovat siirtäneet rahanpesun vastaisen direktiivin käytänteet osaksi omaa lainsäädäntöään. Jaan tämän huolen.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella Euroopan unionin neuvosto nosti rahanpesun vastaisten toimien tiukentamisen tärkeäksi prioriteetiksi. Tietojeni mukaan komissio on tuomassa uuden ehdotuksen kevään aikana.

Ottaen huomioon kuinka paljon rahaa rehelliset eurooppalaiset menettävät vuosittain rahanpesun vuoksi, asian kiireellinen edistäminen tulisi olla myös uuden puheenjohtajan listalla. Kysymykseni Kroatian valtiovarainministeri Maricille olikin, mitä puheenjohtajamaa aikoo tehdä, jotta jäsenmaat ottavat vakavasti rahanpesun vastaiset toimet ja parantavat omaa lainsäädäntöään.

Vastauksensa perusteella Maric on tietoinen rahanpesun ongelman laajuudesta ja sen vaikutuksista. Hän on ottanut meidän ja komission varapuheenjohtajan vaatimukset asian edistämisestä tosissaan. Maric lupasi myös, että aihetta tullaan käsittelemään talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa Ecofinissa touko- ja kesäkuussa.

Tämä kuulostaa lupaavalta aikataulun puolesta. Odotan, että Kroatian johdolla jäsenmaat saadaan sitoutumaan yhteisiin pelisääntöihin ja tekemään konkreettisia muutoksia rahanpesun kitkemiseksi.

Scroll to Top