Finnish forest

Uutiskirje 25/2024

Vaalien jälkeinen toinen viikko on edennyt vauhdikkaasti. On pidetty valtionpäämiesten epävirallista huippukokous, ensimmäisiä oman ryhmäni kokouksia ja valmisteltu parlamentin järjestäytymistä. Vanhan parlamentin budjettivaliokunta oli sekin koolla vuoden 2025 budjetin merkeissä.

Tässä uutiskirjeessä:

  • Taistelu ensi vaalikauden suunnasta
  • Turvallisuuteen panostetaan vuoden 2025 budjetissa
  • Ensimmäinen Suomen S&D meppien yhteistilaisuus Valkeakoskella 27.7.
  • Ensi viikko

Taistelu ensi vaalikauden suunnasta

Huippukokous ei löytänyt sopua kärkipaikkoja jaosta. Oman sosialidemokraattisen S&D-ryhmäni ja EPP:n ohella neuvotteluissa olivat mukana keskustalaisen Renew -ryhmän edustajat. Selvää on, että vaalituloksen perusteella EPP on saamassa komission puheenjohtajuuden. Parlamentissa kiertää edelleen huhu, että EPP:n sisällä voisi olla halua yrittää vielä Ursula von der Leyenin kaatamista ja uuden komission puheenjohtajaehdokkaan hakemista.

Me demarit tavoittelemme Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tehtävää ja tälle paikalle on ehdolla Portugalin entinen pääministeri António Costa.

Parlamentin puolella on myös käyty kolmen Eurooppa-myönteisen ryhmän eli S&D:n EPP:n ja Renewn kesken alustavia neuvotteluja vaalikauden poliittisesta ohjelmasta. Olemme ehdottaneet myös vihreiden ottamista mukaan tähän koalitioon, mikä saattaa hyvinkin toteutua ensi viikolla.

Keskustelut ovat aivan alussa, joten lopputulosta on vielä vaikea ennakoida. Ursula von der Leyen tarvitsee kuitenkin muiden ryhmien tukea saadakseen parlamentin hyväksynnän puheenjohtajuudelleen, joten punnerrusta jatketaan.

Äärioikean laidan rooli ja vaikutusvalta on edelleen kysymysmerkki. Eurooppa-neuvostossa Italian pääministeri Giorgia Meloni pitää meteliä sekä itsensä, että laitaoikeistolaisen ECR-ryhmän nimissä. Demarien ennen vaaleja antama sitoumus pitää; demarit eivät tee koalitiosopimuksia äärioikeiston kanssa.


Turvallisuuteen panostetaan vuoden 2025 budjetissa

Budjettivaliokunta kokoontui keskiviikkona viimeiseen valiokuntakokoukseen tällä kaudella. Budjettikomissaari Johannes Hahn oli kutsuttu esittelemään komission ehdotusta EU:n vuoden 2025 talousarvioksi.

Ehdotettu budjetti on noin 200 miljardia euroa, 10 miljardia enemmän kuin tänä vuonna. Korotuksia on luvassa esimerkiksi puolustus- ja turvallisuushankkeisiin sekä rajasuojeluun liittyviin EU-ohjelmiin. Lisäksi komissio arvioi ensi vuoden elpymisvälineen maksatusten olevan noin 72 miljardia euroa, jotka rahoitetaan ottamalla lainaa markkinoilta.

Budjettivaliokunnan meppikollegat totesivat komission huomioineen joitain parlamentin prioriteetteja, mutta koska toivomuslista on aina kymmeniä sivuja pitkä, jotain aina väistämättä jää pois esityksestä.

Itse olen kuitenkin tyytyväinen, että komissio ehdottaa aloitteestani budjetissa pientä henkilöstövahvistusta Euroopan vakuutus- ja lisäeläkevirastolle EIOPA:lle. Olemme viime vuosina hyväksyneet paljon uutta lainsäädäntöä, jonka valvomiseen täytyy myös osoittaa resursseja. Tästä esimerkkinä erittäin tarpeellinen asetus kryptovarojen markkinoista, jossa toimin parlamentin demariryhmän neuvottelijana.

Seuraavaksi neuvosto päättää kannastaan talousarvioon heinäkuun lopulla. Syksyllä komissiolta odotetaan vielä päivityksiä budjettiesitykseen, jonka jälkeen parlamentti vahvistaa oman kantansa lokakuussa. Loppuvuodesta on luvassa budjettineuvottelut neuvoston ja parlamentin välillä ensi vuoden lopullisesta budjetista.


Ensimmäinen Suomen S&D-meppien yhteistilaisuus Valkeakoskella 27.7.

Tervetuloa evästämään Suomen S&D europarlamentaarikkovaltuuskuntaa Valkeakoskelle Työväen Musiikkitapahtumaan lauantaina 27. heinäkuuta klo 16 alkaen. Järjestän yhdessä meppikollega Maria Guzeninan kanssa tilaisuuden, jossa toisaalta kerromme uuden parlamentin työn käynnistymisestä sekä otamme teiltä vastaan ajatuksia ja ideoita asioista, joita Euroopan parlamentissa kaudella 2024-29 tulee edistää.
 
Tilaisuus järjestetään Valkeakoski-opiston Rydman-salissa ja tilaisuudessa on vahvan asiasisällön ja meppien evästämisen lisäksi tarjolla evästä myös osallistujille keittopäivällisen, kahvin, kakun ja kulttuuriohjelman merkeissä. Jotta osaamme varata osallistujille riittävän määrän keittoa, pyydämme osallistujia ilmoittautumaan tilaisuuteen tämän linkin kautta.


Ensi viikko

Siinä missä moni suomalainen jää juhannuksesta kesälomille, on Brysselissä puolestaan tiedossa vauhdikas viikko ja työntäyteinen lähikuukausi. Neuvottelut parlamentin järjestäytymisestä niin poliittisten ryhmien kuin parlamentin vastuutehtävien osalta jatkuvat. Kuhina on kova ja asiat muuttuvat monia kertoja, joten paikalla on oltava ja tarkkana pysyttävä.

Sosialidemokraattien S&D-ryhmän puheenjohtaja valitaan tiistaina, ja ehdolla on nykyinen puheenjohtaja, espanjalainen Iratxe García Pérez. Hän ei toistaiseksi ole saanut haastajaa, joten valinta vaikuttaa selkeältä. Ryhmän muu johto valitaan keskiviikkona, ja tärkeää on, että johdossa on meppejä maantieteellisesti laajasti. Itse tavoittelen edelleen paikkaa ryhmän johdossa ja siihen liittyvää rahastonhoitajan tehtävää.

Ensi viikon seuratuimpia uutisaiheita on varmasti tuleva EU-huippukokous, jossa valtionpäämiesten tulee päästä sopuun EU:n johtopaikoista. Viime maanantain epävirallisessa huippukokouksessa ei sopua syntynyt, joten nyt on kova paine löytää yhteisymmärrys. Keskustaoikeistolainen EPP, eli Suomen kokoomuksen ryhmä, yrittää viimeiseen asti kahmia itselleen kaiken minkä voi. Nähtäväksi jää, kuinka iltalypsy onnistuu, saadaanko paketti kasaan ja keistä tulee EU:n seuraavat suuret nimet.

Toivotan kaikille hyvää ja rauhallista juhannusta!

Scroll to Top