Uutiskirje 26/2024

Mennyt viikko on ollut EU-yhteistyölle tärkeä ja hyvä viikko. EU-parlamentin järjestäytyminen on edennyt yllättävänkin hyvin aikataulussaan ja EU-huippukokous sai aikaan tarvittavat päätökset jo ensimmäisen päivän aikana.

Tulin itse valituksi yksimielisesti uudelleen sosialidemokraattisen S&D-ryhmän johtoon ja rahastonhoitajan tärkeään tehtävään. Valinta antaa hyvät vaikutusmahdollisuudet ryhmämme linjauksiin myös tulevalla vaalikaudella.

Tässä uutiskirjeessä:

  • Sosialidemokraattisen S&D-ryhmän johto nyt koossa
  • Muidenkin ryhmien järjestäytyminen etenee
  • Huippukokoukselta nimityspaketti
  • Tervetuloa Suomen S&D-meppien yhteistilaisuuteen Valkeakoskelle 27.7.
  • Haluatko vierailulle Euroopan parlamenttiin
  • Ensi viikko

Sosialidemokraattisen S&D-ryhmän johto nyt koossa

Espanjalainen Iratxe García Pérez sai ryhmältämme tiistaina yksimielisen valtakirjan uudelle kaudelle ryhmän puheenjohtajana. Keskiviikkona minulla oli myös kunnia tulla valituksi ryhmän johtotehtäviin uudelleen yksimielisesti ilman vastaehdokkaita.

Ryhmän varapuheenjohtajista äänestettiin. Tiukassa äänestyksessä valituiksi tulivat Ranskan Mohamed Chahim, Italian Camilla Laureti, Saksan Caby Bischoff, Ranskan Christophe Clergeu, Portugalin Ana Catarina Mandes, Belgian Kathleen Van Brempt, Kreikan Ioannis Maniatis, Ruotsin Helene Fritzon ja Puolan Alex Agius Saliba.

Ensimmäistä kertaa äänestyksessä ryhmän sääntöjen sukupuolten tasa-arvoa puolustavat säännöt turvasivat miesten valintaa. Kaikki ehdolle asetetut miehet tulivat valittua äänimäärästä riippumatta, sillä sääntöjen mukaan molempia sukupuolia on työvaliokunnassa oltava vähintään viisi. Yksitoistajäsenisessä johdossamme on naisenemmistö paikoin 6-5.


Muidenkin ryhmien järjestäytyminen etenee

Keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtajaksi valittiin jo aiemmin Manfred Weber. Suomalaisia EPP:n johtopaikoilla ei nähdä. Liberaaliryhmä Renew valitsi puheenjohtajakseen Valérie Hayerin ja äänestyksessä yhdeksi ryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin Anna-Maja Henriksson. Isot onnittelut tärkeästä valinnasta, joka antaa ensimmäistä kertaa sinivalkoisen äänen myös Renew-ryhmän johtoon!

Vihreiden ryhmäpuheenjohtajiksi puolestaan valittiin Terry Reintke ja Bas Eickhout. Suomalaisia ei Vihreiden ryhmäjohtoon tällä kertaa valittu.

Vasemmistoryhmässä on jatkettu sisäisiä neuvotteluja, millainen ryhmä kyetään muodostamaan, eikä näiden neuvottelujen tuloksista ole vielä tietoa. Suhde Venäjään ja Ukrainan tukemiseen jakaa edelleenkin äärimmäisenä vasemmalla olevia puolueita. Ryhmien muodostamisen takaraja on alkavan viikon torstai.

Laitaoikeiston ECR-ryhmä kävi jo hajoamisen partaalla, kun Puolan PiS-puolueen edustajat uhkasivat lähteä muodostamaan uutta oikeistoryhmää. Torstaina ECR:n kaksi suurinta ryhmää, Italian veljet ja PiS pääsivät kuitenkin sopuun vallanjaosta ja ECR-ryhmä pysynee koossa. Ryhmän järjestäytyminen tapahtuu kuitenkin vasta ensi viikon keskiviikkona.

Unkarin Viktor Orbanin Fidesz-puolue on edelleenkin vailla ryhmää parlamentissa. Moni muukin kansallinen ryhmittymä hakee vielä paikkaansa, joten ensi viikolla yllätyksetkin ovat sekä vasemman että oikean laidan ryhmien järjestäytymisissä edelleen mahdollisia.


Huippukokoukselta nimityspaketti

Eurooppa-neuvosto sai työnsä keskeisten henkilövalintojen osalta valmiiksi jo ensimmäisen kokouspäivän torstain illan kuluessa. Toinen kokouspäivä voitiin näin käyttää valtiopäämiesten ja valtiojohtajien muihin keskustelutarpeisiin.

Äänestyksessä neuvosto asetti komission puheenjohtajaehdokkaaksi Ursula von der Leyenin. Tiettävästi häntä vastaan äänestyksessä oli Unkarin Viktor Orban. Italian pääministeri ja ECR-ryhmän johtohenkilö Giorgia Meloni pidättäytyi äänestyksestä, mutta sen sijaan toinen ECR-ryhmään kuuluva pääministeri, Tšekin pääministeri Petr Fiala oli jo aiemmin ilmoittanut pitävänsä von der Leyenin valintaa hyvänä.

Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtajuus – EU:n ”presidentin” tehtävä – siirtyy nyt ensimmäistä kertaa sosialidemokraateille, kun Portugalin entinen pääministeri António Costa valittiin tähän merkittävään tehtävään. Suomalaisten sosialidemokraattien historiallinen kanta toteutuu nyt viidentoista vuoden jälkeen, sillä SDP on pitänyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuutta tavoittelemisen arvoisena paikkana koko tämän ajan.

Korkeaksi ulkopoliittiseksi edustajaksi nimettiin Renew-ryhmään kuuluva Viron pääministeri Kaja Kallas. Kallas, kuten Ursula von der Leyen, tarvitsee vielä parlamentin hyväksynnän valinnalleen. Kun Kallas on entinen EU-parlamentin jäsen, voi hyvin odottaa, että hän osaa parlamenttikuulemisessaan asettaa sanansa oikein saadakseen enemmistön tuen nimitykselleen.

On ilmeistä, että Italian Melonia taivutellaan vielä Ursula von der Leyenin taakse lupaamalla Italialle hyvitystä komission salkkujaossa. Talouskomissaarista on kuitenkin odotettavissa kova taisto, sillä poliittisesta vaikutusvallastaan taisteleva Ranskan presidentti Emmanuel Macron nimitti torstaina Ranskan nykyisen EU-komissaari Thierry Bretonin ehdokkaakseen tavoitteena nimenomaisesti raskaat taloussalkut.


Parlamentissa vääntö vaalikauden ohjelmasta

Ursula von der Leyenin hyväksymisestä komission puheenjohtajaksi on tarkoitus äänestää uuden parlamentin ensimmäisellä, 15.7. alkavalla, täysistuntoviikolla. Sitä ennen parlamentin EU-myönteisten voimien kesken ja Ursula von der Leyenin kanssa käydään kova vääntö tulevan vaalikauden politiikan painopisteistä. Saadakseen enemmistön von der Leyen joutuu kertomaan tulevan poliittisen ohjelmansa keskeisen sisällön ja neuvottelemaan ohjelman painopisteistä.

Sosialidemokraatit lyövät ensin viikolla lukkoon omat tavoitteensa näihin neuvotteluihin. Ryhmämme tulee ajamaan EU:n vahvistamista ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella, Ukrainan tuen jatkamista ja EU:n rakentamista myös jatkossa ihmisten Euroopan näkökulmasta. Ryhmällemme iso kysymys on, että EU jatkaa johdonmukaisesti linjallaan ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Paljon muitakin konkreettisia esityksiä tavoitteisiin tulee, kun hyväksyntä ensi viikolla tapahtuu.

Poliittisiin neuvotteluihin on käytettävissä vielä kaksi viikkoa Brysselissä, ennen kuin vuorossa ovat EU-parlamentin täysistunnot Strasbourgissa.


Tervetuloa Suomen S&D-meppien
yhteistilaisuuteen Valkeakoskelle 27.7.

Aikaisemman kerrotun mukaisesti olet tervetullut evästämään Suomen S&D-europarlamentaarikkovaltuuskuntaa Valkeakoskelle Työväen Musiikkitapahtumaan lauantaina 27. heinäkuuta klo 16 alkaen. Järjestän yhdessä meppikollega Maria Guzeninan kanssa tilaisuuden, jossa toisaalta kerromme uuden parlamentin työn käynnistymisestä sekä otamme teiltä vastaan ajatuksia ja ideoita asioista, joita Euroopan parlamentissa kaudella 2024-29 tulee edistää.

Tilaisuus järjestetään Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuman ohessa ja tilaisuudessa on vahvan asiasisällön ja meppien evästämisen lisäksi tarjolla evästä myös osallistujille keittopäivällisen, kahvin, kakun ja kulttuuriohjelman merkeissä. Jotta osaamme varata osallistujille riittävän määrän keittoa, pyydämme osallistujia ilmoittautumaan tilaisuuteen tämän linkin kautta.


Haluatko vierailulle Euroopan parlamenttiin

Uuden parlamenttikauden myötä avautuvat myös uudet vierailumahdollisuudet tutustumaan Euroopan parlamentin – ja laajemminkin Euroopan unionin – toimintaan ja päätöksentekoon.

Syyskaudelle 2024 olen kutsumassa yhden vierasryhmän, jossa on avoimia paikkoja myös teille uutiskirjeeni lukijoille. Tämä vierailu järjestetään 17.-19.10.2024 ja paikkoja vierailulle on rajoitetusti. Avoimet paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Euroopan parlamentti tukee vierailua taloudellisesti. Vierailun omavastuuosuus on kahden hengen huoneessa majoittuessa 430 € ja yhden hengen huoneessa majoittuessa 560 €. Tämä hinta pitää sisällään lennot Helsinki-Bryssel-Helsinki, lentokenttäkuljetukset Brysselissä, majoitukset aamiaisineen Thon Hotel EU:ssa aivan EU-korttelien ytimessä sekä illallisen Eeron kanssa ja lounaat kahtena ensimmäisenä vierailupäivänä.

Ilmoittautuminen vierailulle tapahtuu tämän linkin kautta. Paikat siis täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta ehdoton takaraja ilmoittautumiselle on 15.9. ja erikseen laskutettavan omavastuuosuuden maksamiselle on 30.9.2024.


Ensi viikko

Ensi viikolla parlamentin järjestäytyminen jatkuu. Poliittiset ryhmät ovat pitkälti järjestäytyneet, mutta vielä viimeisiä odotellaan. Kiinnostavaa on erityisesti vasemmistoryhmän tuleva kokoonpano sekä laitaoikeiston ryhmittyminen. Perinteisemmät parlamenttiryhmät ovat kokoonpanonsa jo pitkälti muodostaneet. Ryhmien jäsenmäärillä on väliä, sillä esimerkiksi parlamentin johdon ja valiokuntien vastuutehtävät ovat jaossa myös ryhmien kokoon perustuen. Oma S&D-ryhmäni lyö myös tulevalla viikolla lukkoon vaalikauden isot tavoitteemme.

Ensi viikolla alkaa ristiriitaisia tunteita herättävä Unkarin puheenjohtajuus EU:n neuvostossa. Unkari on viime aikoina pyrkinyt estämään EU:n tukea Ukrainalle ja ollut muutoinkin poikkiteloin monessa EU:n tärkeässä päätöksessä. Maa on itse saanut raskaita moitteita esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta. Saa nähdä, mitä maan puolivuotinen puheenjohtajuuskausi tuo tullessaan. Onneksi esimerkiksi ennallistamisasetus ja muita tärkeitä asioita saatiin vietyä maaliin nyt vielä kesäkuussa Belgian puheenjohtajuuden loppumetreillä.

Kiinnostavaa viikko siis edessä Brysselissä.

Scroll to Top