Hamasin hyökkäys Israeliin, palestiinalaisalueiden tilanne ja sodan eskaloitumisen riskit ovat olleet tällä viikolla suurena puheenaiheena EU-parlamentin keskusteluissa Strasbourgissa. Parlamentin suuret poliittiset ryhmät saivat aikaan yhteisen pohjaesityksen parlamentin kannaksi, ja tätä täytyy pitää isona juttuna, koska Lähi-Idän ongelmien ratkaisu on aina jakanut parlamentaarikkoja voimakkaasti.
Viikon aikana jatkoimme myös rahanpesulainsäädännön uudistuksen valmistelua. Siitä enemmän vähän myöhemmin.
Marraskuun lopun vierailuryhmä Brysseliin on täyttynyt mukavasti. Muutamia paikkoja on vielä jäljellä. Kirjeen lopussa ohjeet ilmoittautumisesta.
Tässä uutiskirjeessä:
- Terrori-isku Brysselissä
- Saharov-palkinto kunnioittaa naisten oikeuksia
- Parlamentti huolissaan siviileistä Hamasin ja Israelin taistelujen keskellä
- Kosovon ja Serbian väleihin löydettävä liennytystä
- Parlamentti haluaa kasvattaa budjettia
- Hioimme kantoja rahanpesun trilogineuvotteluihin
- Tervetuloa vierailulle Brysseliin
- Euroopan tulevaisuutta SDP:n järjestöpäivillä
- Perinteinen Talviseminaari 24.11. Paasitornissa
- Ensi viikko
Terrori-isku Brysselissä
Maanantaina illalla Brysselissä kaksi ruotsalaista jalkapallofania menetti henkensä ääri-islamistisen terroriteon seurauksena. Jokainen terroriteko on kammottava rikos ja täysin tuomittava asia. Ruotsiin ja ruotsalaisiin pidempään kohdistunut turvallisuusuhka konkretisoitui nyt mitä hirvittävimmällä tavalla. Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden on edelleen tiivistettävä yhteistyötään terrorismin torjunnassa.
Parlamentin väelle tämäkin isku tuli iholle. Monella meistä on läheisiä ruotsalaisia kollegoja. Parlamentti, sen poliittiset ryhmät ja jokainen meistä on tehnyt parhaansa osoittaakseen solidaarisuutta ruotsalaisyhteisölle. Olen varma, että sitä ovat arvostaneet niin ruotsalainen jalkapalloyhteisö kuin kaikki kollegat EU:n instituutioissa.
Terrorismin yksi tavoite on nimensä mukaisesti kauhun, terrorin, kylväminen. Me emme kuitenkaan suostu pelkäämään, me emme suostu taipumaan väkivallan edessä. Tulemme aina vastustamaan terrorismia ja pitämään kiinni perusoikeuksistamme elää turvallisessa ja oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa.
Saharov-palkinto kunnioittaa naisten oikeuksia
Euroopan parlamentti myöntää vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon henkilöille tai ryhmille, jotka puolustavat ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. Neuvostoliittolaisen fyysikon ja toisinajattelijan mukaan nimetty palkinto on Euroopan unionin merkittävin kunnianosoitus ihmisoikeuksien puolustajien työlle.
Torstaina parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoi vuoden 2023 palkinnon voittajiksi Jina Mahsa Aminin ja Iranin nainen, elämä ja vapaus -liikkeen.
Iranilainen 22-vuotias Amini pidätettiin viime vuoden syyskuussa huivisääntöjen rikkomisesta ja hän kuoli kolme päivää myöhemmin siveyspoliisin pahoinpitelyyn.
Hänen kuolemansa johti Iranissa laajoihin mielenosoituksiin paitsi itse huivilakia vastaan, myös naisten oikeuksien puolesta laajemmin. Reilu vuosi näiden tapahtumien jälkeen elää Aminin muisto yhä vahvasti.
Parlamentti huolissaan siviileistä Hamasin ja Israelin taistelujen keskellä
Hamasin terrori-iskut Israeliin ovat varjostaneet parlamentin kulunutta täysistuntoa. Terroristijärjestö Hamasin julma hyökkäys Israeliin on täysin tuomittava ja aiheuttaa käsittämätöntä kärsimystä viattomia siviilejä kohtaan, joista monet ovat vasta lapsia. Viimeistään satoja uhreja vaatinut isku Al-Ahlin sairaalaan kuluneella viikolla teki surullisen selväksi väkivaltaisuuksien inhimillisen hinnan.
Kävimme parlamentin täysistunnossa yhdessä unionin korkean edustajan Josep Borrellin kanssa tilanteesta keskiviikkona keskustelun. Puheessaan täysistunnolle Borrell tuomitsi yksiselitteisesti Hamasin terrori-iskut ja ilmaisi tukensa Israelin valtiolle puolustaa itseään ja kansalaisiaan väkivaltaisuuksia vastaan. Viattomia uhreja on kuitenkin molemmin puolin, eikä Hamas ole yhtä kuin Palestiinan kansa. Borrell painotti, ettei puolustautumisoikeus tule ilman sääntöjä ja Israelin on sitä harjoittaessaan noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta.
Torstaina parlamentti äänesti päätöslauselmasta, jossa omalta osaltamme tuomitsimme Hamasin iskut ja ilmaisimme tukemme molempien osapuolten viattomia siviiliuhreja, heidän perheitään ja läheisiään kohtaan. Israelilla on oikeus kansainvälisen oikeuden rajoissa puolustautua.
Ilmaisimme samalla syvän huolen myös Gazan heikkenevästä tilanteesta ja kehotimme avaamaan kanavia humanitaarisen avun toimittamiseksi siviileille sekä kansainvälistä yhteisöä jatkamaan ja lisäämään humanitaarista apuaan alueelle. Jotta apu siviiliväestölle tavoittaisi tarpeessa olevat, kehotamme unionia yhdessä YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa vaatimaan humanitaarista taukoa taisteluille.
Päätöslauselmalla parlamentti osoittaa tukensa Israelille ja viattomille uhreille, tunnistaa Palestiinan kansan oikeudet sekä vaatii noudattamaan kansainvälisen oikeuden sääntöjä ja pitämään kiinni universaaleista ihmisoikeuksista. Päätöslauselma hyväksyttiin harvinaisen suurella enemmistöllä, äänin 500 puolesta ja 21 vastaan. Samaa yhtenäisyyttä tarvitaan koko unionilta.
Kosovon ja Serbian väleihin löydettävä liennytystä
Serbian ja Kosovon jännittyneet suhteet kokivat sodan jälkeen kovimman kolauksensa, kun serbialainen puolisotilaallinen ryhmä teki syyskuussa terrori-iskun kosovolaisia poliiseja kohtaan Pohjois-Kosovon Banjskassa. Torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa tuomitsimme iskun ja peräänkuulutimme toimia tilanteen rauhoittamiseksi.
Vaadimme parlamenttina, että EU asettaa pakotteita järjestäytyneiden rikollisverkostojen johtajia ja muita alueella epävakautta aiheuttavia toimijoita vastaan muun muassa matkustuskieltojen ja varojen jäädyttämisen muodossa.
Samalla tiedot rikosryhmien mahdollisista yhteyksistä Serbian valtioon ovat huolestuttavia. Parlamentti vaatii siksi komissiota jäädyttämään Serbian EU-liittymistä valmistelevan tukivälineen rahoitusta, mikäli tutkimuksissa käy ilmi, että maa on terrori-iskuun osallinen.
Serbian ja Kosovon suhteiden normalisoinnille ainut tie eteenpäin kulkee vuoropuhelun kautta. EU:n tulee omalta osaltaan lopettaa myönnytyspolitiikka Serbiaa kohtaan ja tuettava toimia konfliktin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi.
Parlamentti haluaa kasvattaa budjettia
Mepit hyväksyivät keskiviikkona parlamentin neuvottelukannan EU:n vuoden 2024 budjettiesitykseen. Tuttuun tapaan parlamentti haluaa kasvattaa unionin menoja, vaikka toisaalta tukeekin neuvoston esittämiä leikkauksia.
Komissio ehdotti kesäkuussa noin 190 miljardin euron suuruista vuosibudjettia ensi vuodelle, johon neuvosto esittää noin 770 miljoonan euron edestä leikkauksia. Parlamentti tukee omassa kannassaan neuvoston esittämiä leikkauksia, mutta esittää myös lisää rahaa tiettyihin EU-ohjelmiin, kuten Erasmus+ ohjelmaan.
Parlamentin esitykset kasvattavat budjettia noin 6,3 miljardilla eurolla eli kasvuprosentti olisi noin 3,3 %. Parlamentti toivoo myös, että komission ehdottamat lisäykset monivuotiseen rahoituskehykseen huomioidaan jo ensi vuoden budjetissa.
Olen kannattanut yleisesti tiukkaa budjettilinjaa myös EU-menoissa, joten en loppuäänestyksessä tukenut syntynyttä, mielestäni hiukan liian suurta, ehdotusta.
Hioimme kantoja rahanpesun trilogineuvotteluihin
Kuluneeseen viikkoon on sisältynyt lisäksi intensiivistä valmistautumista tuleviin neuvotteluihin. Kokoonnuimme torstaina parlamentin neuvottelijoiden kesken valmistelemaan parlamentin ja neuvoston välisiä trilogineuvotteluja rahanpesulainsäädännön uudistamiseksi. Nämä yhteiset neuvottelut järjestetään ensi viikon maanantaina. Trilogeissa tullaan keskustelemaan erityisesti neljästä keskeisestä asiakohdasta; varakkaiden henkilöiden käsitteestä, suuren riskin kolmansista maista, poliittisesti vaikutusvaltaisista henkilöistä ja offshore-alueista.
Parlamentin näkökulmasta on tärkeää, että varakkaiden henkilöiden kanssa tekemisissä olevat niin sanotut ilmoitusvelvolliset tahot – yritykset ja ammattihenkilöt, jotka ovat avainasemassa tunnistamassa rahanpesuun liittyviä riskejä tai joita voidaan käyttää näihin tarkoituksiin hyväksi – laativat entistä tiukempia riskiarvioita.
Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden osalta olisi samoin suoritettava entistä tiukempia toimenpiteitä. Korkean riskin kolmansien maiden osalta pidämme tärkeänä, että luokittelu tapahtuu objektiivisin perustein. Lisäksi offshore-alueilla, kuten Neitsytsaarilla, toimivien tahojen toimintaa tulisi vastaisuudessa seurata entistä tarkemmin.
Samalla kun odotamme näiden keskeisten kohtien osalta edistymistä, ymmärrämme myös neuvoston esittämiä huolia erityisesti täytäntöönpanoon liittyvien haasteiden osalta. Tulemme siksi parlamentin puolelta esittämään maanantaina uutta kompromissiehdotusta, jotta kokonaisuudesta saataisiin mahdollisimman pian sopu ja näin rahanpesun porsaanreikiä vihdoin tilkittyä.
Tervetuloa vierailulle Brysseliin
Olen järjestänyt vuosittain yhden avoimen vierailijaryhmän, johon kokoamme vuoden aikana vierailuhalukkuudestaan ilmoittaneita tai muuten Brysselin vierailumatkasta kiinnostuneita henkilöitä. Tämän vuoden avoin vierailu Euroopan parlamenttiin Brysseliin järjestetään 28.-30.11.2023.
Vierailuryhmässä on vielä muutamia vapaita paikkoja, joten jos haluat tutustumaan Euroopan parlamentin työskentelyyn ja laajemminkin EU:n toiminaan Brysselissä, niin ilmoittaudu pikaisesti vierailuryhmään. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti tämän linkin kautta. Mikäli kyseinen forms-ilmoittautumislinkki ei jostain syystä toimi, voi matkalle ilmoittautua myös lähettämällä sähköpostin kotimaan avustajalleni Kimmo Käärmelahdelle osoitteeseen kimmo.kaarmelahti@eduskunta.fi Lisätietoja matkasta saa myös puhelimitse kotimaan avustajaltani numerosta 050 476 7776.
Euroopan parlamentti tukee vierailua rahallisesti, mutta tuki ei kata kaikkia matkan kustannuksia. Vierailun omavastuuosuus on 550 euroa/vierailija. Seuraavat palvelut ja kulut sisältyvät matkaan: lentomatkat Helsinki-Bryssel-Helsinki, lentokenttäkuljetukset Brysselissä lentokentän ja hotellin välillä, majoituksen kahden hengen huoneissa, hotelliaamiaiset, vierailun Euroopan parlamentissa ja Euroopan historian talossa, lounaan Euroopan parlamentissa, lounaan toisena vierailupäivänä lähellä vierailukohteita, illallisen europarlamentaarikko Eero Heinäluoman kanssa idyllisessä vanhassa kaupungissa, tarvittavat julkisen liikenteen matkat Brysselin vierailukohteiden välillä sekä ohjelmaan sisällytettävät muut vierailut ja tapaamiset.
Tervetuloa siis vieraakseni Brysseliin tutustumaan Euroopan parlamentin työhön ja laajemminkin Euroopan unionin toimintaan.
Euroopan tulevaisuutta SDP:n järjestöpäivillä
Olen mukana SDP:n järjestöpäivillä Tampereella lauantaina 18.11. vetämässä EU-asioita käsittelevää työpajaa yhdessä meppikollega Miapetra Kumpula-Natrin kanssa. Tämän lauantai-iltapäivän Eurooppa-työpajan lisäksi kutsun teitä uutiskirjeeni lukijoita myös sunnuntaina 19.11. Euroopan unionin tulevaisuus -työpajaan. Tässä työpajassa keskustelemme Suomen tavoitteista ensi kesänä käynnistyvälle Euroopan parlamentin uudelle toimintakaudelle sekä pohdimme kansalaisten innostamista vaaleissa vaikuttamiseen.
Voit ilmoittautua tähän Euroopan unionin tulevaisuus -työpajaan, sähköpostilla osoitteeseen kimmo.kaarmelahti@eduskunta.fi
Perinteinen Talviseminaari 24.11. Paasitornissa
Euroopan parlamentin suomalaisten demarimeppien yhteinen perinteinen Talviseminaari järjestetään Helsingissä Paasitornissa perjantaina 24.11. klo 15.00 alkaen. Miapetra Kumpula-Natrilla ja minulla on ilo kutsua teidät mukaan tähän marraskuiseen tapaamiseen.
Ohjelma aloitetaan kahveilla klo 15 aikaan ja klo 15.30 siirrymme ajankohtaisten keskustelujen pariin. Tähän osuuteen sekä Miapetra että minä kutsumme molemmat yhden vieraan keskustelemaan kanssanne. Varsinaiseen vastaanotto-osuuteen siirrymme hieman ennen kello viittä ja jatkamme mukavaa yhdessäoloa ja keskustelua noin klo 18.30 saakka.
Talvisemiaariin voi jo ilmoittautua ja koska osallistujamäärä on rajattu, täytetään Talviseminaarin paikat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta. Mukaan päässeille osallistujille ilmoitetaan asiasta sähköpostitse viikolla nro: 46.
Ensi viikko
Ensi viikolla on tiedossa suurten asioiden valiokuntaviikko Brysselissä. Kaikki kolme valiokuntaani – talous- ja raha-asiat, budjetti sekä turvallisuus- ja puolustus – ovat koolla ja asialistat ovat tuhteja. Äänestyksiä on edessä lukuisia. Valiokuntatyön ohella neuvotteluvastuullani olevat kokonaisuudet etenevät. Solvenssi II -vakuutusyhtiösääntelyn trilogineuvottelut jatkuvat useammalla tapaamisella ja EU:n vähittäissijoittajastrategian muutosesityksillä on määräaika. Näihin liittyen tapaan vielä useita finanssi- ja vakuutusalan ammattilaisia.
Tiivis viikko tiedossa, pysytään kuulolla.