Viikkokuulumiset 44/2022

Takana on ns. vihreä viikko eli työviikko, jonka aikana ei ole parlamentin virallisia kokouksia, vaan viikko on varattu ensisijaisesti erilaisiin kotimaan toimiin, kansalaisten ja sidosryhmien tapaamisiin sekä myös Euroopan parlamentin valiokuntien ulkomaanvierailuja varten. Kotimaan viikot ovat tärkeitä viikkoja yhteydenpidon kannalta, sillä nämä viikot ovat harvoja mahdollisuuksia arkipäiväisiin ihmisten tapaamisiin.

Viime viikonvaihteessa vierailin kansalaistapaamisessa Mikkelissä ja SDP:n järjestöpäivillä Hämeenlinnassa. Mikkelissä pidetty toritilaisuus taisi olla ensimmäinen torivierailuni Mikkelissä, jossa en tavannut yhtä legendaarisimmista savolaisista, Suomen Pankin ex-pääjohtaja Erkki Liikasta. Erkki oli kuulemma nostanut jo veneen ylös ja vetäytynyt talviteloille Helsinkiin. Hyvä tilaisuus oli ilman Erkkiäkin. Erityisesti nousevat energian hinnat puhuttivat kansalaisia Mikkelin torilla.

Tässä uutiskirjeessä:

  • Turvallisuus puhutti demariväkeä
  • Ikäystävällinen Eurooppa sai kasvot Lappeenrannassa ja Jyväskylässä
  • Kansalaistapaamisiin Pohjois-Karjalaan ja Hakaniemeen
  • Lontoo, minitäysistunto ja budjettineuvotteluja
  • Seuraa Facebook-livessä pe 18.11.Turvallinen talvi -seminaaria

Turvallisuus puhutti demariväkeä

Hämeenlinnassa SDP:n järjestöpäivillä työpaja oli täynnä, kun yhdessä kansanedustaja Mika Karin kanssa pohdimme muuttuvaa turvallisuusympäristöä, Venäjän sotatoimia ja Euroopan energiapolitiikkaa.

Selväksi tuli, että Venäjän sotatoimille ei löydy sen paremmin hyväksyntää kuin ymmärrystäkään. EU:n pitää jatkaa pakotelinjalla ja odottaa kärsivällisesti, että muutokset Venäjällä alkavat. Talousyhteistyölle EU:n ja Venäjän kesken ei nähty edellytyksiä niin kauan, kuin Venäjä jatkaa nykykurssillaan ja senkin jälkeen suhteiden arvioitiin normalisoituvan hyvin hitaasti. Paluuta vanhaan ei ole.

Tilaisuudessa arvioitiin Suomen rakentaneen oman energiapolitiikkansa viisaasti useamman tukijalan varaan. Venäjältä tuleva energia on ollut nopeasti korvattavissa ilman suuria vaurioita. Samaa ei voi sanoa Keski- ja Etelä-Euroopan tilanteesta.

Suomi voi tänään olla ylpeä myös puolustusvoimiemme hyvästä, kansainvälisesti noteeratusta suorituskyvystä. Tärkeä tekijä tässä on yleinen asevelvollisuus, jota Suomessa ei lähdetty ajamaan alas, vaikka moni poliitikko, esimerkiksi Vihreät puoluekokouslinjauksissaan, sitä esittikin.

Oma suorituskyky ja kyky kansainväliseen yhteistoimintaan antaa suojaa levottomina aikoina. Määrätietoisesti rakennetulla turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kansainvälisellä yhteistyöllä on ollut myös vaikutuksensa Suomen Nato-jäsenkelpoisuuteen.

Hämeenlinnan tilaisuudessa puhuttivat paljon Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, joiden osalta Nato-neuvoston yhteinen hyväksyvä päätös on tehty ja nyt on käynnissä viimeisen kahden Nato-maan kansallinen hyväksyntä Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle Natossa. Olen puhunut asiasta viime viikkojen aikana useampaan kertaan niin unkarilaisten kuin turkkilaistenkin päättäjien kanssa.

Unkarin hallitseva Fidez-puolue on järjestänyt hyväksyntään muutaman ylimääräisen kiemuran, mutta lopputulosta nuo kiemurat eivät muuta. Presidentti Niinistö oli tällä viikolla yhteydessä Unkarin pääministeri Orbaniin. Viesti kaikista keskusteluista on sinällään selkeä; Unkarin suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen on suopea. Nyt vain haetaan ”oikeaa hetkeä” päätökselle. Myös amerikkalaiset ovat nyt ahkerasti liikkeellä edistämässä Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä, joten lähiviikkoina on lupa odottaa Unkarin myönteistä päätöstä. Ehdotus on jo annettu Unkarin parlamentin käsittelyyn.

Turkki todennäköisemmin jää viimeiseksi hyväksyjäksi. Turkin sosialidemokraattinen oppositio liputtaa sekin selvästi Suomen Nato-jäsenyyden puolesta ja tälläkin kannalla on merkitystä. Mielipidetutkimuksissa ensi kevään lopulla järjestettävät Turkin parlamentti- ja presidentinvaalit ennakoivat muutosta sosialidemokraattiseen suuntaan.


Ikäystävällinen Eurooppa sai kasvot
Lappeenrannassa ja Jyväskylässä

Kuluvan viikon maanantaina ja keskiviikkona minulla oli ilo vierailla Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n ja Eläkeläiset ry:n Ikäystävällinen Eurooppa -keskustelutilaisuuksissa Lappeenrannassa ja Jyväskylässä.

Euroopan unionilla ei eläkeläisten ja ikäihmisten asioissa ole suoranaista toimivaltaa, mutta suosituksia ja kehotuksia unioni voi antaa. Ikääntymisen haasteisiin vastaamiseksi onkin laadittu ensimmäiset EU:n komission ja parlamentin asiakirjat. Näihin suosituksiin kuuluu esimerkiksi minimitoimeentulosta huolehtiminen, myönteinen kanta mahdollisuuteen tehdä töitä vielä eläkkeelle siirryttyä sekä terveydenhoidon ja vanhuspalvelujen järjestäminen kattavasti ja laadukkaasti kaikissa EU:n jäsenmaissa. EU-parlamentti korostaa myös eläkeläisten kuulemista kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa.

Tilaisuuksissa keskusteltiin myös monista suurista ja pienemmistä Euroopan unioniin liittyvistä asioista; Suomen liittymisessä Euroopan unioniin muisteltiin erityisellä lämmöllä presidentti Koiviston tärkeintä perustetta jäsenyydelle. Sehän oli turvallisuus, jolla tämän päivän Euroopassa on hyvin toisenlaiset kasvot kuin esimerkiksi Suomen EU-kansanäänestyksen aikaan 1994.

Keskustelussa esiin nousseita Euroopan unionin hyötyjä olivat myös yhteinen raha, roamingmaksujen poistuminen ja vaikkapa pian voimaantuleva puhelimien, tablettien ja muiden vastaavien elektronisten laitteiden yhteislaturi.

Mutta kyllä tilaisuuksista tuli myös palautetta asioista, joihin Euroopan unionissa tulee jatkossa panostaa vielä nykyistä enemmän; omakotitaloille ei tarvita teoreettisiin laskelmiin perustuvia eurooppalaisia energiatodistuksia, Suomen metsien hoito pitää jättää asiansa osaavien suomalaisten vastuulle ja kellojen siirtelykin tulisi vihdoin saada päättymään. Tämän viimeisimmän vaatimuksen osalta viesti lähetettiin kuitenkin ensisijaisesti jäsenmaiden hallituksille, sillä Euroopan parlamentti on päättänyt oman kantansa kellojen siirtelyyn lopettamisesta jo aikoja sitten. Asia on tuon päätöksen jälkeen odottanut jo useamman vuoden toteutumistaan jäsenmaita edustavan ministerineuvoston työlistalla.

Lappeenrannassa ehdin myös tuon Ikäystävällinen Eurooppa -tilaisuuden jälkeen vierailla Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden kuukausitapaamisessa Lauritsalan työväentalolla. Hieno työväentalo, jota on pidetty hyvässä kunnossa. Herkullisen lihakeiton, kahvin ja kakun lomassa puhuttiin puolitoista tuntia asiaa. Keskustelussa nousivat pintaan tämän hetken yleisimmät teemat Venäjän sodasta Ukrainassa edessä olevan talven kohtuuttomiin energialaskuihin.

Tämän vihreän viikon ohjelmaan mahtui myös lyhyt vierailu työpaikalla eli torstaina ja perjantaina kävin päivittämässä Suomen EU-politiikan linjauksia Brysselissä. Tapasin vierailun aikana kärkidiplomaattejamme sekä myös elinkeinoelämän vaikuttajia vuodenvaihteen EU-agendan merkeissä.


Kansalaistapaamisiin Pohjois-Karjalaan ja Hakaniemeen

Vielä tänään perjantaina, hyvinkin yhtä aikaa tämän viikkokirjeen ilmestymisen kanssa, matkustan tapaamaan kansalaisia Pohjois-Karjalaan, jossa mm. pidän poliittisen tilannekatsauksen Savo-Karjalan sosialidemokraattien piirikokouksessa Kolilla.
 
Sunnuntaina puolestaan on kuun ensimmäisen sunnuntain perinteen mukaisesti vierailu Hakaniemen markkinoille klo 11 aikaan. Joten tulkaapa tapaamaan ja turisemaan.


Lontoo, minitäysistunto ja budjettineuvotteluja

Ensi viikko on sekin jälleen kiireinen viikko. Alkuviikkoni menee Lontoossa, johon lennän jo sunnuntaina. Syynä on EU-parlamentin Iso-Britannian suhteista vastaavan valtuuskunnan ja Iso-Britannian parlamentin jäsenten välinen konferenssi. Iso-Britannian tilanne on pääministerivaihdoksen jälkeen mitä mielenkiintoisin, joten odotan innolla keskusteluja paikallisten parlamentaarikkojen kanssa.

Keskiviikkona ja torstaina meillä on parlamentissa luvassa harvinaista herkkua, sillä Brysselissä järjestetään niin sanottu minitäysistunto. Se tarkoittaa, että tällä kertaa ei suunnata Strasbourgiin, vaan aina muutaman kerran vuodessa Strasbourgin täysistuntojen välissä lyhyet kahden päivän istunnot. Luvassa siis keskusteluja ja torstaina myös perinteisesti äänestykset.

Torstaina jatkamme ensi vuoden EU-budjetin sovittelua parlamentin ja neuvoston välillä, ja sen parissa kuluukin hyvin torstai- ja perjantaipäivät. Odotuksissa on, että sopu budjetista löytyisi viimeistään myöhään perjantai-iltana.


Seuraa Facebook-livessä pe 18.11. Turvallinen talvi -seminaaria

Tervetuloa seuraamaan Suomen S&D-ryhmän europarlamentaarikkojen Miapetra Kumpula-Natrin ja Eero Heinäluoman Turvallinen talvi -seminaaria perjantaina 18.11. klo 15-17 Facebook-livessä. Vieraana seminaarissa ovat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö OSCE:n vanhempi strateginen neuvonantaja Hanna Smith ja Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
 
Tilaisuuden juontaa Pinja Perholehto. Webinaarista jää myös tallenne Facebookiin. Tutustu Facebook-tapahtumaan ja katso seminaaria 18.11. tästä.
 
Pidetään yhteyttä.

Scroll to Top