EU Parliament building

Viikon kuulumiset 24/2021

Valiokuntaviikko takana. Monenmoista asiaa valmistelussa tuleviin täysistuntoihin. Viikon tärkeisiin asioihin kuului tietysti Yhdysvaltain presidentti Bidenin Euroopan vierailu. Viikon aikana ehdin tavata laajasti ihmisiä niin metsäasioiden kuin pankkiasioidenkin merkeissä.

Bidenin vierailulla oli – kuten muillakin huippukokouksilla – käytännön vaikutuksia omaan elämääni. Oma kotikatuni nimittäin suljettiin jälleen betoniporsain, panssariautoin ja konepistoolein, meiltä kokouspaikalle kun on vain sata metriä. Tällä kertaa kuvaan mahtui myös viemärikansien avaaminen ja maanalaisen maailman tutkiminen sukeltajien toimesta. Kun kotiin pääsi, olo oli turvallinen.

Tässä koonnissa:
– Budjettivaliokunta vaatii komissiolta nopeita toimia oikeusvaltiomekanismin osalta
– Mielenkiintoinen talous- ja veroviikko
– Biden Euroopassa
– Ensi viikko

Budjettivaliokunta vaatii komissiolta nopeita toimia oikeusvaltiomekanismin osalta

Budjetti- ja talousarvion valiokunnat käsittelivät tiistaina valiokuntien mietintöluonnosta, jossa määritellään parlamentin kanta komission valmisteilla olevaan oikeusvaltiomekanismia koskevaan ylimääräiseen ohjeistukseen. Kyseessä on siis viimeisin käänne historiallisen oikeusvaltioperiaatteen ja EU-budjetin kytkevän ehdollisuusmekanismin käyttöönotossa. Komissio on hiljattain jakanut luonnoksen valmisteilla olevista ohjeistuksista parlamentille ja neuvostolle.

Valiokuntien kanta ei ole muuttunut muutaman viikon takaisesta keskustelusta, joka käytiin samasta aiheesta budjettipääosaston pääjohtajan kanssa. Budjetti- ja talousarvion valiokuntien mukaan komission laatimassa ohjeistuksessa ei ole lisäarvoa, vaan lähinnä kyseessä on viivyttelytaktiikka tiettyjen jäsenmaiden painostuksen alla. Valiokuntien mietintöluonnoksessa korostetaan, että komissio ei voi ylimääräisten ohjeistusten kautta tehdä muutoksia alkuperäiseen lainsäädäntöön ja oikeusvaltiomekanismia tulee soveltaa niin jäsenmaiden yksittäisiin oikeusvaltioperiaaterikkomuksiin kuin systemaattisiin rikkomuksiin.

Viime viikon täysistunnossa parlamentti hyväksyi erittäin painokkaan päätöslauselman, jossa todetaan, että parlamentti on valmis viemään komission oikeuteen, mikäli viivyttely oikeusvaltiomekanismin osalta jatkuu.

On erittäin ongelmallista, että mekanismia ei olla vielä kertaakaan testattu käytännössä. EU:n elpymisvälineen ensimmäisiä maksuja jäsenmaille kaavaillaan heinäkuulle ja EU:lla täytyy olla varmuus ja keinot siihen, ettei varoja käytetä väärin.

Mielenkiintoinen talous- ja veroviikko

Talous- ja raha-asioiden valiokunnassa kävimme ensimmäisen keskustelun kryptovaluutan sääntelyä koskevaan mietintöön pöydätyistä 1160 muutosesityksestä. Komission ehdotusta kannatetaan, mutta samalla muutosesityksissä vaaditaan varovaisuutta rahoitusvakauden, sijoittajansuojakysymysten, rahanpesun ja kryptovaluuttojen ympäristövaikutusten suhteen.

Uskon, että edessämme on mielenkiintoisia viikkoja neuvottelujen edetessä. Toiveeni on, että poliittinen yhteisymmärrys parlamentissa saavutetaan heti kesän jälkeen, jonka jälkeen koittaa nk. kolmikantaneuvottelut neuvoston puheenjohtajavaltion – heinäkuun alusta Slovenian – kanssa. Toivon, että viimeistään ensi vuoden alkupuolella meillä on kryptovaluuttoja säätelevä asetus, joka tekisi Euroopasta edelläkävijän sijoittajien suojelussa, taloudellisen vakauden turvaamisessa ja ympäristövaatimusten huomioimisessa.

Viikolla minulla oli myös ilo puhua Suomen eduskunnan valtionvarainvaliokunnan verojaostossa kansainvälisen yritysverotuksen kehityksestä. G7-maiden ottama askel kohti globaalia minimiyhteisöverokantaa oli merkittävä, mutta tavoitteen realisoiminen edellyttää konkreettisia, kansainvälistä yhteisöverotusta kehittäviä askelia. Korostin keskustelussa, että veroasiat ovat tulleet jäädäkseen kansainväliselle agendalle, ja Euroopalla on nyt historiallinen mahdollisuus yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa niin kauan, kun demokraatit ovat vallassa.

Aihe oli esillä myös parlamentin verovaliokunnassa Ranskan kansalliskokouksen edustajien kanssa. Ranskalla on muiden EU-maiden tavoin vahva tahto maailmanlaajuisen yhteisöverokannan saavuttamiseen. Keskustelua käytiin myös digiyritysten voittojen verotuksesta siinä maassa, jossa yritys toimii. Ranskassa toivotaankin, että maan soveltama digivero tulisi tarpeettomaksi globaalin yhteisöverokannan myötä, jonka se olisi valmis korottamaan G7-maiden ehdottamasta 15 %:sta 21 %:iin.

Euroopan digitaalimaksun osalta jaoimme yhteisen näkemyksen nopeiden toimien tarpeellisuudesta. Eteneminen vaatii kuitenkin ensin poliittisen tahtotilan ja yhteisen näkemyksen siitä, miten oikeudenmukaisempi verotus halutaan saavuttaa.

Biden Euroopassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saanut Euroopassa hyvän vastaanoton. Vierailu ei kuitenkaan ollut suurten sopimusten näyttämö, vaan pikemminkin uuden yhteistyön käynnistämisen foorumi.

Koko maailma seurasi keskiviikkona Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien ensikohtaamista Yhdysvaltain vaalien jälkeen. Kyseessä oli maailmanpolitiikan kokeneiden konkareiden kokous, jossa ennakko-odotukset oli hyvissä ajoin otettu alas.

Molemmilla presidenteillä oli tällä kertaa omat tiedotustilaisuutensa, joiden viesteissä oli samaa, mutta myös merkittäviä eroja.

Keskinäisten suhteiden ja maailmanpolitiikan ohella esillä olivat vahvasti myös ihmisoikeuskysymykset. Hyvä askel oli, että molemmilta presidenteiltä kuultiin kannanotto diplomatiasuhteiden korjaamiseksi palauttamalla suurlähettiläät ja diplomaatit asemapaikoilleen. Biden puolestaan on koko Euroopan-vierailun ajan korostanut Yhdysvaltain paluuta maailmanpolitiikan ja diplomatian näyttämölle. Paluu on tosiaan tehty, ja odotukset tulevaisuudesta ovat varovaisen myönteiset.

Kaikki joka tapauksessa viittaa siihen, että amerikkalaiset hakevat Venäjä-suhteeseen uutta polkua. Tuolla polulla pyritään yhteistyöhön, jatketaan dialogia ja tunnustetaan suuret mielipide-erot monissa eurooppalaisillekin tärkeissä asioissa. Jännitteet suurvaltasuhteista eivät siis tule poistumaan, mutta kaiken muutoksen keskellä vakaudellekin annetaan oma arvonsa. Suomen politiikalle nyt mahdollisesti alkava aika voi olla hyvinkin hyödyllinen.

Ensi viikko

Ennusteiden mukaan Afrikasta puhaltaa nyt hurjaa hellettä ja se jos, mikä meidän suomalaisten mieltä lämmittää – siintäähän horisontissa juhannus. Sitä ennen Brysselissä on kuitenkin päätösten täyteinen viikko, sillä valiokuntien kokousten lisäksi täysistunto kokoontuu sekä keskiviikkona että torstaina nk. mini-istuntoon.

Täysistunnon agendalla on sen tiiviydestä huolimatta tärkeitä äänestyksiä. Torstaina äänestämme komission vuoden 2020 oikeusvaltioraportista, jossa parlamentti tarkastelee komission EU:n demokratian tilaa arvioivia mittareita ja jäsenmaiden oikeusvaltiokehityksen seurantaa. Myös julkisen sektorin lainajärjestely, jolla tuetaan jäsenmaiden kykyä vastata ilmastonmuutoksen edellyttämiin rakennemuutokseen, on viimein täysistunnon äänestyksessä. Mietintö naisten oikeuksista ja lisääntymisterveydestä sekä raportti Bosnian ja Herzegovinan tilanteesta ovat nekin listalla mukana.

Talous- ja raha-asioiden valiokunnassa saamme maanantaina vieraaksi talouskomissaari Paolo Gentilonin, aiheena verokysymykset. Raha-asiat ovat niin ikään pöydällä keskustelussa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarden kanssa. Euroryhmän irlantilaisen puheenjohtajan Paschal Donohoen kanssa pääsemme taas vaihtamaan talouspoliittisia näkemyksiä.

Budjettivaliokunnassa kuulemme komission suunnitelmista elpymis- ja sopeutumispaketin rahoitusstrategiasta, biodiversiteettistrategian läpileikkaavuudesta EU:n budjetissa sekä käymme läpi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen raporttia Euroopan raja- ja merivartioviraston eli Frontexin toiminnasta. Viikkoon mahtuu lisäksi erinäisiä tapaamisia ja tilaisuuksia vihreään siirtymään ja metsiin liittyen.

Korona on vihdoin siirtymässä ainakin hetkeksi paitsioon ja siksi katseeni on siirtynyt jo syksyn fyysisiin tapaamisiin. Sunnuntaina 5.9. tulen järjestämään Helsingin Hakaniemessä syysseminaarin, jossa Tytti Tuppuraisen, Kimmo Kiljusen ja Eve Heinäluoman kanssa pohdimme EU:n tulevaisuutta. Ilmoittautuminen tilaisuuteen avataan heinäkuussa, mutta merkitsehän päivä jo kalenteriisi! Tilaisuuteen mahtuu 50 ensimmäisenä ilmoittautunutta.

Paitsiosta puheen ollen, Huuhkajat kohtaavat maanantaina Belgian. Hienon – vaikkakin tappiollisen Venäjä-ottelun jälkeen – jännitys on todellakin katossa, sillä nyt päätetään Suomen turnauksen jatkosta. Ylpeitä saamme kuitenkin olla joukkueemme suoriutumisesta jo nyt! Maanantai-iltana ei siis kannata soitella, sillä istumme porukalla jännittämässä.

Nautitaan auringosta,
Eero

Scroll to Top