Yhdysvallat on palannut Eurooppaan ja maailmannäyttämölle

Yhdysvaltain presidentti Biden on saanut Euroopassa hyvän vastaanoton. Vierailu ei kuitenkaan ollut suurten sopimusten näyttämö, vaan pikemminkin uuden yhteistyön käynnistämisen foorumi.

Koko maailma on seurasi keskiviikkona Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien ensikohtaamista Yhdysvaltain vaalien jälkeen. Kyseessä oli maailmanpolitiikan kokeneiden konkareiden kokous, jossa ennakko-odotukset oli hyvissä ajoin otettu alas.

Molemmilla presidenteillä oli tällä kertaa omat tiedotustilaisuutensa, joiden viesteissä oli samaa, mutta myös merkittäviä eroja.

Keskinäisten suhteiden ja maailmanpolitiikan ohella esillä olivat vahvasti myös ihmisoikeuskysymykset. Hyvä askel oli, että molemmilta presidenteiltä kuultiin kannanotto diplomatiasuhteiden korjaamiseksi palauttamalla suurlähettiläät ja diplomaatit asemapaikoilleen. Biden puolestaan on koko Euroopan-vierailun ajan korostanut Yhdysvaltain paluuta maailmanpolitiikan ja diplomatian näyttämölle. Paluu on tosiaan tehty ja odotukset tulevaisuudesta ovat varovaisen myönteiset.

Kaikki joka tapauksessa viittaa siihen, että amerikkalaiset hakevat Venäjä-suhteeseen uutta polkua. Tuolla polulla pyritään yhteistyöhön, jatketaan dialogia ja tunnustetaan suuret mielipide-erot monissa eurooppalaisillekin tärkeissä asioissa. Jännitteet suurvaltasuhteista eivät siis tule poistumaan, mutta kaiken muutoksen keskellä vakaudellekin annetaan oma arvonsa. Suomen politiikalle nyt mahdollisesti alkava aika voi olla hyvinkin hyödyllinen.

Scroll to Top