Eero Heinäluoma

Viikon kuulumiset 44/2019

Kulunut viikko on ollut parlamentissa niin sanottu kotimaan viikko. Viikko on varattu toimintoihin ja yhteydenpitoon kotimaan äänestäjien kanssa. Syksyn kalenteriin näitä viikkoja mahtuu vain yksi.

Vierasryhmä ja kuljetusalan ajankohtaiset

Itse tulin kuitenkin tiistaina tänne Brysseliin. Rauhallinen viikko antaa mahdollisuuden suunnitella oman tiimini kanssa loppusyksyn tapahtumia ja esiintymisiä. Ja toinen syy on ensimmäinen vierasryhmä täällä Brysselissä. Ryhmää vetää kuljetusalan ammattiliiton puheenjohtaja Marko Piirainen.

Kuljetusaloille EU:n päätöksenteko on juuri nyt erityisen tärkeä. Parhaillaan on käynnissä sovittelu, jossa parlamentti ja neuvosto hakevat yhteistä kantaa kuljetusalalle tärkeään niin sanottuun liikkuvuuspakettiin. Siinä on tärkeää uutta lainsäädäntöä eurooppalaisten kuljetusten järjestämisestä, kuljettajien lepoajoista ja muistakin työehdoista. Suomessa kuten monessa muussakin läntisen Euroopan maassa ongelmaksi ovat tulleet itäeurooppalaiset kuljetusyritykset, jotka teettävät töitä nälkäpalkalla ja työturvallisuutta rikkoen.

Liikkuvuuspaketissa tärkeässä roolissa on suomalainen europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Toivonkin, että hän ehtii kuunnella myös työntekijöiden ja pienyritysten edustajia hyvän, tasapuolisen ja turvallisen lainsäädännön aikaansaamiseksi.

Britannia vaaleihin

Nyt on käytännössä varmaa, että Brexit-solmuun haetaan vastausta uusien parlamenttivaalien kautta. Uuden kansanäänestyksen taakse ei vanhasta parlamentista löytynyt enemmistöä, joten nyt kansan mielipidettä haetaan hajottamalla parlamentti. Joulukuun vaaleista tulee ennätysjännittävät, sillä pelissä on paljon niin Britannian kuin koko Euroopan tulevaisuuden kannalta.

Brittien vaalijärjestelmän enemmistövaali tuottaa vaaleihin oman erityispiirteensä. Jos Johnson onnistuu saamaan kaikki Brexitiä kannattavien äänet konservatiiveille, puolue voi hyvinkin olla vaalien jälkeen suurin ja saada jopa enemmistön kansanedustajapaikoista. Kyllä-leirin äänet kun luultavasti jakaantuvat monen puolueen kesken.

Englannin Labour puolue haluaa neuvotella uuden erosopimuksen ja alistaa sen kansanäänestykselle. Kanta on monin tavoin perusteltu mutta voi kysyä, onko se viestittävissä äänestäjille riittävän selvästi, kun kampanjointi luultavasti pelkistyy Kyllä tai Ei -kannoiksi.

Tuleva viikko ja tapaamiset

Ensi viikko on valiokuntaviikko. Aloitamme parlamentin ja komission välisen sovittelumenettelyn tulevasta budjetista. Itse olen mukana neuvotteluissa. Lisäksi loppuviikosta tulee toinen vierasryhmä Brysseliin – sama jota mainostin aiemmissa uutiskirjeissä.

Pidetään yhteyttä!

Scroll to Top