Eero Heinäluoma

Edistystä rahanpesun vastaisessa toiminnassa

Keskiviikkona kokoontui johtamani ajatuspaja CEPS:n työryhmä, joka rakentaa ratkaisuja rahanpesun estämiseen. Huipputason asiantuntijoista koostuva ryhmä kokoontui etänä ja alustuksia kuultiin eri näkökulmista.

Rahanpesun torjuminen mahdollistaa jäsenmaille myös uusia verotuloja. Saksan Merkel ja Ranskan Macron esittivät juuri 500 miljardin euron jälleenrakennusrahastoa. Kun tämän rahaston avustusten rahoitusta mietitään, voi rahanpesun lopettaminen olla hyvinkin käyttökelpoinen ase. Onhan Interpol arvioinut täällä kulkevan vuosittain kansantuotteesta laskettuna yhden prosentin verran varoja. Se on vuositasolla sellainen 150 miljardia.

Rahanpesun vastaiseen työhön tarvitaan parempia työkaluja. Näistä puhuimme asiantuntijoiden ryhmässä. Esimerkiksi tekoäly, muut uudet teknologiat ja paremmat tietorekisterit antavat tehokkaita uusia tapoja torjua rahanpesua. Niiden hyödyntämisestä tulee kuitenkin aidosti kannattavaa vasta, kun jäsenmaiden sääntökirjat on yhtenäistetty ja järjestelmiä voi käyttää yli rajojen. Puhuimme myös siitä, miten tietosuojan vaatimukset sovitetaan yhteen rikollisen toiminnan estämisen vaatiman viranomaisten tietojen vaihdon kanssa. Visaisia juttuja.

Komissio valmistelee omaa pakettiaan rahanpesun estämiseksi. Ensi tammikuussa odotetaan uusia lainsäädäntöesityksiä. Tässä on mahdollisuus kunnianhimoiseen ratkaisuun, jossa EU on edelläkävijä uudessa teknologiassa ja samalla jäsenmaat saavat lisätuloja. Oma työryhmän esitys on tarkoitus valmistua loppukesästä.

Scroll to Top