Tärkeät EU-neuvottelut maaliin: “Näin voi nukkua yönsä vähän levollisemmin”, MEP Heinäluoma summaa

Vakuutusyhtiöitä koskevaan Solvenssi II -direktiivin uudistamiseen saavutettiin sopu EU:n trilogineuvotteluissa.

Uusien sääntöjen myötä vakuutusyhtiöiden pääomien kohteluun tulee muutoksia ja samalla yhtiöiden valvontaa vahvistetaan. Parlamentin sosialidemokraattisen ryhmän neuvottelijana toiminut europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) on tyytyväinen sopuun.

“Tärkeimmät tavoitteemme, eli vakuutuksenottajien suoja ja taloudellisen vakauden varmistaminen korostuivat varsin hyvin saavutetussa kokonaisuudessa. Kyseessä on kuitenkin vakuutusyhtiöiden vakavaraisuutta koskeva kehys, joten halusin kiinnittää tarkasti huomiota uusien pääomakevennysten määrään. On tärkeää, että pääomia vapautetaan rahoitusmarkkinoille eurooppalaisten investointien lisäämiseksi, mutta samalla täytyy varmistaa vakuutusyhtiöiden vahvat toimintamahdollisuudet ja vakuutuksenottajien suoja myös jatkossa”, Heinäluoma kertaa neuvotteluiden kulkua. 

“Vain siten suomalaiset sekä muut eurooppalaiset vakuutuksenottajat ja esimerkiksi tulevaisuuden eläkkeensaajat voivat luottaa järjestelmään ja nukkua yönsä vähän levollisemmin”, hän jatkaa.

Uusissa säännöissä määritellään tarkemmin, mihin vakuutusyhtiöiden tulee vapautunutta pääomaa käyttää.

“Ilmastonmuutos ja luontokato ovat aikamme suurimpia haasteita, joihin myös vakuutusalan täytyy olla mukana vastaamassa. Viestimme vakuutusalalle on, että vapautuvalla pääomalla on tuettava vihreää siirtymää ja vahvistettava talouden tasapainoa. Vakuutusyhtiöiden on laadittava siirtymäsuunnitelmat sekä tehtävä ilmastonmuutosskenaarioanalyysi. Ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi tarvitsemme miljardien ja miljardien yksityisiä investointeja Euroopassa lähivuosien aikana”, Heinäluoma korostaa. Hän pitää tärkeänä, että yhtiöille tulee myös velvoite julkistaa ilmastonmuutokseen liittyviin riskeihin varautumista, jolloin vakuutuksenottajat ja sijoittajat voivat arvioida riskejä tarkemmin.

“Tarkkana täytyy kuitenkin edelleen olla, jotta uudet säännöt eivät johda esimerkiksi korkeampien osinkojen jakamiseen tai ensisijassa sijoituksiin EU:n ulkopuolelle. Olennaista on, että pääomat pysyvät EU-alueella tukemassa kasvua ja työllisyyttä täällä”, hän jatkaa.

Vakuutusyhtiöiden valvontaan tulee selkeyttä yhteistyötä lisäämällä ja Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen roolia vahvistamalla.

“Uudet säännöt tekevät vakavaraisuuskehyksestä oikeasuhtaisemman. Vakuutusala ylittää myös kansallisvaltioiden rajat, joten on olennaista, että valvontayhteistyökin toimii jouhevasti”, Heinäluoma kertaa.

“Olen tyytyväinen myös siihen, että pienen väännön jälkeen onnistuimme varmistamaan, että vakuutusyhtiöiden hallituksista tulee edustavampia, naisten määrä hallinnossa kasvaa ja tasa-arvo vahvistuu”, Heinäluoma päättää.

Normaalin käytännön mukaisesti saavutettu trilogisopu tulee vielä Euroopan parlamentin täysistuntoon hyväksyttäväksi.

Lisätiedot:
Jan Moens
Erityisavustaja (englanniksi)
jan.moens (at) europarl.europa.eu
+32 (0)2 285 7755

Scroll to Top