Vapaus voittaa

Eurooppa on saanut uuden vapausajattelun symbolin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi edustaa tänään kaikille eurooppalaisille kansojen halua ja oikeutta päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Presidentti Zelenskyin esiintyminen Euroopan parlamentissa 1.3.2022 jää maailmanhistoriaan itsensä uhraavan ja kansansa puolesta taistelevan valtiomiehen esiintymisenä.

Tuo puhe rohkaisee ihmisiä tulevinakin vuosikymmeninä puolustamaan kansojen vapautta ja itsemääräämisoikeutta. Samalla se muistuttaa, että olemme riippuvaisia toisistamme. Ihmisarvo on jakamaton ja rauhan, ihmisoikeuksien ja demokratian loukkaukset yhdessä maassa koskettavat meitä kaikkia – ei väliä mitä kieltä ihmiset puhuvat, ei väliä missä ihmisarvoa poljetaan.

”Me luovumme vahvimmista ihmisistämme vapauden puolesta”, totesi presidentti Zelenskyi ukrainalaisten uhrauksista tunteikkaassa puheessaan.

Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut käsittämättömän inhimillisen tragedian; tragedian, jollaista emme ole Euroopassa kokeneet sitten toisen maailmansodan. Tykkituli ja lentopommitukset kaupunkeihin ja muut siviileihin kohdistetut hyökkäykset ylittävät inhimillisen käsityskykymme. Tapahtunut kirjoitetaan suurin kirjaimin Venäjän historiaan ja tapahtuneen hyvittäminen tulee vaatimaan useamman venäläisen sukupolven työn.

Euroopan unionin suuri tehtävä on suojata ihmisoikeuksia koko maanosassamme ja näyttää tie uuteen, inhimillisempään maailmaan. Sen olemme velkaa sille sukupolvelle päättäjiä, jotka toisen maailmansodan jälkeen käynnistivät eurooppalaisen yhdentymisen tärkeimpänä tavoitteenaan rauhan tekeminen pysyväksi ja sotien estäminen. Tuon tehtävän EU on toteuttanut jäsenmaidensa keskuudessa. Ikävä kyllä voimamme ei ole riittänyt takaamaan rauhaa koko maanosassamme. Se antaa aiheen EU:n yhteisen turvallisuus- ja lähialuepolitiikan kehittämiseen monin tavoin.

EU on aina hädän hetkellä tiivistänyt rivinsä ja esiintynyt yhdellä äänellä ja voimakkailla toimilla. Venäjän johdolle tämä yhtenäisyys näyttää tulleen yllätyksenä. EU ei ole sotilaallinen suurvalta, mutta talouden suurvalta se on. Ja tuo talouden voima vaikuttaa nyt koko painollaan pakottaen Venäjää lopettamaan sotaretkensä.

EU:n massiiviset pakotteet ovat välttämättömiä Venäjän aggressiivisen valtiojohdon pysäyttämiseksi, muutoksen aikaansaamiseksi ja kansalaisten vapauden sekä turvallisuuden takaamiseksi koko maanosassamme.

Venäläisten itsensä täytyy osata tehdä omat johtopäätöksensä ja tuoda vihdoin maansa eurooppalaisten kansojen joukkoon ilman tavoitteita toisten alistamisesta. EU-maiden valmius uhrata oma hyvinvointinsa ukrainalaisten auttamiseksi on väkevä varoitus kaikille tulevaisuuden sotia ja aggressioita suunnitteleville. Vapaus on väkevä voima. Sitä voi aina jonkun aika painaa alas, mutta lopulta se aina suoristuu täyteen mittaansa.

Ukrainassa, Venäjällä, Euroopassa ja koko maailmassa.

Teksti julkaistu alunperin Voima-lehdessä 7.3.2022.

Scroll to Top