Vauhdikas viikko täällä Brysselissä takana. Alkuviikosta ehdin käväisemään kuitenkin eduskunnassa, jossa olin tarkastusvaliokunnassa kertomassa valiokuntatyöstä. Toimin viime eduskuntakaudella tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana ja kerroin uusille jäsenille omat kokemukseni tästä valiokunnasta, joka on valtaoikeuksiltaan yksi eduskunnan vahvimmista valiokunnista.
Brysselin täysistunto
Tällä viikolla pidettiin niin sanottu minitäysistunto keskiviikkona ja torstaina. Keskiviikon istunto alkoi liikuttavalla Berliinin muurin kaatumisen 30-vuotisjuhlalla. Parlamentin puhemiehen David Sassolin ja ryhmäpuheenjohtajien lisäksi siinä esiintyi Saksassa silloin sisäministerinä toiminut ja yhdistymisneuvotteluja johtanut Wolfgang Schäuble. Meidän kaikkien yhteinen viesti oli, ettei Eurooppaan saa enää koskaan rakentaa uusia muureja, ja siihen vaikuttaminen on meidän kaikkien vastuulla.
Torstaina parlamentin listalla oli Euroopan terästeollisuuden tilanne ja terästyöläisten puolustaminen. Maailmanmarkkinoiden puristuksessa eurooppalaiset tehtaat ovat joutuneet tekemään isoja leikkauksia, ja terästyöläisten työehdot eivät ole hyvällä tasolla eikä yritysten mahdollisuudet huolehtia ympäristövelvoitteistaan. Erityisesti halvan kiinalaisen teräksen tuleminen markkinoille on muuttanut kilpailutilannetta. Euroopassa pitää olla mahdollista tehdä laadukasta terästuotantoa ja on pidettävä huolta, että yritykset huolehtivat ympäristövelvoitteistaan.
Torstain istunto päättyi äänestyksiin, joissa otettiin kantaa muun muassa geenimuunnellun soijan ja maissin käyttöön. Geenimuuntelussa edustan varovaisuusperiaatetta ja siksi äänestin geenimuuntelun sallimista vastaan.
Tapaamisten viikko
Viikon aikana ehdin tavata myös liike-elämän ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Valtionyhtiö Gasum kertoi omasta työstään kaasumarkkinoilla, joilla tapahtuu juuri nyt paljon. Ensi vuoden alussa avautuu putkiyhteys Viroon ja seuraavaksi aukeaa yhteys Keski-Eurooppaan. Gasum tekee parhaillaan uusia ratkaisuja myös biokaasun tuottamiseen niin yrityksille kuin autoilijoillekin. Tässä jälleen yksi esimerkki teknologian kehityksestä, minkä takia dogmaattisia ratkaisuja kannattaa varoa. Polttomoottoriautoja ei todellakaan kannata kieltää, vaan edistää päästöttömien energialähteiden käyttöä sähköautoilun vauhdittamisen ohella.
Elintarviketeollisuuden terveisiä kuulin keskiviikkona. Sielläkin on käynnissä hiilijalanjäljen pienentäminen. Valio on luvannut siirtyä seuraavan kymmenen vuoden aikana hiilidioksidivapaaseen maidontuotantoon, mikä on kunnianhimoinen ja tärkeä tavoite.
Olin mukana myös kansalaisjärjestöjen finanssimarkkinoiden sääntelyä vaatineessa keskustelutilaisuudessa. Järjestöjen aktiivisuus on tällä alueella ilahduttavaa, sillä liike-elämän intressit ovat välittyneet hyvin ja ammattitaitoisesti parlamentaarikoilla jo pidemmän aikaa. Kannattaa tutustua tähän Kansalaiset oikeudenmukaisen talouden puolesta – Citizens for Financial Justice kampanjaan ja sen tärkeisiin aiheisiin.
Torstaina ehdin tavata myös Maailman diabetespäivän merkeissä Diabetesliiton ja THL:n edustajia. Kakkostyypin diabetesta sairastaa euroopassa jopa 60 miljoonaa ihmistä, Suomessa 500 000. Jos ennaltaehkäisyyn ja lääkkeiden kohtuuhintaisuuteen panostettaisiin, saataisiin tulevaisuudessa huomattavia säästöjä terveydenhoitokuluissa.
Veronkierto ja rahanpesu kuriin
Tällä viikolla saatoin julkistaa tiedon siitä, että lähden puheenjohtajaksi tärkeään työryhmään, jonka tehtävänä on etsiä keinoja rahanpesun ja veronkierron kitkemiseksi Euroopassa. Arvostetun ajatushautomon Center of European Policy Studies CEPS:n työryhmä aloittaa työnsä tammikuussa 2020.
Rahanpesu on edelleen iso ongelma Euroopassa ja se on riski talouden vakaudelle. Tarvitsemme aktiivista keskustelua keinoista, joilla pystymme entistä konkreettisemmin puuttumaan väärinkäytöksiin. Eurooppalainen lainsäädäntö on edelleen liian löysä, mikä synnyttää tilaa kansallisille poikkeamille ja porsaanrei’ille. Heikon lainsäädännön seurauksena on, että rahanpesijät etsivät heikoimman lenkin ja käyttävät hyväkseen maita, joissa valvonta ei ole tehokasta.
Ryhmään osallistuu useita eri toimijoita aiheen ympäriltä. Mukaan voi hakea myös suomalaiset toimijat. Saamme varmasti kokoon kovatasoisen asiantuntijaryhmän, jonka esityksillä pystytään tukkimaan rahanpesumahdollisuuksia Euroopassa. Tästä hyötyvät eniten rehelliset yrityksen ja veronmaksajat.
Kotimaan tilaisuuksia ja tuleva viikko
Tänään perjantaina olen mukana tapaamisissa ja keskustelutilaisuuksissa Helsingissä. Puhun esimerkiksi Teollisuusliiton pääluottamusmiesten seminaarissa siitä, miten EU avaa meille vaikuttamismahdollisuuksia.
Lauantaina on SDP:n puoluevaltuuston kokous Porissa. Osallistun kokouksen lisäksi yleisötilaisuuteen, joka on klo 11 alkaen Eetun aukiolla. Jos olet Satakunnan suunnalla, toivottavasti tavataan.
Ensi viikolla on jälleen valiokuntaviikko Brysselissä. Neuvottelut EU:n talousarviosta jatkuvat ja ehditään neuvotella myös oman parlamenttiryhmän budjetistakin. Raha-asioiden keskellä valmistaudutaan myös tulevaan Strasbourgin täysistuntoon. Paljon siis asioita ja tilaisuuksia tiedossa.
Pidetään yhteyttä!