Maanantaina 18.11. tuli täyteen 25 vuotta siitä, kun eduskunta hyväksyi historiallisessa äänestyksessä Suomen EU-jäsenyyden äänin 152 puolesta, 45 vastaan. Eduskunnan päätöstä edelsi neuvoa-antava kansanäänestys, jossa jäsenyyttä kannatti 56,9% kansalaisista. Kansanäänestyksestä huolimatta eduskunnassa merkittävä vähemmistö Paavo Väyrysen johdolla yritti jarruttaa eduskunnan päätöstä lähes viikon kestäneellä jarrutuskeskustelulla, jonka pisimmät puheenvuorot oli kristillisten kansanedustaja Vesa Laukkasella. Hän on edelleen pisimpien puheiden listan kärjessä kolmella puheenvuorolla – pisin niistä 6 tuntia 30 minuuttia ilman taukoja. Puhemies Uosukainen ehti siinä ajassa viedä länsimaiset vieraat itärajalle ja tulla takaisin. Yhteensä puheenvuoroja kaikissa käsittelyn vaiheissa käytettiin 181,5 tuntia.
Noista ajoista paljon on muuttunut. EU-jäsenyydestä on tullut tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme ja suomalaisten vaikuttamista. Unioni ei ole täydellinen mutta merkitystä on sillä, että tänään unionin kannatus on Suomessa ennätyskorkealla.
Ryhmäkokousten viikko
Parlamenttityössä mennyt viikko oli niin sanottu ryhmäkokousviikko. Ryhmäkokouksissa valmistaudutaan seuraavan viikon täysistuntoon ja siellä tehtäviin päätöksiin. Yhä enemmän huomio kiinnittyy uuden komission ohjelmaan ja tarpeeseen saada seuraavan viisivuotiskauden uudistustyö liikkeelle.
Viikon myöteisiin asioihin kuuluu parlamentin ja neuvoston sopi ensi vuoden budjetista. Olin itse mukana sovittelutyössä ja voin kiittää neuvottelujen rakentavasta johtamisesta valtiosihteeri Kimmo Tiilikaista, joka edusti puheenjohtajamaana neuvostoa. Budjettisovussa lisää rahaa tulee esimerkiksi nuorille Erasmus+ rahoituksessa, pk-yrityksille sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Viikon kohokohta oli ministeri Jari Lepän suomalaisen jouluperinteen mukainen jouluvastaanotto. Hienoa, että suomalainen ruokaperinne on näkynyt puheenjohtajakautemme tapaamisissa. Suomen edustuston upea kokki Jenni Tuominen tiimeineen ansaitsee ison tunnustuksen Suomi-kuvan monipuolistamisessa.
Kotimaan kokouksia ja tilaisuuksia
Tänään perjantaina oli Helsingissä vuorossa kauden ensimmäinen eduskunnan EU-asioita käsittelevan Suuren valiokunnan ja europarlamentaarikkojen yhteiskokous. Hyvähenkinen keskustelu antaa osviittaa tulevalle yhteistyölle. Mukavaa oli kuulla europarlamentaarikko Hakkaraisen arvio, että europarlamenttia tarvitaan. Ja olihan se kiva olla tapaamisessa, johon eduskunnan edustajana osallistui oma tytär Eveliina. Samoilla linjoilla oltiin!
Viikonloppuna ohjelmassa on vierailu Turussa, jossa pääsen pitämään vierasluennon aiheesta Euroopan politiikan areena ja Suomi. Lisäksi osallistun Turun Eurooppanuorten kahvilatilaisuuteen. Lauantaina pääsen vierailemaan kotoisiin maisemiin Pohjanmaalle, jossa olen syntynyt. Seinäjoen yleisötilaisuuden kautta menen Laihialle Pohjanmaan demareiden piirikokoukseen. Jos olet Seinäjoen suunnalla lauantaina, toivottavasti nähdään siellä.
Ensi viikolla Strasbourgiin
Tuleva viikko menee Strasbourgissa parlamentin täysistunnossa. Esityslistalla on varmasti mediassa eniten näkyvä komission valinta ja komission ohjelmasta äänestäminen. Komission kokoonpano on vaihdoksien jälkeen sellainen, jonka puolesta voi hyvin äänestää. Komission tulevan kauden ohjelman puolesta äänestän myös. Ursula von der Leyenin komissio on enemmistön saadakseen tehnyt ohjelman, joka on varsin edistyksellinen. Iso kiitos tästä menee sosialidemokraattien ryhmälle. Olemme saaneet ohjelmaan näkyvästi oman kädenjälkemme.
Henkilövalintojen ja komission aloituksen varjoon jää muitakin tärkeitä täysistuntokeskusteluja, joista yksi on Euroopan tulevaisuus -ohjelman lähetekeskustelu. Vaikka komissio toki tekee tulevan kauden kannalta merkittävää työtä, kannattaa seurata myös Euroopan tulevaisuus -keskustelua. Siinä työssä tullaan tekemään linjauksia pidemmälle aikavälille.
Pidetään yhteyttä!